İkram Kali

Seçim havası ısınıyor

İkram Kali

Van Ticaret ve Sanayi Odası meslek grupları seçimlerinde artık son dönemce girildi. Sinirler geriliyor, zaman daralıyor. Oda seçimlerinin yasal olarak 30 Haziran gününe kadar yapılması gerekiyor. VATSO, seçim tarihini henüz açıklamadı. VATSO Başkanı Mirza Nadiroğlu VATBO'nun seçim tarihini açıklanmasını, VATBO Başkanı Feridun Irak'ta VATSO'nun seçim tarihini açıklamasını bekliyor olabilir. Seçim kampanyasını en erken başlatan EDH adayı Nejdet Takva'da her iki rakibi seçim bürosundan izliyor.
Adayların seçim taktiği, söylemi farklı.
Tam saha pres, alan daraltma, kısa paslar, adam adama markaj, toplu savunma, toplu hücum, ara transfer, ekibi diri tutma, kopuşları önleme, kusurlu hareketlerden kaçınma, gruplarda yardımlaşma, zamanı doğru kullanma, rakibi izleme, son atak gibi taktikler uyguluyorlar ve hata yapmamaya dikkat ediyorlar. Adayların ağzından bal damlıyor. 
Kıran kırana müthiş bir mücadele var. 
Hafta sonu Mirza Nadiroğlu cumhuriyet caddesi üzerinde seçim bürosu açarak çalışmalarını bu merkezden yürütmeye başladı. Nejdet Takva'nın yanında yer aldığı bilinen Şaban Gültepe Feridun Irak'ın safına geçerken, Zahir Kandaşoğlu'da Necdet Takva'nın yanında yer aldı. Kandaşoğlu'nun Takva'nın yanında yer alacağını aylar önce yazmıştım. Sürpriz olamadı. Öte taraftan Takva ve Nadiroğlu arasında  "K"  belgesi haber kupürü nedeniyle tatsız bir olay yaşandı. VATSO seçimleri üzerinden bazı tarafların, kişilerin kendi aralarında görünmeyen mücadelesi, çekişmesi de var. Bunu da hatırlatmış olalım.
Sanırım Türkiye'de devam eden oda seçimlerinin en çekişmeli geçtiği illerden biri Van'dır. Oda yönetimine talipli olan 3 başkan adayı ve meslek grup adayları yoruldular. Seçimler öncesi üyeleri tek tek gezerek oy isteyen adaylar seçim süresinin sarkması üzerine motivasyonlarını, havalarını kaybettiler. Oyundan koptular adeta. Nitekim adayların performanslarında da ciddi bir düşüş var. Geçen hafta toparlanma, motivasyon yeniden başladı. 
Seçim zemini kaygan, ortam kırılgan.
Kulislerde hareketli.  Bazı siyasilerin, partilerin adı VATSO seçimlere karıştığı ifade ediliyor. Bunun yanı sıra başkan adaylarının gruplarında "nasıl olur"  gibisinden biraz da şaşkınlıkla karşılanan isimler yer alıyor. Bu oluşum bazıları tarafından eleştirilse de Van açısından yararlı ve olması gereken bir tablodur. Renkli liste yapısının adaylara ne getirip, ne götüreceğini seçimde göreceğiz.  
Öte taraftan VATSO üyesi esnaflar, seçimlerin bir an önce gerçekleştirilmesini bekliyorlar. Zira iş yerlerini her üç grupta sık sık ziyaret ederek oylarıyla destek istiyor. Görünürde tarafını şimdilik netleştiren esnafın işi kolay. Tarafsız olan esnaflar ise ziyaret eden bütün adayları kırmamak adına, nezaketen "evet-bakarız, hayırlı olsun"  demek zorunda kalabiliyor.  Çünkü adaylar ya esnaf komşusu, ya ev komşusu veya akrabası veya dostu.  İnsanlar duygusal davranabilirler. 
Adaylar daha sabırlı, saygılı ve özenli olması gerekiyor.  Herşey VATSO seçimi değil. Bunun sonrası da var.
 12 meslek grubundan 7 grubu kazanan VATSO'da tek başına iktidardır. Adaylara, gruplara baktığımızda tek başına iktidar çok zor görünüyor. Ufukta koalisyon var. Seçim sonrası duruma göre transferde yaşanabilir. 2014 Büyükşehir belediye başkanlığı seçimleri öncesi VATSO seçim sonucu ayrı bir önemi kazanıyor.  Birileri uzaktan da olsa VATSO'yu izliyor gözlüyor.

Yazarın Diğer Yazıları