İkram Kali

Seçim yarışı başladı

İkram Kali

1 Kasım günü yapılacak erken seçim milletvekili aday listeleri açıklandı. Seçilmek kadar seçmen olmakta değerlidir, önemlidir. Bütün seçmenler oylarını kullanarak, sandığa sahip çıkarak demokrasiye ve geleceklerine sahip çıkmaları gerekir.

Erken seçim kararı alınmadan önce ve aday listesinin açıklandığı 18 Eylüle kadar geçen süre içinde bu köşede seçim ve adaylarla ilgili üç dört yazı yazdım. Yazılarımızda neler yazmışız sonra neler olmuş özetle bakalım.

BİR: Erken seçim tartışılırken 18 Ağustos 2015 Çarşamba günü,  “Erken genel seçimde Van'da sonuç değişir mi?” başlıklı yazımızda,  “Ak Parti erken genel seçimde muhtemelen 1-2 isim haricinde aday listesini tamamen yeniler” demişiz. Açıklanan listeye Burhan Kayatürk ve Faruk Alpaslan girerken 6 isim yenilenmiş.  Aynı yazıda “HDP'de mevcut vekillerin bir kısmı değişebilir”   diye belirtmişim.  HDP’de 4 isim değişmiş.

İKİ: 28 Ağustos 2015 Cuma günkü  “Bunu yazma da…” başlıklı yazıda ulusaldan daha önce   “ Türkeş muhtemelen AK Parti'den 1. sıra Ankara Milletvekili adayı yapılacak. Ardından bazı illerde seçim  mitinglerinde  kürsüye çıkararak neden 'evet' dediğini anlatarak MHP tabanından AK Parti'ye oy vermelerini isteyecek.  AK Parti Tuğrul Türkeş ismini yere göğe sığdırmayacak” vurgusunda bulunmuşum. Ve Tuğrul Türkeş AK Parti Ankara 2. Bölge 2. Sıra adayı gösterildi.  AK Partili Türkeş liste açıklamasından bir gün sonra da öngörümü teyid edercesine  “ AK Parti’yi iktidara taşıyacağız” açıklamasında bulunarak beni yanıltmadı.

ÜÇ: AK Parti 5'inci Olağan Büyük Kongresi öncesi 7 Eylül 2015 Pazartesi günkü  “AK Parti'de gözler 18 Eylül de” başlıklı yazımda “MKYK ve MYK gibi etkili organlarda Van'dan bazı isimlere yer verileceğini sanmıyorum” diye yazmışımAK Parti MKYK’da Van’dan tek bir isim  yer almadı.

Yazımın diğer bir paragrafında 18 Eylül günü açıklanacak aday listesine değinerek, “ AK Parti’nin Van'da açıklanacak listesine karşı 7 Haziran'da olduğu gibi sert tepki olmayacak.7 Haziran seçimi öncesi açıklanan aday listesine sert tepki gösterenlerin, listeyi eleştirenlerin, hatta bazı isimleri  yerden yere vuranların 1 Kasım milletvekili aday listesinin açıklanmasından sonra takınacakları tavır kamuoyunda şimdiden merak ediliyor”  yaklaşımında bulunmuştum.   Liste açıklandıktan sonra şu ana kadar 7 Haziran’da olduğu gibi sosyal medyaya yansıyan sert eleştiriler ve sokağa taşan tepki duymadım. Olacağına ihtimal vermiyorum. Çünkü listenin başında Beşir Atalay var.

 

Yazımızın  “HDP sesiz ve derinden” başlıklı bölümünde, “HDP de aday listelerinde bazı değişlikler yapacağı kesindir. En büyük değişiklik ise adayların farklı yerlere kaydırılmasında yaşanabilir” demişiz. HDP’de 4 isim giderken listeye 4 yeni isim geldi. Ayrıca 7 Haziran’da Van’da 3. sıradan milletvekili seçilen YurdusevÖzsökmenler Gaziantep 2. sıradan aday gösterildi.

