İkram Kali

Peak'ın gurur veren başarısı

İkram Kali

Birazda ekonomi konuşalım.

Geçen hafta bir Türk firması ezberleri bozan, hisse satışına imza attı.  Heyecan yaratan satış işlemi dünya ekonomi çevrelerinde gündem oldu. Yerli ve yabancı gazeteler yazdı, televizyonlar haber yaptı. Ancak toplum koronavirüs ve siyasi tartışmalara odaklandığından bu müthiş olayı yeterince fark edemedi. Basından takip ettiğim firmanın gurur verici hikâyesini yazmazsak başarının arkasındaki kahramanlara, ülkemize ve gelişmelerden yeterli bilgi sahibi olmayan siz okurlarımıza haksızlık yapmış oluruz dedim kendime.

Genç yeteneklere ilham verecek başarı hikâyesi şöyle:

İstanbul’da doğan Sidar Şahin, Boğaziçi Üniversitesi'ni kazanır. Şahin, okulu ilk senesinde bırakır. 2010 yılında oyun Peak (Türkçe sözlükte anlamı doruğa ulaşmak ) ismiyle şirketi kuran Sidar Şahin’in şirketi kısa sürede Türkiye'de en çok sevilen oyunları alanında zirvede yer alır.

Yaş ortalaması 29 olan 100 kişilik çok genç bir ekiple çalışan,  10 yılda 193 ülkeden 100 milyonlarca kişiye ulaşan Şahin'in girişimleri arasında yer alan Peak Games'in şu an Google Play Store'da Toy Blast, Toon Blast, Lost Bubble, Lost Jewels isimli mobil oyunları bulunuyor. Şahin’in Toon Blast ve Toy Blast oyunları Amerika ve Japonya başta olmak üzere dünya çapında toplamda 400 milyondan fazla kişiye ulaşmış durumda.

Türkiye’de doğup büyüyen uluslararası yazılım ve teknoloji şirketi, Türk oyun firması Peak, kısa sürede dünya çapında ilgi çekiyor. Peak’ın başarısını yakından izleyen ABD San Francisco merkezli web ve mobil cihazlar için sosyal oyunlar üretip ve yayınlayan video oyunları şirketi Zynga (Nasdaq: ZNGA)  firması Peeak ile ticaret yapmaya başlıyor.  Peak’ın hızlı yükselişini yakından izleyen  Zynga sonunda Türk firmasına talipli oluyor. Görüşmeler sonunda geçen hafta Türkiye tarihinde inanılmaz satış rekoru kırılarak Peak hisselerini 1,8 milyar dolara, ABD firması Zynga devrederek gurur veren büyük bir ticari anlaşmaya imza atıyor.

Bir gazeteye mülakat veren Peak Kurucusu ve Üst Yöneticisi (CEO) 40 yaşındaki Sidar Şahin, anlaşmayla ilgili olarak, "Bugün geldiğimiz nokta tüm Türkiye için gurur verici ve biz hepimiz biliyoruz ki, bu daha yolun başı. Zynga ile devam edeceğimiz bu yolculukta, birlikte daha güçlenerek büyüyecek olmak hepimizi geleceğe dair heyecanlandırıyor. Türkiye'den büyüyen, ilerleyen ve gelişmeye devam eden bir ekip olmayı sürdüreceğiz" diyor.

Sidar Şahin sözlerinin devamında anne babalara önemli bir çağrıda bulunarak şunları söylüyor:  "Bu anlaşmanın en önemli yanı, imkansızın başarılabileceğini somut olarak ortaya koyması. Türkiye'de anne babalar çocuklarına inansınlar istiyorum. Sevdikleri işi sürekli ilerleyerek yaptıkları sürece, başarabileceklerine inansınlar. Çocuklar da gençler de kendilerinin başarabileceklerine inansınlar. Çünkü her şey inanmakla başlar."

Peak’ın yeni sahibi Zynga CEO'su Frank Gibeau ise, "Peak'e 'aramıza hoş geldin' demekten gurur duyuyoruz. Peak dünyanın en iyi puzzle oyunu geliştiricilerinden biri. Böylesine yaratıcı ve tutkulu bir takımla yeteneklerimizi daha da ileri taşıyacak olmak bizi heyecanlandırıyor. Toon Blast ve Toy Blast'ın katılımıyla listelerde üst sıralarda yer alan oyun sayımızı sekize çıkarırken, küresel kullanıcı sayımızı çarpıcı bir şekilde artırıyor ve gelecekteki yeni projelere hazırlanıyoruz. Peak ve Zynga birlikte daha da hızlı büyüyecek” diyor.

