İkram Kali

Politikacı çıkmıyor?

İkram Kali

Van'ın siyasette iki temel sorunu var.

Biri lider siyasetçi sorunu, diğeri nitelikli siyasetçi sorunu.

Kim ne derse desin, kentimiz politika arenasında lidersiz durumdadır. 

Merhum Ferit Melen, Kinyas Kartal'dan sonra siyasette ağırlığı, Vanlılarda saygınlığı ve karşılığı olan lider politikacı çıkmıyor! 

Bu sorunun düzenlenecek bir platformda enine boyuna tartışılmasına ihtiyaç var.

Siyasetin kirlenmesi,  itibar kaybetmesi nedeniyle insanlar siyasete uzak durmuş olabilirler.

Ne olursa olsun.

Bir kere siyasette kenti temsil etme görevi eğitimsiz, donanımsız, egolarını tatmin etmek ve maddi çıkar sağlamak isteyenlere bırakılacak kadar basit bir görev olmadığını herkesin bilmesi gerekir.

Van'ın nitelikli, saygın,  idealist, güvenilir,  hedefi olan siyasetçilere ihtiyacı var.

Siyaset yapacak nitelikli insanlar arama, bulma döneminden, nitelikli siyasi isimler arasından seçme dönemine geçiş olmalıdır.

Günümüzde politika yapan isimlerin birçoğu saman alevi gibi.

Bir varlar bir yoklar.  

Rozet takarak, fotoğraf karesine girerek, heyecanlanarak, sosyal medyada çok sık görünerek il ölçeğinde belki siyasette bir yerlere gelmek geçici olarak mümkün olabilir. Ama Ankara'da siyasi parti genel merkez kadrolarında etkili bir yere gelmek, bakanlık koltuğuna oturma imkânı görünmüyor.

Kimseye kızmaya, küsmeye gerek yok.

Herkes kendisine bakacak. 

Günümüzde politika yaparak hayal ettiğiniz yere ulaşabilmeniz, kentinize, insanınıza hizmet edebilmeniz için idealiniz, eğitiminiz, bilgi birikiminiz,  yabancı diliniz,  vizyonunuzun,  kapasitenizin olması gerekir. 

Başka?

Mensup olduğunuz siyasi partiye gençlik döneminizden itibaren gönül ve emek vereceksiniz.  Kendinizi yaşadığınız kentinize adayacaksınız. Yorulmayacaksınız, küsmeyeceksiniz, küstürmeyeceksiniz. Yalan konuşma hastalığına tutulmayacaksınız. Size inanların güven ve saygısını kaybetmeyeceksiniz.  Büyük fotoğrafta yer alamaya çalışacaksınız.

 Siyaset yapmak kutsal bir görevdir.

Ama kentimizde siyasete mesafeli duranların sayısı bir hayli fazla. Kimi siyaset için yetersiz ama hevesli, kimi de yeterli ama için hevessiz. Bunun için eğitimli bilgili, Van'a ve Vanlılara sevdalı, memleketinin dertlerini dert edinmiş başarılı, idealist isimlerin siyasete girmesi, önlerinin açılması sağlamalıdır.

Ailede babaya, okulda öğretmene, kurumda müdüre, orduda komutana,  sporda antrenöre, iş yerinde girişimci iş adamına ne kadar gerek varsa Van'ında nitelikli, saygın lider siyasetçiye o denli ihtiyacı var. Lider siyasetçi etkindir, kucaklayıcıdır, öncüdür, toparlayıcıdır, yönlendiricidir. Lider siyasetçi oyuncu değil, oyun kurucudur.

 Van'ın muadili olan iller eğitimde, ekonomide, kalkınmada, sporda sanatta Van'a fark atabiliyorlarsa, hizmet yatırım pastasından aslan payını alıyorlarsa, bürokraside önemli noktalarda her devir adamları varsa bu lider siyasetçileri sayesinde olmaktadır.

Van dışında yaşayan Vanlılar arasında da durum aynıdır.

 Vanlılar yoğun yaşadığı şehirlerde politika arenasında varlar, ama yoklar.

