İkram Kali

Rekor Van'a ve ülkemize hayırlı olsun

İkram Kali

Van Amerika’ya ait olan 18 bin 941 kişilik ‘Dünyanın En Kalabalık Kahvaltı Sofrası' rekorunu 51 bin 793 kişi ile kırdı.  Dün Van Kalesi'nin yanında bulunan Atatürk Kültür Parkı'nda kırılan rekor Guinness Türkiye Temsilcisi Şeyda Subaşı Gemici tarafından açıklandı.

Rekor Van’a ve ülkemize hayırlı olsun.

Amaç, çaba, hedef, ortak düşünce, katılım çok güzeldi. Ancak bu denli uluslararası büyük bir organizasyonun yerel amatör ekiplerince kötü bir şekilde yönetilmesi, kamyondan deprem yardımı dağıtır gibi kahvaltı kutularının insanlara fırlatılması,  bazı sinirli insanların “yuh” çekmesi,  karmaşa dolu sahne ve anons görüntüleri çok çirkindi. İnsanlar daha alana girmeden bazı çocukların kahvaltı kutularını parayla satması ve oturma düzeni üzüntü veren bir görüntüydü.  Kimileri kahvaltı kutularını kucaklarına yığarken, bazı insanlar su bile içemeden moral bozukluluğu ile alandan ayrılmak zorunda kaldı. Büyük bir hedef kötü bir organizasyonla son buldu. Van kahvaltısının felsefesine,  ruhuna  aykırı,  Van’ın konukseverliğine, inceliğine yakışmayan tablo oluştu. Vanlılar hayal kırıklığına uğrardı. Özellikle dostlarını çeşitli illerden Van’a ısrarla davet eden Vanlılar kırıldı, mahcup oldu.  Rekor kırıldı ama Vanlıların heyecanı ve hevesleri de kırıldı.  Rekor organizasyonu İstanbul’dan deneyimli profesyonel bir firmaya verilmeliydi. Bu firma da yerel organizasyon ekipleri ve lokantacılar ile birlikte profesyonel plan ve ekiple ortak çalışmalıydı. Tıpkı binlerce insana verilen düzenli iftar yemekleri gibi.Yazılacak çok şey  ver. Neyse.

Herşeye rağmen iyi şeylerde oldu.

Van ortak akıl, ortak enerjiyle ortak bir amaç için tek yürek oldu.

Van, eksiklikleri, noksanlıkları, eleştirilecek yönleri olsa da büyük bir iş başardı.

Van’da otel, lokanta, eğlence yerleri, alış veriş yerleri ve diğer iş alanlarıyla birlikte  turizm sektörü üç gün boyunca  tavan yaptı.

Van  günlerce  adından söz ettirdi.

Van halkla ilişkiler, reklam va tanıtım anlayışını tepeden tırnağa gözden geçirme imkanı kazandı.

Van uzun yıllar sonra toplumsal  bir  heyecan yaşadı.

Türkiye’nin çeşitli illerinde yaşayan Vanlılar Vanlı olma duyarlılığı ile Van’a koşarak geldi.

Van farkı bir etkinlik ile Dünya ve Türkiye’nin karşısına çıktı.

Van rekor ile büyük katılımlı organizasyon ve etkinliklerdeki noksanlıklarını, eksikliklerini görme imkanı buldu. 

Van'ın otopark alanına  sahip büyük bir etkinlik alanın olmayışının eksikliğini  dün daha net gördük.

Rekorun elde edilmesinde hazırlıklarında, desteklenmesinde,  duyurulmasında valilik, büyükşehir belediyesi, üniversite, ticaret sanayi odası, meslek odaları,  sivil toplum kuruluşları, sponsorların, basın yayın kuruluşlarının ve rekor denemesine ön yargısız sahip çıkan Vanlıların ortak payı var. 2011 depremlerinin psikolojisini,  ekonomik sorunlarını daha tam anlamıyla üzerinden atamayan Vanlılar buna rağmen organizasyona bütün samimiyetle destek vererek sahip çıktılar.

Van kalesine giden yollar mahşer yeri gibiydi.   Bastonlu neneler, dedelerden tutun,  her yaşatan gençler,  çocuklar, kadınlar yollara düşmüştü. Araç ve insan trafiği nedeniyle yollar saatlerce kilitlendi. Binlerce insan yollarda kalınca rekor alanına katılamadan geri dönmek zorunda kaldı. Alanı dolduranların tamamında heyecan ve merak vardı. Van’ın bütün insan renkleri ordaydı. Sabah hava durumu herkeste “ ya yağmur yağarsa”  endişesi yarattı.  Ama hava sıcaklığı beklenenin üstünde olunca insanlar  yorulup rahatsız oldu.

Dün Atatürk Kültür Parkı’nda turnikeye doğru yürürken kalabalık  içinde güldüren,  düşündüren, Vanlıların espri yeteneğini sergileyen ilginç konuşmalar da dinledim.  Yanı başımda kulak misafiri olduğum bir bayanın kalabalıklar karşısında  “ Vanlılar Van’ı ne kadar çok seviyor” ifadesi katılımı özetleyen anlamlı bir tespitti.  Vanlılar kadar Vanlı olmayan, Van’a gönül veren Van dostları da rekora katkı için gelmişlerdi.

Sonuçta üst kimliği VANLI olan, Van’ın iddiasına, beslenme kültürüne sahip çıkan 51 bin 793 Vanlı ve Van dostunun elektrik turnikelerden geçtiği tespit edildi.   Yetkililerin ifadelerine göre 30 bini aşkın vatandaşımızın da alana giremediği iddia ediliyor.  Yani 80 bine yakın Van insanı rekor denemesi için sabahın kör karanlığında Van için yollara düştü.  Bu çok büyük bir rakamdır.  Vanlılar, Van dostlarına helal olsun. Duyarlılık gösteren insanlarımız sabah kahvaltısını orada yapmak karın doyurmak için Atatürk Kültür Parkı’na gelmedi. Gelenler Vanlı olma şehirlerinin kültürüne, çabasına omuz vermek için  geldi.

Van, ABD’den sayısal olarak  rekoru aldı. Fakat rekoru maça  benzetirsek Van basit hatalarla kötü goller  yedi, lezzetsiz  kötü bir maç oynadı.. Rekora seviniyoruz,  kötü organizasyona üzülüyoruz. Sonuçta ortada içimize sinmeyen bir sevinç var. Gerçek bu.

Yazarın Diğer Yazıları