İkram Kali

Seçim kampanyası başladı

İkram Kali

Yurt dışından yayın yapan bir televizyon kanalına konuk olan Bekir Kaya adaylığı açıklandıktan sonra ilk kez seçime yönelik geniş açıklamalarda bulundu. Bir anlamda seçim kampanyasının fitilini ateşleyen Kaya, açıklamalarında seçim sonuçlarının kendileri için net olduğunu dile getirdi. Kaya, "Hem hazırlık düzeyimiz hem de yapacaklarımız konusunda seçime yüzde yüz hazırız dedi.  Kaya, seçimi rahat kazanacaklarından çok emin.

Katıldığı televizyon programında Van'ın büyükşehir olmasıyla idari anlamda önemli bir değişikliğin yaşanacağına  vurgu yapan  Kaya, " Bu uygulama ile ilgili özerklikten söz edemeyiz. Çünkü belediye meclisinin aldığı karar yine Valilik oluruna gönderilecek. Bu yasayla birlikte her şey değişmeyecek. Bu ancak bizim orada göstereceğimiz performansla olgunlaşabilir. Biz bu konuda hazırlıklıyız. Biz tabi ki bu yaz mevsimi ile birlikte köyler ve ilçelerle ilgili de önemli bir hazırlık yaptık" dedi.

Özerklik yapılanmasının seçim sonuçlarıyla ilintili olduğuna dikkat çeken Kaya, BDP'nin seçim çalışmalarına yaz aylarından itibaren başladığını, ilçe ve köylerde gerekli hazırlıkların yapıldığını, seçimin kazanılması durumunda ise fiili durum yaşanabileceğini işaret etti.

  Van'da 13 ilçe ve büyükşehir belediyesini de kazanacaklarını ileri süren Kaya, seçimlerde alınacak başarının müzakereler açısından çok önemli olacağını düşündüklerini, yerel seçimlerden belediyecilik hizmetlerinin ötesinde beklentilerinin olduğunu en yalın şekliyle anlatıyor. BDP yerel seçimlerden alacağı sonuçlarla aslında çözüm süreci görüşmelerinde elini güçlendirmeyi hedefliyor. Anlayacağınız BDP seçime belediye hizmetlerinin çok ötesinde anlam yüklemiş.

AK Parti'nin bölge adaylarına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Kaya, "AKP'nin adayları maalesef 90'lı yıllarda yaşananları akıllara getiriyor. O dönem derin güçlerle çalışanların bir daha ön plana çıkarıldığı bir kanaat mevcut"   ifadelerinde bulunuyor.   Ciddi bir iddia tabi ki.

Van kamuoyunda konuşulan, basında yer alan belediyenin eski rakamla 780 trilyon lira olarak ifade edilen borçlarına da değinen Kaya, " Borçlarımız hala bitmedi. Biz bu borçları halkla paylaşacağımızı söyledik. Biz bunları açıkladık. Yine seçime kısa bir süre kala bununla ilgili açıklama yapacağız" diye konuştu.

GÜLAÇAR İDDİALI BAŞLADI

Bekir Kaya'nın açıklamalarından bir gün sonra AK Parti adayı Osman Nuri Gülaçar Ankara'dan Van'a geldi. Gülaçar tanışma mitinginde halkın önüne çıkarak yaptığı ilk konuşmayla seçmeni selamlayarak seçim kampanyasını başlatmış oldu.

Başbakan Erdoğan bölgenin seçmen profili,  bugünkü siyasi yapısı doğrultusunda seçimi kazanma hesapları üzerine bizzat kendisinin belirleyerek aday gösterdiği Gülaçar'ın topluluklar önünde hitabette, kadro oluşturmada,  alan çalışmasında, mücadelede deneyimli olduğu biliniyor. Gülaçar bu yeteneğiyle siyaseti harmanlayarak mitingde Kürtçe başlayıp, Türkçe devam ettiği konuşmasıyla özellikle Kürt kökenli seçmenlere mesaj verdi.  Gülaçar  " Hala Van'da devam eden bir korku duvarı, bir tehdit, bir şantaj, bir sindirme politikası var. Bugün bu aziz topluluk o duvarları yıkmak için geldi." sözleriyle de seçim stratejisinin adını koydu.

 Ankara'da Gülaçar'a Başbakan Erdoğan'ın " Git gece gündüz, kapı kapı gezerek çalış ve seçimi kazan. Van'ı modern şehir yapacak, belediyeciliği bilen deneyimli kadrolar senin yanında olacak " ifadelerinde bulunduğu daha önce kulağımıza gelmişti.  Nitekim Gülaçar konuşmasının bir yerinde  "AK Parti'nin ak kadroları bize o sözü verdi. Onlarda bize yardımcı olacaktır" açıklamasıyla aldığımız duyumu doğruladı.

Gülaçar seçim çalışmalarına deneyimli politikacılardan daha rahat, kendinden emin ve iddialı şekilde başladı.

Biraz da kulis haberleri…

Seçimin son  gününe kadar Bakanların dönüşümlü olarak Van'a geleceği, İstanbul'dan Kadir Topbaş, Ankara'dan Melih Gökçek,  Bursa'dan Recep Altepe, Kocaeli'den  İbrahim Karaosmanoğlu   gibi  güçlü, başarılı  ve deneyimli  belediye başkanlarının  Gülaçar'a   destek veremek amacıyla  günü birlik Van'a  geleceği  belirtiliyor.  

Bu arada Başbakan Erdoğan AK Parti'nin Van'da büyükşehri kazanması durumunda ise Van Büyükşehir Belediyesi'nde Kocaeli formülünü ( 2003-2004 yılları arasında İçişleri Bakanlığı Hukuk Müşaviri (Başbakan Danışmanı) görevinde bulunan Münir Karaloğlu Başbakan Erdoğan'ın talimatıyla 2004 yılında Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri görevini üstlenmişti. Bu görevine 2009 yılına kadar devam eden Karaloğlu 2009 yılında Van Valiliği görevine atanmıştı.) işleterek idare hukukunu, belediyeciliği iyi bilen deneyimli bir ismi Genel Sekreter olarak Van'a atayacağını yakın çevresiyle paylaşmış.

 Görünen o ki AK Parti,  BDP arasında seçim yarışı zaman zaman sert ama renkli ve çekişmeli geçecek.  Demokrasi kazanacak.

Yazarın Diğer Yazıları