Bu anlaşmanın sadece Türk teknoloji tarihinin değil aynı zamanda Türkiye tarihinin en büyük anlaşmalarından biri olduğuna dikkat çeken Peak Strateji Direktörü Ömer İnönü de, 10 yıl içinde global mobil oyun sektörünün devlerinden birini Türkiye'den ortaya çıkardıklarını kaydederek Türkiye için büyük önem taşıyan bu imzanın, Peak'i Türkiye tarihinin en değerli şirketleri arasına yerleştirdiğini kaydediyor.

Peak, Türkiye'nin en çok vergi veren şirketlerinden biri durumunda. Firma yetkilileri anlaşmayla bu durumun değişmeyeceğine çalışmaların İstanbul’da devam edeceğine şirketin ekibinde ve yönetiminde hiçbir farklılık olmayacağına. dikkat çekerek Türkiye’ye vergi vermeye ve Türkiye’ye katkı sağlamaya devam edeceğiz diyorlar.

Başarısı sınırları aşan Sıdar Şahin’in hikayesi insana gurur veriyor. Doğuşu da, gelişmesi de, satışı da ülkemize önemli yararlar sağlayan Peak’a başarılar diliyorum.

Sıfırdan dünya markası yaratarak girişimcilikte efsane olan Sidar Şahin’in uygun bir tarihte Van’a davet edilerek öğrencilerle, Vanlı genç girişimcilerle, iş insanlarıyla buluşturularak başarı hikayesini paylaşması yararlı olur. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (Van YYÜ) ve Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) iş birliğiyle bu önemli davet gerçekleştirebilir.  Genç girişimcilerimiz de boş hikâyeler değil, gerçek başarı hikâyesi dinler.

Peak=Arçelik, Şişecam

Türkiye tarihinin en değerli şirketleri arasına yer alan Peak hisselerinin 1. 800 milyar dolara ABD’li Zynga firmasına satılması ülkemizde yeni ufuklar açacak, gençleri motive edecek,  yapay zekada girişimcilerini teşvik edecek başarıdır.

Peak’ın başarısının büyüklüğünü Arçelik firmasıyla kıyaslayarak anlatan Sözcü Gazetesi ekonomi yazarı Ege Canse,” Bu fiyatın ne kadar büyük olduğunu anlatmak için Türkiye'nin gurur kaynağı Arçelik'in firma değerinin sadece 1.7 milyar dolar olduğunu söyleyeyim yeter. Arçelik'in 7 ülkede 18 fabrikası, 31 ülkede 33 satış teşkilatı, 11 markası ve 30 bin çalışanı var. 2019 satış hâsılatı 5.5 milyar dolar. Kârı ise 150 milyon dolar civarında. Satış hâsılatının üçte ikisi yurtdışından üçte biri ise yurt içinden elde ediyor. Yani Arçelik, uluslararası bir oyuncu. Bir başka gurur kaynağımız Şişecam firmasının yurtdışında ve içinde 43 fabrikası ve 22 bin çalışanı var. Satış hâsılatı 3.2 milyar, kârı 470 milyon, piyasa değeri ise 1.7 milyar dolar” diyor.

2010 yılında kurulan Peak, 1955 yılında Vehbi Koç ve Lütfi Doruk tarafından kurulan, 30 bin kişinin çalıştığı Türkiye’nin dünya çapındaki yerli ve milli beyaz eşya ve teknoloji şirketi Arçelik’in ve Şişecam’ın piyasa değerine 100 kişiyle hem de yalnızca 10 yılda ulaşıyor.

İnanmak, başarmak budur

Kullanıcı sayısı artacak tarihi bir başarıyı gerçekleştiren Peak’ı satın alan ABD’li Zynga yetkileri çok karlı bir ticaret yaptıklarını söylüyorlar. Peak’ın ABD’li oyun şirketine katılımıyla birlikte Zynga’nın günlük aktif ortalama kullanıcı sayısının  şimdiden yüzde 60 oranında artacağı öngörülüyor.

 Ülkemizin Peak gibi firmalarının sayısının artmasına ihtiyaç var.

Peak gibi markalarla başkalarına özenen değil kendisine daha çok güvenen ülke oluruz.

Yazarın Diğer Yazıları