İkram Kali

Sağlık çalışanlarını üzmeyin, incitmeyin

İkram Kali

İnsanların sağlığını korumak,  virüs bulaşan hastaları hayatta tutabilmek için olağanüstü çaba harcayan sağlık personellerine hepimiz minnet ve şükran borçluyuz. Varolsunlar, sağolsunlar.

Hastaların sağlığı için hayatını risk eden her kademedeki sağlık çalışanlarının büyük çoğunluğu aylardır ailesinden, çocuğundan uzakta gecesini gündüzünü hastanelerde geçiriyor. Birçok sağlık çalışanının yüzlerindeki ifadelerin yerini maske izleri almış. 

Sağlık çalışanlarını alkışlayarak onlara olan borcumuzu ödediğimizi sanıyorsak yanılıyoruz. Sağlık çalışanları bizden birşey beklemiyor. Yalnızca  “ siz evde kalın, biz sizin sağlığınız için çalışırız” çağrısında bulunuyorlar. Birde mobbingin uygulanmadığı huzurlu bir çalışma ortamı istiyorlar.

Psikolojisi bozulan, aile düzeni kalmayan, yüksek risk altında çalışan birçoğuna virüs bulaşan sağlık çalışanları için daha özenli, destekleyici olunması gerekiyor. Ancak bu süreçte bazı yöneticilerin kırıcı üzücü ifade kullanmaları, bazılarının ise sağlık çalışanlarını tedirgin edecek, strese sokacak yanlış kararlar almalarını kabul etmek mümkün değil.

Zonguldak ve Van’da sağlık çalışanlarını kıran iki üzücü olay yaşandı.

Önce Zonguldak…

Koronavirüs salgınına karşı mücadele eden sağlık çalışanlarını enfekte oldukları için suçlayarak kendilerine 'yük olduklarını' söyleyen Zonguldak Valisi Erdoğan Bektaş düzenlediği basın toplantısında, "Her türlü tedbir alınmasına rağmen maalesef sağlıkçılarımız kendilerini koruyamadılar. Tüm arkadaşlarımızı uyardık. Bu bizim faturamızı ağırlaştıran olay oldu. Normalde sağlıkçılarımızın bize götürdüğü yük olmasaydı bugün belki de geri dönüşü konuşuyor olacaktık. Bu gerçekten zor oldu. Misafirhanede onları misafir ettik. Onlardan ücret almadık. Yemek ücreti de almadık. Ama orada kendi aralarındaki ilişkilerinde yeteri kadar dikkatli olmadıkları için hem kendilerini sıkıntıya sokuyorlar, hem bizi sıkıntıya soktular. Bunun da artık azalacağını varsayıyoruz. Onlar bizim kahramanlarımız. Kendi hayatlarını ortaya koyan insanlar ama yeteri kadar dikkatli olmayınca sıkıntı yaşıyoruz"  dedi.

Açıklama büyük tepki çekti. Gelen yoğun tepkiler üzerine Vali Bey,  sağlık çalışanlarından özür dilemek zorunda kaldı. Ama özür işe yaramadı.

Zor koşullarda çalışan sağlık personellerinin moralini sıfırlayacak, performansını düşürecek sorumsuzca açıklamayı valinin yapması talihsizliktir.

Makam mevki sahibi olmak kolay, devlet adamı olmak zordur.

Gelelim Van’a…

Kentimizde sağlık çalışanları senin benim bir başkasının girmeye çekindiği hastanelerde,  sağlık merkezlerinde virüs bulaşmış hastalarla içi içe görev yapıyorlar.

Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez sağlık çalışanlarının kaygı, huzursuzluk duymadan görev yapabilmeleri için gereken önlemleri alınması için gerekli talimatları zamanında vererek hastaneleri ziyaret etti.

Sağlık çalışanlarından gelen bazı talepleri, sorunları bizim de kendisine aktarmamızın ardından sağlık çalışanlarının barınma, beslenme gibi sorunları Vali Bilmez tarafından büyük ölçüde çözüldü.

Son iki haftadır kentimizde bazı vatandaşlarımızın sorumluluğu, “izole ol, sosyal mesafeyi koru, temas etme, evde kal “ uyarılarına dikkat etmemeleri sonucu salgında artış meydana geldi. Bu nedenle sağlık çalışanlarına daha fazla yük düşmeye başladı. 

Van Bölge Eğitim ve Araştırma hastanesinde bu nedenle göreve çağrılan sağlık çalışanları var. İl Sağlık Müdürlüğü yeni misafirhane bulmak, otel kiralamak, öğrenci yurtlarından yararlanmak yerine sağlık çalışanlarına iki kişi bir odada kalacaksınız dayatması yapıyor.Bu tehlikelidir.

Gün boyu ağır çalışma ortamında virüsten korunmaya özen göstererek hizmet veren sağlık çalışanları ailelerinden, sevdiklerinden uzak tek kişilik odalarında dinlenmeye çalışıyorlar. Bu kararla birlikte sağlık çalışanlarının huzuru bozulmuş durumda.

Vatandaşa temas etme, izole ol, sosyal mesafeyi koru diyeceksiniz ama sağlık çalışanlarına tam tersi bir uygulama dayatacaksınız. Böylesi bir yanlışı kimse kabul edemez.

Karar alıcılar (!) işin kolayına kaçarak yanlış yapmaktadırlar. Kendilerinin normal zamanda bile asla kabul etmeyeceği uygulamayı başkasından istemeleri haksızlıktır.

Hastanelerin konavirüs acil, yoğun bakım ve servislerinde görev yapan  virüs bulaşma riski  taşıyan sağlık çalışanlarını bir odada iki kişi kalmaya zorlamaktan vazgeçilmelidir. Sağlık personelleri arasında Zonguldak gibi salgın yaygınlaşırsa bunun sorumlusu kim ya da kimler olacak?  

Sağlık çalışanlarını özellikle de zorlu dönemde lütfen incitmeyin, üzmeyin, aksine onlara değer vererek sevgi ve saygı gösterin.

Israrla sağlık çalışanları iki kişi bir odada kalacak diye dayatırsanız çok yanlış yaparsınız.

Çözüm kolay ve bellidir.

İl Sağlık Müdürlüğü belediyelerin ve kuruluşların katkılarıyla boş duran otellerden, misafirhanelerden, okul pansiyonlarından yararlanarak barınma sorununu rahatlıkla çözebilir. Yeter ki istensin.

Özveriyle hizmet eden sağlık çalışanlarımızın huzur içinde görev yapmaları, uygun koşullarda barınmaları için gerekirse kampanya açarak otel kiralayarak sorun çözülebilir. Biz bu kampanyayı başlatmaya gazete olarak hazırız.

Yoğun çaba gösteren Sağlık Bakanı Fahrettin Koca “telefonlarım tüm sağlık çalışanlara açıktır” derken Turkiye'nin hicbir yerinde sağlık çalışanlarını üzecek basit sorunlar yaratılmasına izin vermeyin.

Yazarın Diğer Yazıları