İkram Kali

Sayın Van Valisi İbrahim Taşyapan'a açık mektup: Van'a Kıymayın

İkram Kali

Sayın Valim,

Sayın Büyükşehir Belediye Başkan Vekilim,

Van halkının tedirginlik içinde olduğu, kentimizin geleceğini yakından  ilgilendiren bir konuyu dikkatinize sunmak istiyorum.

Kasım ayında Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Bekir Kaya'nın İçişleri Bakanlığı tarafından görevinden uzaklaştırılmasının ardından Belediye Başkanı Vekili olarak görevlendirildiniz.  Daire başkanlarıyla yaptığınız ilk toplantıda umut yaratan, heyecan veren açıklamalarda bulundunuz. Açıklamanızda ilimizde bütün vatandaşlarımızı yakından ilgilendiren, çözüm bekleyen sorunlar olduğuna işaret ederek yaşanılabilir huzurlu çağdaş bir Van için gerçekleştirilmesi gereken hizmetler bulunduğunu, bu hizmetlerin daha iyi yürümesi için vatandaşların telkinlerine açık olduğunuzu vurgulayarak en büyük arzunuzun geride güzel bir şehir, güzel bir seda bırakmak olduğunu kaydettiniz.

Huzur ve güvenlikten, Van Gölü’nün kirlenmesine, trafik sorunundan otopark sorununa, betonlaşmadan sahil yoluna, kültür ve sanattan imar planına, Edremit sahilini işgal eden barakalardan yeşil alanlara, semt sahalarından 30 bin kişilik yeni stadyum konularının ele alındığı 21 Kasım günkü ”Vanlılar ne bekliyor” başlıklı yazımda yaşanılabilir modern bir Van için Büyükşehir Belediyesi’ne 48, Edremit Belediyesi’ne 11 maddeden oluşan tespit ve önerilerde bulundum.

6 Ocak 2017 tarihli “ Vanlılar 2017’den ne bekliyor” başlıklı yazımda ise halkımızın belediyelerden beklentilerini sıralayarak şehirlerinin köye dönüştürülmesinden vazgeçilerek, kırsaldan gelen insanlarımızın şehre kazandırılmasını ve Van’ı yönetenlerin, politikacıların, makamları işgal edenlerin orta sahada top çevirerek topu taca atmak yerine topa girerek, koşarak tribünleri ayağa kaldırmalarını hatta şampiyonluk iddiası olan güçlü bir kent yaratmaları istediğini dile getirdim.

Sayın Valim,

Çağrınızdan hareketle şehrimizin geleceğini ilgilendiren yeni stadyum yeri ile ilgili kamuoyunun hassasiyetini futbolun içinde doğan, taraftarlık,gazete  muhabirliğinin ardından Vanspor’un 1. Lige yükselmesinde yoğun emeği olan, 1. Lig’de basın sözcülüğü ve 18 yıldır Türkiye Spor Yazarları Derneği Van Temsilciliği görevinde bulunan gazeteci sorumluluğum, Vanlı kimliğimle dile getirmeyi vicdani bir görev olarak görüyorum. 

Sayın Valim,

Kentimiz çözüm bekleyen sorunlar altında ezilmektedir. Kent kimliğini yitiren ilimizin modern yaşanılabilir görünüme kavuşamamasının altında çeşitli nedenler var.  Örneğin geçmişte ortak akla değer vermeyen “ Ben yaptım oldu”  anlayışlarının dayatmaları sonucu Van Gölü’nün kıyısına kanalizasyon arıtma tesisleri,  Gevaş Selçuklu Mezarlığı Halime Hatun Türbesi yanına çirkin beton yığını öğrenci yurdu, konut veya yaşam alanı olması gereken zamanla şehir içinde kalacak olan Erciş yolu üzerindeki araziye Organize Sanayi Bölgesi, tarihi Van Kalesi’nin sit alanına kaleyi mahveden çirkin beton yığını sözde müze binası, şehirden uzak anlamsız bir yere Büyükşehir Belediye sarayı yapıldı. Sonuçta siyasi, duygusal, rant ve dayatmalarla plansız, mimari estetikten yoksun projeler yanış yerlerde hayata geçirildi. 