DÖRTAK Parti 5'inci Olağan Büyük Kongresi Eylül 2015 Çarşamba günkü “ Milletvekili liste heyecanında son durum!” başlıklı yazımda, “MKYK listesi dışında kalan bazı etkili isimleri 7 Haziran'da Van gibi yüksek oy ve vekil kaybına uğranan 18 ilde değerlendireceği söyleniyor. Bu arada aday adayı olmayan ancak teklif götürüldüğü ileri sürülen bir iki isim kulağıma geldi. Bu isimlerden biri listede yer alırsa Van siyasetinde şok etkisi yaratabilir!” şeklinde tahminde bulundum. O isim AK Parti Van listesinin 1. sırasında gösterilen Beşir Atalay’dı.

Yukarıda yer alan alıntıları ukalalık olsun diye tekrar yazmadım. Ülkemizi, ilimizi ve hepimizi yakından ilgilendiren siyasi gelişmeler üzerine bağımsız, tarafsız sağlıklı analizler yaparak, gerçekçi öngörülerde bulunarak siz değerli okurlarımızı bilgilendirmeye çalıştığımızı anlatmaya çalıştım. Sonuçta ne dediysek o oldu.  

Gerekli güvenlik sağlanması durumunda 7 Haziran’a göre 1 Kasım erken seçim kampanyasının daha nitelikli, daha heyecanlı geçmesi bekleniyor. Seçim konuşmalarının tartışmalarının ana temasını Çözüm süreci, yaşanan ölümler, güvenlik, ülke ve Van’ın öncelikli sorunları oluşturacak. Beşir Atalay ve Figen Yüksekdağ’ın siyasi birikimleri, partilerindeki etkileri ve ağırlıkları doğrultusunda sorunlara yaklaşımları ve çözüm önerileri Vanlı seçmenler kadar Türkiye seçmeni tarafından da ilgiyle izlenecek.

 

Van milletvekili aday listeleri

Oy pusulasında çok sayıda parti ve aday olsa da Van’da seçim iki parti arasında yaşanacak.  

AK Parti, HDP, CHP, MHP,  SP’nin aday listelerinde büyük oranda değişiklikler yaşandı.  Partiler vitrinlerini bir anlamda yenilemiş oldu.  8 milletvekilinin seçileceği ilimizde aday listelerinde eski isimlerden büyük bir kısmının yerine yeni isimler gösterilmiş.   AK Parti’de 6, HDP’de 4, CHP’de 8, MHP’de 6, SP’ de 6 isim değişmiş.

Kadın adaylar açısından baktığımızda;  7 Haziran aday listesinde 2 kadına yer veren AK Parti 1 Kasım listesinde kadın aday göstermemiş.  HDP 4 kadın kontenjanını aynı şekilde korumuş. Daha önce 2 kadın adaya yer veren CHP bu kez 1 kadın aday göstermiş. 1 kadın adayı gösteren MHP ve Saadet Partisi bu kez kadın aday sayının 2’ye çıkarmış.  HDP, MHP’de ilk iki sıra adayı yerlerini korurken AK Parti, CHP, SP’de değişiklik yaşanmış.

AK PARTİ

Açıklanan listeye, sıralamaya yönelik doğal eleştiriler, tepkiler övgüler bir yana.  AK Parti Van’da Beşir Atalay’ı aday göstererek Türkiye’nin dikkatini çekmiştir. Liste 7 Haziran’a göre daha farklı mantıkla hazırlanmış. Kadınları görmezden gelmesi soru işareti yaratmıştır.

7 Haziran aday listesinde yer alan Ömer Çaha, Nahide Hakan, Hamdullah Şevli Özge Burak Değer, Yakup Aladağ, Nizametin Ağar gitmiş. Yerine 3. sırada  Vahteddin İnce, 4.sırada  Fatih Çiftçi, 5.   sırada   Kayhan Türkmenoğlu, 6.   sırada  Ebubekir Kaçmaz, 8.  sırada   Ferman Yıldırım yer almış. Öte taraftan 2011 ve 7 Haziran 2015 seçimlerinde 1. sırada yer alan Burhan Kayatürk 2. sırada, 7 Haziran’da 4. Sırada yer alan Faruk Alpaslan 7. sırada gösterilmiş.

AK Parti listesinde sürpriz isim kuşkusuz eski İçişleri Bakanlığı, eski Başbakan Yardımcısı, AK Parti Sözcüsü, 2011 Van depremi Koordinatör Bakanı, Çözüm Süreci Koordinatörü Kırıkkale’li Prof. Dr. Beşir Atalay, dikkatleri üzerine toplayan isim ise Erciş’li TRT Kürdi’de Toplum ve Siyaset "Civak û Siyaset" programı yapımcısı, ’’Kürdinsan Bir Kürt Sosyolojisi Denemesi’’ isimli kitabın ve birçok eserin çevirisini yapan Vahteddin İnce ismi olmuştur. 

