İkram Kali

Remzi Kartal Van’a gelirse…

İkram Kali

Günümüzde en yoğun olarak Van’da bulunan, 15 ayrı kolla ayrılan Brukan aşireti Doğu Anadolu Bölgesi'nin en büyük aşiretlerinden biridir. Aşiretin asıl bilinen kökleri Diyarbakır’ın Karacadağ bölgesine dayanır. Aşiret bünyesinden siyasetçi, hukukçu, mühendis, doktor, eczacı, eğitimci, sanayici, iş adamı çıkmıştır. Aşiretin önde gelen ismi,  aşiret mensuplarının yanı sıra bütün Vanlıların her zaman rahmet ve saygıyla andığı merhum Kinyas Kartal’dı. Namı diğer Kinyas Ağa, kardeşi Hamit Kartal’dan sonra Adalet Partisi’nde 15 yıl milletvekilliği ve en yaşlı milletvekili sıfatıyla da TBMM’de Meclis Başkanlığı yaptı.

Hamit, Hacı Bala, Hacı Bari, İslam isminde 4 erkek, 1 kız kardeşi olan, yörede saygınlık gören

Kinyas Kartal’ın Bedir, Nadir,  Bekir, Ömer, Şahin isimlerinde 4 erkek,  5 kız… (Oğulları Bedir ve Bekir vefat etmiştir.)

Hacı Bala Kartal’ın Fevzi, Sayım, Necip,  Remzi,  Haydar isimlerinde 5 erkek, 2 kız…

Hacı Abdulbari Kartal’ın Halit, Mehmet, İrfan, Halil, Ahmet isminde 5 erkek 5 kız,

Hamit Kartal’ın Naci isminde bir erkek ve bir kız,

İslam Kartal’ın ise Fahrettin, Şahabettin, Kadir isimlerinde 3 erkek, 5 kız çocuğu vardır.

Brukan aşiretinden bugüne kadar; Hamit, Kinyas, Remzi, Nadir, Mehmet Kartal’ın yanı sıra Mirza Kurşunluoğlu Van milletvekilliği yapmıştır.

 ***

Kartal ailesinin çocuklarından halen yurt dışında bulunan Remzi Kartal milletvekili seçilmeden önce Van’ın başarılı, sevilen diş doktorlarından biriydi.  Siyasi, sosyal ve kültürel yönü güçlü olan Kürt Remzi Kartal’ın o sıralar hastalarının çoğunluğunu Türk kökenliler, Van’ın yerli aileleri oluşturmaktaydı.  Hastalarının bir çoğu ile  aynı zamanda yakın dost olan Remzi Kartal güleç yüzü,  statü tanımayan, maddiyata önem vermeyen yapısı, insan ilişkisi yanında ince espri anlayışı sahibiydi. Hastaları ve kendisini tanıyanlar Remzi Kartal’dan bugünde övgüyle söz ederler.                           

1948 yılında  Van’da doğan Remzi Kartal,  1991 seçimlerinde SHP’den 10.  sırdan yüksek oy alarak tercihli olarak milletvekili seçildi. Siyasete DEP Milletvekili olarak devam etti. 1994′te DEP milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılması sonrasında yurt dışına kaçtı.

Şimdi geri gelmesi için çağrı yapılıyor.

Başkent Ankara 8. Ağır Ceza Mahkemesi, verdiği kararla, 'Sürgündeki Kürt Parlamentosu' ile 'Kürdistan Ulusal Kongresi' oluşumunda bulunan ve halen yurtdışında mevcut bulunan aralarında Remzi Kartal’ın olduğu 26 kişinin Türkiye'ye dönüş yolunu açtı. ''Sürgündeki Kürt Parlamentosu'' ile ''Kürdistan Ulusal Kongresi''nin oluşumunda bulunan 31 kişiyi 'silahlı örgüt kurmak ve yönetmek' suçundan yargılayan Başkent Ankara 8. Ağır Ceza Mahkemesi, bu zamana kadar savunmaları alınamayan ve halen yurtdışında mevcut bulunan 26 sanık hakkındaki yakalama kararını kaldırdı ve 3 ay içinde Türkiye'ye gelmeleri halinde 'tutuklanmama güvencesi' verdi. 

Mahkemenin kararını değerlendiren Kongra Gel Eşbaşkanı Remzi Kartal hakkında çok sayıda başka dava dosyası bulunduğunu belirterek, "Bizim Türkiye'ye dönmek gibi bir durumumuz söz konusu değil" dedi. Buna rağmen Remzi Kartal’ın Türkiye’ye döneceğine inanıyorum. Hava o yönde.

 Remzi Kartal’a 30 yıl aradan sonra Ülkesine, memleketi Van’a dönme yolu bir şekilde açılmıştır. Kartal’a yurda dönüş imkanı doğması ailesi, sevenleri arasında büyük sevinç ve heyecan yarattı. Kartal Van’a döner ve siyasete de aktif olarak Van’da devam ederse, Van’da Kürt siyasetinde Kartal’ın etkili olacağı yeni bir yapılanma gerçekleşebileceğini düşünüyorum.  Buna Van açısından baktığımızda iyimser bir tablo ortaya çıkıyor. Van’ın sosyal, kültürel ve demogratik yapısını, kültürel fotoğrafını, farklılıklarını, zenginliklerini ve bütün Vanlıların beklentilerini iyi bilen, zamanın ruhunu okuyan Remzi Kartal’ın gelişiyle Van’ın sorunlarının yerel yönetim eliyle çözümünde daha sağlıklı bir ortam oluşabileceği kanısındayım. Bütün bunlar ve daha fazlası için Kartal’ın yuvaya dönmesi gerekiyor.

 Yöntem doğru

Tuşba Belediyesi yeni logosunu belirlemek üzere bir yarışma açtı. Belediye ilçenin coğrafik yapısı, doğal güzellikleri ile 3 bin yıllık tarihsel mirasını bugünle kaynaştıran ve bu mirası geleceğe taşıyarak medeniyetle yoğrulmasını sağlayan Tuşba’nın bu özelliklerini yansıtacak ve Tuşba Belediyesi kurum kimliğinde kullanılabilecek, özgün, akılda kalıcı, işlevsel kullanıma imkân sağlayacak amblem/logo arıyor.

Yarışmanın Tuşba ilçesine iki yararı olacak. Birincisi yeni kurulan ilçenin tanıtımına katkı sağlayacak, diğeri kurumsal belediyecilik açısından halkta katılımcı, güven veren yönetim algısı oluşturacak.

Hangi belediye yaparsa yapsın, bu tür işlerde doğru ve akılcı yöntem budur.  Ancak logo seçilirken kaliteli eser seçimi kadar eserleri seçecek jürinin bilgi birikimi ve esere bakış açısı, siyasi yaklaşımı da önemlidir.  O nedenle dünyanın en başarılı grafikleri yarışmaya katılsa dahi jürinin takıntıları varsa, çağdaş bir logo seçilmez.  Umarım böyle olmaz. Tuşba’yı değerleriyle birlikte çağdaş çizgilerle yansıtan birçok amblem/logo yarışmaya katılır ve en doğru olan seçilir.

Yazarın Diğer Yazıları