Sayın Valim,

2011 depreminde on binlerce konut ve iş yeri yanında Van Atatürk Şehir Stadyumunun ağır hasar alması üzerine kapalı tribününün yıkılması raporu verildi. Bu arada 2012 yılında dönemin Gençlik ve Spor Bakanı Suat Çelik 18 ile yeni stadyum yapılacağını açıkladı. Katıldığım Türkiye Spor Yazarları Derneği'nin (TSYD) 26 - 28 Aralık 2012 tarihinde Antalya'da düzenlediği "50. Yıl Sporun Zirvesi Eğitim Semineri"nde onur konuğu olan Bakanı Kılıç ile görüşerek yeni yapılması öngörülen stadyumlarından birinin Van’a yapılmasının gerekliliğini anlattım. Bakan Kılıç ilgileneceklerini söyledi. Tabi sonuç çıkmadı.

Vansesi Gazetesi olarak stadyum konusunu haber ve köşe yazılarımızla sürekli gündemde tuttuk. İlimize gelen bakanlara, bürokratlara her fırsatta bu talebimizi ısrarla aktardık. Stadyum konusunu gazetemizin spor müdürü arkadaşım Rıdvan Can bayrak misali teslim alarak mücadeleyi köşesinde devam ettirdi. Vansesi’nin çabalarıyla stadyum meselesi her alanda beklenen karşılığı buldu.

Geçen ay ilimizi ziyaret eden Gençlik ve Spor Bakanı Çağtay Kılıç Van Atatürk Şehir Stadyumu arsasına (2013’de hazırlanan yeni imar planında stadyumun yeri  Van Valiliği Hükümet Konağı ve  cami için ayrılmıştı) spor kompleksi yapılacağını belirtirken bu alanda stadyumun yapılmasından söz etmedi.  

Sayın Valim,

Şu anda Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili olarak şehrimizin geleceği modern kent olarak şekillendirilmesi çok büyük ölçüde sizin ve ekibinizin elindedir. İlimizde yeterli ana arter yol, cadde ve sokak yoktur. Buna karşın keşmekeşe dönen trafik yoğunluğu var.  Van’da durum buyken 1970 yılında yapılan stadyumun yerine 46 yıl sonra tekrar yeni stadyum yapılması Van’a yapılmış en büyük kötülük olacaktır. 

Van’da kent yoğunluğu çevreye kaydırılırken halen trafiğin en yoğun olduğu  mevcut stadyumun yerine yeni stadyum yapılması ileride her açıdan sakınca yaratacaktır.  Böylesi bir karar modern şehir planlama anlayışına da aykırıdır.

Sayın Valim,

Van’dan daha küçük illerden Batman’a 15 bin,  Giresun’a 22 bin, Karaman’a 25 bin, Malatya’ya 27 bin seyirci kapasiteli stadyum yapılıyorsa Doğu’nun cazibe merkezi, Avrupa ve Türkiye’nin Doğuya açılan yüzü,  genç ve değişime açık nüfusu ile marka şehir olma çabası veren Van’a ve Vanlılara güneş enerjisiyle zeminden ısıtılan ve aydınlatılan, teknolojik  harikalarla donatılmış en az 25 bin kişilik çok amaçlı stadyum yakışır. Yeni stadyum 500 bin metrekare alan üzerine, bünyesinde farklı spor tesislerinin ileride yapılabileceği spor kompleksi  olarak planlanmalıdır. Söz konusu spor kompleksi-stadyum sadece 30 bin üniversite öğrencisinin olduğu, spor bölümünün bulunduğu Yüzüncü Yıl Üniversitesi ile Çevre yoluna yakın bir bölgede hayata geçirilebilir. YYÜ öğrencilerinin yararlanabileceği stadyum gerçekleştirilecek farklı sosyal aktiviteler ve spor aktiviteleriyle  7/24 saat  hizmet vererek atıl durumda kalmamış olur.

Sayın Valim,

Yanlış karar ve planlama sonucu kentimiz çarpık, karmaşık kent-köy görünümde irileşmeye devam ediyor. Yeni stadyumun hafif raylı sistemin konuşulduğu dönemde ulaşım, trafik sorunu dikkate alınarak kentimizin gelişimine uygun bir bölgede yapılması gelecek açısından daha doğru olacaktır.   Van halkı sizlere sesleniyor; stadyumun yerinde yapılmasının tekrar gözden geçirilerek, gerekli kurumlarla istişare edilip öyle karar verilmesi daha sağlıklı olur . Van’ın geleceğine kıymayın, yeni bir yanlışa müsaade etmeyerek gerçeklerden uzak, dar görüşlü duygusal taleplere dur deyin.  Van halkı sizden bunu bekliyor. Vanlıların sesini duyurmaya ve olası yanlışı  engellemek için yazmaya devam edeceğim.  Saygılarımla.

 

Yazarın Diğer Yazıları