İkram Kali

Özerklik konusunda ne düşünüyorsunuz?

İkram Kali

2011 yılında Demokratik Toplum Kongresi tarafından ilan edilen, BDP tarafından benimsenen ve parti programında yer alan, 2014 yerel seçimler öncesi BDP belediye başkan adayları tarafından sık sık gündeme getirilen,” Özerklik” seçimlerin nihai hedefi olarak ortaya konuluyor. Seçim propaganda çalışmaları “Özerklik” hedefi üzerinden yürütülüyor. BDP belediye başkan adayları, milletvekilleri ve diğer konuşmacılar yerel seçimlerin sonucuna göre tek taraflı  “Özerklik”  ilan edeceklerini her fırsatta açık bir şekilde dile getiriyorlar.

Peki,  özerklik nedir? Sosyolog, siyaset bilimci Prof. Dr. Doğu Ergil özerkliği şöyle tanımlıyor: Demokratik özerklik, bir devlet çatısı altında siyasal egemenliğin değil ama yönetim yetkilerinin bir bölümünün yerel seçilmiş-temsili yapılara devredilmesidir.

BDP parti programında yer alan, yerel seçimler öncesi meydanlarda dillendirilen “Özerklik” in çerçevesi,  şu şekilde çiziliyor:

1- Türkiye siyasi ve idari yapısında demokratikleşmeyi sağlamak amacıyla köklü bir reformu öngörür.

2- Sadece devlet sistemini değiştirerek sorunların çözülemeyeceğinden hareketle, toplumun öz yeterliliğini esas alır.

3- Sorunların çözümünde geliştirilecek yöntemler için, yereli güçlendirme, halkı söz ve karar sahibi kılma felsefesiyle hareket eder.

4- Halkın karar süreçlerine dâhil olması için demokratik katılımcılığı savunur ve tüm yerel birimlerde meclis sistemini esas alır.

5- Salt “Etnik” ve “Toprak” temelli özerklik anlayışı yerine kültürel farklılıkların özgürce ifade edildiği bölgesel ve yerel bir yapılanmayı savunur.

6- “Bayrak” ve “Resmi Dil” tüm “Türkiye Ulusu” için geçerli olmakla birlikte her bölge ve özerk birimin kendi renkleri ve sembolleriyle demokratik öz yönetimini oluşturmasını öngörür.

7- Demokratik özerk yönetim, “bölge meclisi” olarak örgütlenir ve meclislerde görev alan kişiler de “bölge meclis temsilcisi” olarak tanımlanır. Meclis hem meclis başkanını hem de görevli olduğu alandaki işleri yürütecek yürütme kurulu üyelerini ayrı ayrı seçer. Başkan ve yürütme kurulu üyelerinin, meclisin aldığı kararların icrasından sorumlu olmaları öngörülür.

8- Bölgelerin her biri o bölgenin özel adı veya bölge meclisinin yetki sınırları içinde bulunan en büyük ilin adıyla anılacaktır.

9- Demokratik özerklik modelinde il valileri, hem merkezi hükümetin hem de bölge yürütme kurulunun aldığı kararları uygulamakla görevlidir. Bakanlıkların taşra teşkilatları da aynı prosedüre tabi olacaklardır. İl Genel Meclisleri, Belediye ve Muhtarlıklar gibi diğer idari yapılar varlığını korumaya devam edeceklerdir.”

Bu arada, BDP başkan adayları seçim çalışmaları sırasında yaptıkları konuşmalarda “Özerklik”  yanında “Kanton”  dan da söz ediyorlar.  

Kanton nedir?  Bir ülkenin, idari ya da sınırsal alt birimlerinden her birine verilen addır. Örneğin bu bir coğrafi bölge ya da bir eyalet.

30 Mart seçimlerinde BDP beklediği sonucu alırsa nasıl bir “Özerklik”, “Kanton”  ilan edecek? Bu nasıl olacak. Ne getirecek, ne götürecek bilemiyoruz.

BDP “Özerklik” ten,  “Kanton”dan adeta Van’ın kaderinden, geleceğinden söz ederken Ak Parti cephesinde milletvekillerinden, başkan adayından İl başkanından konuyla ilgili tek bir açıklama, eleştiri veya tepki duydunuz mu?  Oy istediğiniz vatandaşlar haklı olarak  “Özerklik” konusunda BDP’nin rakibi olan Ak Parti’nin yaklaşımını, düşüncelerini merak ediyor, öğrenmek istiyor. İyi deyin, kötü deyin, felaket olur deyin. Ne derseniz deyin ama bir şeyler deyin. Suskun kalma hakkınız yoktur. Bekliyoruz.

Yazarın Diğer Yazıları