İkram Kali

Satılık okul ismi!

İkram Kali

Milli Eğitim Bakanlığı okullara gönderdiği yazıda eğitime bütçe dışı finansman sağlanması amacıyla 2023 Vizyon Belgesi'nde yer alan "Eğitimin Finansman Çeşitliliğinin Arttırılması" tedbiri kapsamında okulların isimlerini satışa çıkardı. 

Bu kapsamda "Türk büyükleri, şehit isimleri, hayırsever isimleri belde, köy ve köy altı kurumlar hariç" illerdeki diğer okulların isimleri satışa çıkarılacak. Kentte eğitime gelir sağlanması amacıyla yapılan uygulama kapsamında mahalle, cadde ya da sokak adlarıyla anılan okulların isimleri isteyen kişi ya da kuruluşlara satılacak. Proje kapsamında kendileri, anne- babaları ya da akrabaları için özel anlam taşıyan bulundukları mahalle, cadde ya da sokak isimleriyle anılan okulların isimlerini alabilecek.

Van Milli Eğitim Müdürlüğü satışa çıkarılacak okul isimleriyle ilgili çalışmalarına devam ediyor. Van Milli Eğitim Müdürü Hasan Tevke ile bu konuyu konuştuk.

100'ün üzerinde okul isim hakkının Van'da satışa çıkarılacağını, öğrenci kapasitesi, derslik sayısı ve bulunduğu semte göre okul isim bedelinin değişeceğini anlatan Hasan Tevke, yapılan veya yapılmış olan okul ihale bedelinin yüzde 51'ni ödeyen bir hayırseverin kendisinin veya anne- babasının isminin okula verilebileceğini anlattı.

Tevke'nin anlattığına göre…

24 derslikli 4 milyona mal olan bir okula hayırsever Vanlı bir iş adamımız 2 milyon 100 bin lira verdiği takdirde isim hakkını alabilecek. Biri benim bu kadar param yok ama ilçemizde, mahallemizdeki 300 bin liraya mal olan 4 derslikli okulda babamın/annemin/ eşimin veya kızımın/oğlumun adını yaşatmak istiyorum diyorsa okula 150 bin lira ödemesi isim için yeterli olacak. Okul yaptıran veya okulun isim hakkını satın alan hayırsever vatandaş eğitim için ödediği bedelin tamamını vergiden düşebilecek.

Hayırseverlerden  toplanan bu paralar ne olacak?

İsim hakkından elde edilen paralar Van'da kalmayacak. Paralar, Milli Eğitim Bakanlığı Van Milli Eğitim Müdürlüğü Hayırsever Hesabına yatırılacak. Bakanlık Van'da yaptırılan okul inşaatının gerçekleşme oranına göre hesaptan para aktaracak. Milli Eğitim Bakanlığı ekonomik kriz sürecinde okul inşaatlarının yapımında ödenek sıkıntısı yaşıyor, yeni okul yapamıyor. Anlaşılan kaynak sorununu aşmak için böyle bir formül bulmuş.

Van'ın en kalabalık nüfusa sahip merkez ilçesi İpekyolu'nda Milli Eğitim Müdürlüğü okul yapacak hazine arazisi bulamıyor maalesef. Hazine arazileri birilerine bedavaya peşkeş çekilirse olacağı budur. Okul ve arsa ihtiyacının hangi yöntemle kapatılacağı konusunu da  Tevke'ye sordum.

Yoğun göç alan kent merkezinde nüfus artışına paralel artan eğitim kurumu ihtiyacını karşılamak için çalışma yaptıklarını söyleyen Tevke, "Açılan her okulumuz çocuklarımızın geleceğine ışık tutuyor. Amacımız çocuklarımızın daha modern ve çağdaş ortamda eğitim görmesini ve yeni okulların yapılmasını sağlamak. İpekyolu'da okul ihtiyacımız var. Yeni okul yapmak için arsa sorunu yaşıyoruz. Bu konuda çalışmalarımız sürüyor. Örnek olarak Vankulu İlkokulu bahçesi ve Ders Kitapları Merkezi yerinde 24 derslikli okul yapacağız" dedi.

 Van'ın öğretmene, okula, kütüphaneye, kültür merkezine ihtiyacı var.

 

 

Öğrencilerin karnı doyacak

Milli Eğitim Bakanlığı okul yemeklerinde yeni bir uygulamada Van'ı pilot il seçti. Okullarda, pansiyonlarda öğrencilere verilen yemekler 2019-2020 eğitim öğretim yılında ihaleye çıkarılmayacak. Van merkez ve ilçelerinde 50 bini aşkın öğrenciye Öğretmenevi ve Pansiyon yemekhanelerinde hazırlanan yemekler çıkacak. Yemeklerin kalorisini, kalitesini, lezzetini gıda mühendisleri ve biyoloji öğretmenleri yaş gruplarına göre belirleyecek. Okullarda ve pansiyonlarda daha önce ihale yoluyla verilen yemeklerin, kahvaltıların kaliteli ve besleyici olmadığına ve çocukların bu nedenle aç kaldığına işaret eden Van Milli Eğitim Müdürü Hasan Tevke, pilot uygulama ile çocukların karınlarının güvenli gıdalarla doyarak derslere gireceğini belirtti.

Pilot uygulamayla 11 yaşındaki çocukla 17 yaşındaki çocuk aynı kaloriyle beslenmeyecek. Uygulamadan beklenen sonuç alınırsa Türkiye genelinde uygulanacak. Geleceğimiz olan çocuklara verilen değer, yapılan yatırım boşa gitmez.

 

 

Hayırseverlere vefa gösterilecek

Van'ın eğitim öğretimine okul yaparak katkıda bulunan hayırseverler için özel bir çalışma yürütülüyor. Vefa'nın yalnızca İstanbul'da semt adı olmadığına dikkat çekmek istediklerini kaydeden Milli Eğitim Müdürü Tevke, "Vanlı veya Vanlı olmayan ama Van'a eğitim kurumu kazandıran hayırseverlere bugüne kadar gerekli teşekkür yapılmadı. Biz eğitime katkı sağlayan değerli hayırseverlerimizin isim ve eserlerini "Van'ın Hayırseverleri" adlı kitapta bir araya toplayacağız. Kitabımız basıldıktan sonra eğitime katkı sağlayan 150'ye yakın hayırseverimizin katılacağı "Hayırseverlere Vefa Gecesi" adıyla çok özel bir program düzenleyeceğiz. Eğitime destek olan hayırseverlerimize bu gecede teşekkür ederek vefa göstereceğiz. Programımızın hazırlıkları devam ediyor" dedi.

Vefalı olmak, ince düşünmek güzeldir.

 

 

İzninizle

Temmuz ayında 82. yaşımıza ulaştık. Yoğun, yorucu bir dönem geçirdik. Yaz günlerinin kavurucu sıcaklarında bir süre ayrı kalacağız. Görüşmek üzere.

Yazarın Diğer Yazıları