İkram Kali

Seçim güvenliği

İkram Kali

Konu Valilikte yapılan seçim güvenliği toplantısına denk geldi. Uluslararası Stratejik Tahlil ve Araştırmalar Merkezi  "Mardin' de Yerel Seçimler"  ismiyle bilimsel bir çalışma yapmış.   Raporda seçim güvenliği ile ilgili önemli tespitler var.

Dört bölümden oluşan Van'a  da  uyarlayabileceğimiz  Mardin raporunun sonuç ve özet kısmında  şöyle deniliyor:

"Gelişmiş toplumların en bariz özelliği kentleşmenin kalitesi ile ölçülür. Kaliteli bir kentleşmenin yolu da bunu sağlayabilecek kalitede bir belediye başkanı ve onun oluşturacağı o ölçüde kaliteli bir ekipten geçer. Ekip çalışmasına ve istişareye önem verecek, beraber çalışacağı ekibi akli ve vicdani ölçülerle belirleyecek bir belediye başkanının şehre apayrı bir dinamizm ve heyecan katması kaçınılmazdır.

Yerel dinamiklerin hayata geçirilmesi için yerel merkezlerin belirlenmesi, İlçe -belde bazında sosyolojik, kültürel değerlendirme neticesinde toplumsal hiyerarşinin haritasının çıkartılması ve yerelin en geniş manada temsiliyetini sağlayacak bir belediye meclisinin oluşturulmasında fayda görülmektedir.

Vatandaş oyunu kullanırken hiçbir şekilde değişik baskı grupları tarafından tehdit edilmemesi, iradesini tarafsız ve müdahalesiz şekilde istediği yere yansıtması için gerekli tüm önlemlerin alınması halinde şaibesiz ve güvenilir bir seçim gerçekleşmiş olacaktır."

İlimiz sonuçları yerel boyutları aşan önemli bir seçime hazırlanıyor.  Adaylar çalışıyor, partiler yarışıyor. Diyorum ki, Van'da kamuoyunu doğru bilgilendirmek, aydınlatmak adına neden seçimle ilgili bir çalışma yapılmadı?  Meslek odaları, Üniversite, STK'lar böyle bir çalışma yapamaz mıydı? Bence canları isteseydi yapabilirlerdi. Ya sorumluluk alamadılar, ya da seçimi önemsemediler.

Doktorlar neden istifa ediyor?

İlimizde yaşanan doktor, yardımcı sağlık personeli sıkıntısı çözüme kavuşturulmayan önemli bir sorundur. Van'da sağlık sektöründe yaşanan sorunlar deprem sonrası katlanarak devam ediyor.  Bunları gizlemeye, yok saymaya gerek yok. Nitelikli, deneyimli sağlık personeli Van'a gelmiyor, gelenlerin birçoğu da çekip gidiyor. Bunların çeşitli nedenleri var.

Haberi okumuşsunuzdur.

Önceki gün Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne bağlı Kadın Doğum Hastanesi'nde yaşanan doktor sıkıntısına tepki gösteren hasta ve hasta yakınları doktor sorununun çözülmesini istediler. Seslerini duyurmaya çalıştılar.

Sorun sokağa döküldü.

Van Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Dr. Vural Polat doktor sıkıntısıyla ilgili düşündürücü bir açıklama yaptı.

Dr. Vural Polat diyor ki:" İlimizde kadın doğum hasta sayısı fazla olması nedeniyle kısa süreliğine bir sıkıntı meydana geldi… Kadın doğum branşında ciddi sayıda birçok arkadaşımız istifa etmiştir. Ayrıca bazı doktorlarımızın mecburi hizmet süresi bittiğinden doktor sayımız  azalmıştır… Mart ayında yapılacak doktor ataması ve bazı ilçelerimizden gelen takviye doktorlarımızla bu sıkıntımızı bir ay içerisinde çözeceğiz."

Şimdi soruyoruz;

İlimizde kadın doğum hasta sayısı fazla olması nedeniyle sözü ne demektir? Hasta fazlaysa doktor sayısının da ona göre olması gerekmiyor mu? Bu işin bir planlaması yok mu? Ayrıca Başbakan Erdoğan vatandaşa 3 çocuk yapın tavsiyesinde bulunmadı mı? Bundan haberiniz yok mu?

Van'da görev yapan ya da yeni atanan bazı doktorlar neden istifa ediyorlar?  İstifa etmemeleri için idare olarak nasıl bir önlem aldınız veya almayı düşünüyorsunuz?

Mecburi hizmetin atama dönemi yok mu? Canı isteyen istediği zaman tayin isteyebiliyor mu?  Van'dan doktor gidebiliyorsa o zaman aynı dönemde Van'a neden doktor gelmiyor?

İlçelerden doktor çektiğinizde ilçedeki hastalar ne yapacak?  Doldur boşalt ile doktor ve sağlık sorunu çözülebilir mi. Yeni mağduriyetler, sorunlar ortaya çıkmaz mı?

İlgililer konuştuklarında ne diyorlar? Bölge hastanesi Van, Ağrı Bitlis, Hakkari illerine hizmet veriyor. Neyle? Hangi kadroyla? Sağlık sektöründe modern fiziki yatırımlar, teknik donanımlar ancak doktor ve sağlık personeliyle hastalara sunulan kaliteli hizmetle anlam kazanır.

Küçük bir kıyaslama.

160 yatak kapasiteli Isparta'da 20, 150 yataklı Erzurum'da 20, 125 yataklı Bingöl'de 13, 125 yataklı Batman'da 8 uzman kadın doğum hekimi Kadın Doğum Hastanelerinde görev yapıyor.   Ama bölgeye hitap ettiği söylenen Van Kadın Doğum Hastanesi'nde 8 doktor dönüşümlü olarak hizmet veriyor. Sorunun şifresi şudur: Doktorlar neden istifa ediyorlar? Neden Van'dan ayrılmak istiyorlar?  Bu soruların cevabı bulunduğunda Van'ın doktor sorunu kanımca çözülecektir.  

Yazarın Diğer Yazıları