İkram Kali

Rektör Şevli'den Van Vakfı'na uyarı!

İkram Kali

Kültür, bir toplumu, ortak amaçlar etrafında toplamak suretiyle onları millet vasfına yükselten; kabiliyetlerini ve güzel zevklerini ortaya çıkartan ortak özelliktir. Vakıflar da eğitim başta olmak üzere, kültürün temel unsurlarını gerçekleştiren kurumlardır. Müslim ve gayr-i müslim halk içinde, toplumun yararına kurulan, sosyal yardımlaşmayı ve dayanışmayı sağlayan hayır müesseseleri olan vakıflar, devletin yetişemediği eğitim, kültür, sanat, spor ve yardımlaşma gibi alanlarda önemli görevler üstlenmiştir.

Cumhuriyet sonrası Vanlıların Van dışında kurduğu en köklü sivil toplum kuruluşu 26 yıllık kısa bir geçmişi olan Van Kültür ve Dayanışma Vakfı'dır. Vakıf kültürünün iş insanlarımız, hemşehrilerimiz arasında kuşaklar boyu kök salarak güçlenmesi için Van Vakfı seçimini ve kurumsal disipline inanmış yönetim anlayışını çok önemsiyorum. Bu nedenle Vanlıların, Van dostlarının Van Vakfı'na sahip çıkarak seçime daha fazla ilgi göstermelerine çalışıyorum.

Van Vakfı seçimli genel kurul yapılmasına 16 gün kaldı.

Seçimli genel kurulda Nizamettin Ağar ve Müjdat Çelik listeleri yarışacak.  İki aday da saygın, güçlü isimlerin olduğu liste hazırlamaya çabasında. Yeni bir adayın çıkacağını sanmıyorum.

Van Vakfı Başkanı Nizamettin Ağar genel kurulun Van'a ve Vanlılara yakışan şekilde; heyecan, disiplin, birlik beraberlik içinde geçmesi için tüm hazırlıkları yaptıklarını, kendi listesinde yer alacak isimlerle birlikte seçim çalışmalarına devam ettiklerini söyledi.

Vakıf başkanlığına aday olacağını açıklayan Müjdat Çelik, arkadaşlarıyla birlikte çalışma yaptıklarını, seçimde kazanmaları halinde öncelikle tüzük değişikliğine gideceklerini belirtti.

Ağar ve Çelik seçim çalışmalarını sürdürürken Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (Van YYÜ) Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Şevli, yönetim kurulu üyesi olduğu Van Vakfı'nın 22 Aralık Pazar günü gerçekleştirilecek olağan genel kurulu öncesi mütevelli heyet konusunda uyarıda bulundu.

Hamdullah Hoca, mütevelli heyet ile ilgili yasal gereklerin yerine getirilmemesi durumunda Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün Van Vakfı'nın öğrenci yurdu başta olmak üzere mal varlığına el koyabileceğini söyledi. Vakfın olası vahim durumla karşılaşmaması için ne yapması gerektiğini sordum.

Hamdullah Hoca dedi ki;

"Vakıf tüzüğünde mütevelli heyet 26 üyeden oluşuyor. Ancak bunların çoğu vefat etmiş, hayatta kalan 9 kişinin çoğu sağlık sorunları nedeniyle yöneticilik yapamayacak durumda değil. Bu durum yasal sorun oluşturuyor. Vakıf tüzüğünün 10'uncu maddesi mütevelli heyet üyesi gerçek şahıslar vefatları, göremez hale gelmeleri veya hastalıkları halinde kendi yerlerine mütevelli heyet üyeliği haklarını iktisap (kazanacak)  edecek sırasıyla iki aday ismini noter vasıtasıyla vakıf genel sekreterliğine tebliğ ederler diyor. Buna göre vakfın kurumsal kimlik kazanarak, Van ile daha güçlü bağlar içinde olması, etkin kültürel ve sosyal hizmetler yapabilmesi için eksik mütevelli heyet üyelerinin yerine yenilerinin seçilmesi gerekiyor.  22 Aralık Pazar günü gerçekleştirilecek genel kurulda eksiklik tamamlanabilir. Van Valisi, Van Büyük Şehir Belediye Başkanı, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü, Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanının Van Vakfı Mütevelli Heyeti'nde doğal üye olarak yer almasının yararlı olacağına inanıyorum. Mesela İstanbul Ticaret Üniversitesi'nin Mütevelli Heyetin de İstanbul Valisi kim olursa olsun her zaman var. Van Vakfı'nda neden olmasın.

Ayrıca şaibesiz, sevilen sayılan, toplumda karşılığı olan, Vanlılık ruhuna sahip 20-25 bin lira bağışta bulunan başarılı kültürlü genç iş insanı, sanatçı, yazar veya bilim insanlarımızın mütevelli heyette yer almaları gelecek açısından çok yararlı olur.

Van Vakfı'nın kurucu başkanı, vali ve emniyet genel müdürlüğü yapmış rahmetli Celalettin Tüfekçi ağabeyimizin torunu Cem Tüfekçi, başarılı iş insanımız Fevzi Şengül'ün kızı Tuğba Şengül gibi başarılı, genç isimler yer alabilir.

2016 yılında yapılan genel kurulda mütevelli heyetine seçilen Nizamettin Ağar, Müjdat Çelik ve Suat Narin ile birlikte mütevelli heyeti toplamda 26'ya tamamlanır.  Böylece saygın, çalışkan bir kitle oluşturarak vakıfta yeni bir dönem başlatılabilir."

Van Vakıfı tüzüğünü birkaç kez okudum.

Vakıf çalışmalarına ve mevzuat ile vakıf senedi çerçevesinde yön veren kuruculardan oluşan mütevelli heyet 26 kişiden, yönetim kurulu 7 asil 7 yedek, denetim ve disiplin kurulları 3 yedek 3 yedek üyeden oluşuyor. Mütevelli ve yönetim kurulu sayıları gerek görülürse artırılabilir. 

Hamdullah Hoca, eksik olan mütevelli heyetinin kurumsal üyeler ve genç isimlerle tamamlanarak Van Vakfı'nın yeni bir yüz, güç ve dinamizm kazanmasını istiyor. Ama bunun için genel kurul öncesi çalışma yapılması gerektiğine dikkat çekiyor.

Yaşanan sorunu çözecek, çalışma yapacak isim Başkan Nizamettin Ağar ve yönetimidir.

Ne olursa olsun; Van Vakfı'nın geleceğinin bugünden daha iyi olacağına inanıyorum.

Yazarın Diğer Yazıları