AK Parti adayları bugün Ankara’ya uçacak. Ankara’da aday tanıtım toplantısına katılacaklar. Bazı toplantı ve görüşmeler sonrası Van’a dönecekler. Karşılama ve tanıtımın ardından seçim kampanyası başlamış olacak.

HDP

HDP Eş Genel Başkanı Ezilenlerin Sosyalist Partisi'nin eski genel başkanı, Adanalı Figen Yüksekdağ Şenoğlu’nun  Van’dan tekrar aday gösterilmesi dikkat çekerken, HDP’de 4 yeni isimin yanında eski isimlerden bazıları da listede bir üst sıraya taşınmış.

7 Haziran seçiminde Van’dan 1. sıradan milletvekili seçilen HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ Şenoğlu, 2.   sırdan seçilen    Lezgin Botan 1 Kasım listesinde yerlerini korumuş. 3. sırdan milletvekili seçilen YurdusevÖzsökmenler Gaziantep  2. sıraya kaydırılırken yerine 3. sıradan Nadir Yıldırm, 7 Haziran’da 5. sırdan milletvekili seçilen Tuğba Hezer 4 sıraya, 4.sıradan milletvekili seçilen AdemÖzcaner 5 sıraya, 6. Sıradan milletvekili seçilen Selami Özyaşar’ın yerine Bedia Özgökçe, 7. sıradan milletvekili seçilen Remzi Özgökçe’nin yerine Lokman Ergün, 8. Sıradan milletvekili seçilen Yeliz Yıldırm’ın yerine Sevda Alkan aday gösterilmiş.

HDP’deBuriki aşiretinden 7 Haziran’da seçilerek Meclis’e giden Remzi Özgökçe’nin yerine bu kez aynı aileden olaneski İnsan Hakları Derneği Van Şube Başkanı Abduvahap Ertan’ın eşi Bedia Özgökçe Ertan aday gösterilmiş. HDP’de 3. sırada yer bulan Nadir Yıldırım ismi listede dikkat çekmiştir.  

HDP adayları Ankara’da yapılacak tanıtımın ardından Van’da karşılama ve tanıtım sonrası seçim çalışmalarına katılacak. 

CHP

CHP’de de sürpriz yaşandığı söylenebilir. Partinin eski Van İl Başkanı Cemal Şen 1. Sırdan, İl başkan yardımcısı Mehmet Korukçu 2. sırdan aday gösterilmiş. Listenin diğer 6 ismide yenilenmiş. Şen’in seçim kampanyası, partiler ve adaylar arasında yaşanacak tartışmalara yeni bir heyecan,  “Siyasi Şen’lik” katması bekleniyor.

MHP

MHP 7 Haziran listesinde 1. sırdan aday gösterilen,  partide dava adamı olarak kabul gören Gültekin  Çavuşoğlu ve  2 sıra adayı  Yavuz Selim Camuşçu’ya  listede  tekrar görev verilmiş. MHP 6 adayını yenileyerek seçime giriyor.  

SP

Saadet Partisi aday listesini yenilemiş. SP’de dar günlerin kurtarıcı dava adamı olarak bilinen Fetullah Erbaş 1. sırdan aday gösterilmiş.   Yeni adaylar ile SP listesi farklılık kazanmış.

CHP, MHP, SP’nin yoğun seçim kampanyası yürüteceği kanısında değilim.Seçimlere  çok zor koşullarda katılarak demokrasiye, siyasi hayata önemli  katkı sunan bu partiler oylarını koruyarak artırmaya çalışacak. HDP barajı aştığı sürece CHP, MHP, SP’nin Van’da milletvekili çıkarması şimdilik imkansız görünüyor.

 

Demokratik yarış

Çok partinin katıldığı,  ancak iki partinin yarıştığı adı  demokratik olan  seçim süreci yaşanacak! Seçimin bütün partilere, adaylara, ülkemize, ilimize ve bütün yurttaşlarımıza huzur,  barış, kardeşlik, istikrar getirmesini diliyorum. Barış içinde demokratik yarış olsun.

 

Yazarın Diğer Yazıları