İzmir, Antalya, İstanbul, Ankara, Bursa, Adana, Mersin gibi illerde Vanlı belediye meclisi üyesi yoktur. Varsa da sayıları iki üçü geçmez.   Vanlı milletvekili, belediye başkanı, belediye başkanı hiçbir dönem zaten olmadı. Niteliksiz, dağınık yapıyla olması da yakın zamanda mümkün değil.

Saydığım kentlerde aslen Rizeli, Trabzonlu, Erzincanlı, Erzurumlu, Diyarbakırlı, Mardinli, Sivaslı, Malatyalı, Karslı olan milletvekili, belediye başkanı, belediye meclis üyesi, parti il başkanları görmek mümkündür. Ama Vanlı tek bir isim göremezsiniz.

 Bir numaraya aday olmaktan korkuyorlar. Vanlılar her seçim oylarıyla birilerini taşıyıcılığını yapıyor maalesef.

Mesela Vanlı bir isim Van'da, İstanbul da İzmir de Antalya da, Bursa da, Mersin de neden milletvekili olamıyor?

Olamaz çünkü Vanlı gücünün farkında değil.

Bu garabet durumun son örneği İstanbul Esenyurt ilçesinde yaşandı.

Esenyurt Belediye Başkanı Necmi Kadıoğlu 2017 yılının son günlerinde "sağlık" gerekçesiyle istifa etti. Siyasi kulislerde Cumhurbaşkanı Erdoğan'a en yakın isimlerden biri olan Kadıoğlu'nun istifa nedeninin, bir dost sohbetinde Erdoğan'a yönelik eleştirileri olduğu ileri sürüldü.

Gümüşhaneli Kadıoğlu'nun istifasının ardından boşalan Esenyurt Belediye Başkanlığı koltuğuna AK Parti grubu, Esenyurt ve İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi Üyesi, 10 yıldır Erzurum Dernekleri Siyasi Koordinatörü, Erzurumspor İstanbul Çalışma Grubu Halkla İlişkiler Başkanı olan İngilizce bilen Erzurumlu Ali Murat Alatepe getirildi.

"Önce Erzurum" diyen Alatepe ilk olarak belediye başkan yardımcılarını değiştirdi. 2 Gevaşlı, 1 Edremitli 3 Vanlı AK Partili Meclis Üyesinin olduğu 45 üyeli Esenyurt Belediye Başkan Yardımcılığı görevlerine Karslı Gazanfer Karakaş, Ardahanlı Togay Çoban, Giresunlu Abdurrahman Ada, Trabzonlu Yasır Çelik,  Tokatlı Pakize Yağcı, Muşlu Hayrettin Babahan, Bayburtlu Sabahattin Fidan ve Ahmet Temel getirildi.

Belediye başkan yardımcılığı dağılımında sözde demografik yapı gözetildi.  3 bin seçmeni olan Bayburtlulara 2 başkan yardımcılığı düşerken 54 bin seçmeni bulunan Vanlılara tek bir başkan yardımcılığı verilmedi.

Esenyurt'ta Vanlılar adına  'ben merkezli' köylü kurnazlığıyla çıkara dayalı sözde siyaset yapanlar duvara tosladı.

Tepkiler farklı oldu.

Vanlıların oylarıyla siyaset yapanların sadece kendi çıkarlarını korudukları,  yetersiz, kapasitesiz, kurnaz oldukları ve siyaseti bilmedikleri için sonucu böyle olduğunu söyleyenlerin yanı sıra Kadıoğlu'na Vanlıların oy vermediğini, suçu kendimizde ararsak nedenini de buluruz diyenler oldu.  Belediye ile ilişkilerimizde, politikada samimi olmadık diyerek öz eleştiri yapan Vanlılar çıktı.

Sebep ne olursa olsun.

54 bin seçmeninizin olduğu Esnyurt'ta belediye başkan yardımcılığına içinizden biri seçilemiyorsa suçu kendinizde aramanız gerekir.

Bir tarafta nitelikli insanlar siyasetin kirli sularında boğulmak istemiyor.  Diğer tarafta siyaset yapmak isteyen idealist insanlara fırsat verilmiyor.

Yazarın Diğer Yazıları