İkram Kali

Oyunuzun kıymetini bilin

İkram Kali

 

30 Mart 2014 tarihinde yapılacak olan yerel seçim heyecanı her geçen gün artıyor. Partiler çalışmalarını yoğunlaştırıyor.  Demokrasi şenliğinin heyecanı sesi sokaklara,  evlere iş yerlerine yansıyor. Seçim yarışı ülkemizde, ilimizde demokrasinin gelişmesine, kökleşmesine katkı sağlıyor. Demokrasi olgunlaşıyor, olgunlaştırıyor. Bu da vatandaşın oylarıyla, tercihleriyle oluyor.

Seçime katılmak, aday olmak, siyaset yapmak, adayları desteklemek, seçim sürecinde görüş açıklamak, eleştirilerde bulunmak vatandaşlık görevidir. Hangi partiye oy verirseniz verin. Ama siyasete uzak durmayın. En azından sandığa gidin. Mührünüzü basın, tercihinizi yansıt, demokrasiye,  memleketinize, geleceğinize sahip çıkın.

Sorunlarımızın çözüm yeri sandıktır. Vatandaşın gücünün iradeye, demokrasiye dönüştüğü adres sandıktır. Mızmızlık yaparak, küserek, topu taca atarak, ben oynamıyorum gibi çocuksu havalara girerek vatandaşlık yapılmaz. Partileri, adayları beğenmeyebilirsiniz. Lakin mevcutlar içinden birine mühür basmak, kendinize göre iyi olanı desteklemek zorundasınız.

Çevrenizde “Ben sandığa gitmeyeceğim” diyen bazı kişiler çıkabilir. Sakın onlara kulak asmayın. Onlar her seçimde vardırlar. Demokrasinin özü katılımcılıktır. Katılımcı demokrasi oy vermekle irade beyanı ile mümkündür. Hem sorumluluğunun gereğini yerine getirmeyeceksin, hem demokrasi isteyeceksin hem de eleştireceksin. Yok öyle. Önce görevini yapacaksın.

Seçimlerin efendisi vatandaşlardır.

Vatandaşın değeri bu süreçte artar,  sesi daha net duyulur.

Siyasiler,  yönetime talip olanlar seçim çalışmaları aşamasında vatandaşın sesine biraz  daha kulak kabartırlar.. Vatandaşın bazı istekleri, makul beklentileri de bu süreçte gerçekleşir. Çözülmeyen sorunlardan bazıları bu aşamada çözülür.  

Aha size altın fırsat.

Kapınıza gelen adaylara, siyasilere, vekillere söyleyeceklerinizi söyleyin.Gördüğünüz eksiklerini anlatarak eleştirirlerde bulunun, önerileriniz aktarın, varlığınız, gücünüzü gösterin. Bu şehirde huzur ve yaşam kalitesi isteyin. Ama kapınıza gelene de bir bardak çay mutlaka teklif edin.

Mesela.

Esnafların deprem kaynaklı vergi, kredi, vatandaşların kentsel dönüşüm TOKİ de oturanların yönetim,  ısınma, ulaşım ve sosyal sorunlarını dile getirmelerinin tam zamanıdır.

Unutmayın her zaman seçim olmuyor. İstemenin,  bastırmanın, nazlanmanın, koparmanın tam zamanıdır. Bu sizin en doğal hakkınızdır. Hakkınızı  yerinde kulanın,

Öte taraftan

Her vatandaş  seçim süresince  Van’ın  yetkili ve tekili bir sözcüsü gibi davranmalıdır.Herkes bir ucundan tutarsa, herkes bir pencereden bakarsa, herkes birlikte  seslenirse  sorunların çözümü kolaylaşır. Şehrinize cesurca evladınız, malınız gibi sahip çıkın. Nasıl bir Van, nasıl belediye istediğinizi haykırın. Vatandaşlık duyarlılığınızı oyunuza talipli olanlara hissettirin. İsteyenin bir yüzünün, vermeyenin iki yüzünün kara olduğunu da unutmayın.

 

Kar Kış Felaket

Önce Gürpınar ilçemize bağlı Yalınca köyümüzün Çeli mezrasında rahatsızlanan, yolların kapalı olmasından dolayı yolda vefat eden, sonra da cansız bedeni babasının sırtında taşınan 3 yaşındaki evladımız Muharrem'in acısını yüreklerimizde hissettik.

Muharrem’in acısının üzerine Saray ilçemizden askerlerimizin acısı geldi. Saray ilçemizin  İran sınırında bulunan Rasim Çömez Hudut Karakolunda görev yapan askerlerimizi taşıyan aracın, Koçbaşı köyü yakınlarında kontrolden çıkarak şarampole devrilmesi sonucu 3 Mehmetçik şehit olurken 18 Mehmetçikte yaralandı. 3 askerimizin yuvasına ateş düştü.   Bir hafta içinde kar, kış Van’da felaket yaşattı. Kış kışlığını yaptı.

 

 

Yazarın Diğer Yazıları