İkram Kali

Oyunu kime vereceksin?

İkram Kali

 

AK Parti,  yarın 30 Mart yerel seçimleri için temayül yoklaması yapacak.    Anadolu Öğretmen Lisesi Salonu’nda gerçekleştirilecek temayül yoklaması hem Ak Parti açısından hem de Van’ın geleceği açısından büyük önem taşıyor.

Ortaya çıkacak sonuca göre herkesin farklı bir hesabı var.

Kimi gerçekten Van’a hizmete aday, kimi de başka yere ve yerlere.

Temayül yoklaması belediye başkanlığı aday adaylığı müracaatı sonrası adaylığa gidecek yol taşlarından biridir.   Lakin temayül yoklaması belirleyici tek kriter değil.  Yoklamada aday adayı olanların dışında farklı isimlerde ön plana çıkabilir. En yüksek oyu olan birinin kesin aday olması diye bir şey söz konusu değildir.  Son sıralarda yer alan birisi de aday gösterilebilir. Delegeler aday olarak görünsün veya görünmesin, bilinsin veya bilinmesin oy pusulasının altına kimi belediye başkanı olarak görmek istiyorlarsa onun ismini yazabilecekler.

Yarın yapılacak olan temayül yoklamasının sonuçları doğrudan Ankara'ya, yani AK Parti Genel Merkezi'ne ulaştırılacak.  Çıkan sonuçlar belediye başkan adaylarının nihai belirlenmesinde bir veri olarak kullanılacak AK Parti Genel Başkanı sıfatıyla Başbakan Erdoğan, kendisinin özel olarak görevlendirdiği ekiple birlikte çıkan sonuçları değerlendirecek. Aday adaylarının il ve ilçelerinde aldığı oylar ilk defa burada masaya yatırılacak.  Başbakan Erdoğan’ın görevlendirdiği ekip güçlü isimlerden oluşuyor. Ekipte;  Mustafa Şentop, Mehmet Ali Şahin, Ekrem Erdem, Menderes Türel, Haluk İpek, Nurettin Canikli, Mustafa Ataş, Güldal Akşit ve Zafer Çubukçu bulunuyor.

 

Belediye başkan adaylarıyla ilgili nihai kararı Başbakan Erdoğan, bu 9 kişilik ekibiyle birlikte verecek. Başbakan Erdoğan başkanlığındaki 9 kişilik ekibin değerlendireceği temayül yoklamalarında ciddi tezatlar ortaya çıkması halinde ise bu yoklama geri gönderilerek tekrarı istenecek.

 

Van’da yapılacak temayül yoklamasına Ak Parti Genel Sekreteri Haluk İpek,  Van Koordinatörü Urfa milletvekili Yahya Akman, Van’dan sorumlu Muş Milletvekili Faruk Işık,  İstanbul Milletvekili Van Koordinatörü Nurettin Nebati, seçim işlerinden sorumlu milletvekilleri,  kadın kolları, gençlik kolları temsilcileri gözlemci olarak katılacak. Farklı isimlerinde katılma ihtimali var.  

Van Büyükşehir Belediye Başkanı için yapılacak temayül yoklamasında;  Milletvekilleri, eski milletvekilleri, Ak Parti İl ana kademe yönetimi, İlçe yönetimi, Gençlik Kolları, Kadın Kolları, Belediye ve İl Genel Meclis Üyeleri, mahalle temsilcileri oy kullanacak.

İlçe Belediye Başkanlığı için; Milletvekilleri, İl ana kademesi,  İlçe yönetimi, Belediye Meclis ve il Genel Meclis üyeleri, ilçe mahalle temsilcileri oy kullanacak.

Temayül yoklamasında 2 bine yakın oy kullanılacak.

Seçim öncesi vatandaşlarımızın düşüncelerini yansıtmak üzere gazete olarak  2 ay süreyle “ Seçmenin Sesi”    adıyla açık araştırma yaptık.  Seçmenin sesine kulak verdik. Seçmen görmek istediği aday profilini net şekilde ortaya koydu.

Vanlılar; Dürüst, ehliyet liyakat ve vizyon sahibi,  çalışkan, mazisi temiz, Van’ı bilen, ırk,dil,  din ayrımı yapmayan, siyaseti  ticaret için kullanmayan, özel  ajandası olmayan,   görevini, istismar  etmeyen, yakınlarına çıkar  sağlamayan, sosyal  yönü  güçlü, sırtını bir yerlere  dayamayan,  hizmeti esas alan, toplumu germeyen, güven veren  yenilikçi..   Başkan istiyoruz dediler.

Temayülde oy kullanacaklar şimdi karar sizin.

Bir tarafta Van’ın ve partinizin geleceği,  diğer tarafta kişisel geleceğiniz ve beklentileriniz var. Bu kez gelin dürüstçe davranın doğru olanı yapın. Hem kendinize hem de kentinize yakışanı gerçekleştirin. Sezar’ın hakkını Sezar’a verin.

Temayül yoklamasında iş ortağınızı,  cemaatinize, aşiretinize yakın olanı, akrabanızı, duygusal bağlarınız olanı, beklentiniz olanı,  bilgi birikimi ve yönetme becerisi olmayanı,  Van’ı ileriye taşıyamayacak ismi, geçmişi sorunlu, geleceği fulü olanı, Van’a ve partinize hayrı dokunmayanı, yetersiz olanı, herkese gülücük dağıtanı,  kafa kol ilişkisine gireni, mantığınıza ve vicdanınıza uymayanı ön plana çıkararak yanlış yanıltıcı, duyusal tercih yaparsanız Ak Parti’nin Van’da ikinci hezimetini yaşamasına neden olursunuz.  Van  artık  dürüst, çalışkan,  birikimli, lider  özellikleri  taşıyan, Van’ı bilen, Vanlıyı tanıyan  Van’a sevdalı insanları yönetimde görmek istiyor.

2009 yerel seçimlerinin benzerini yaşamak istemiyorsanız sizi uyarıyoruz!

Bütün bunlara rağmen Ak Parti il ve ilçe teşkilatının gücü ve baskısı tercihe bir şekilde etki edecektir bunu da biliyoruz. 

Yasal başvuru yapan Büyükşehir Belediye Başkan aday adayları Hacı Biner,  Abdulahat Arvas,   Mahmut Tuncil, Prof. Dr. Yakup Akgül ‘ün dışında temayülden Milletvekili Fatih Çiftçi, eski Milletvekili Kayhan Türkmenoğlu,  Avukat Zahir Soğanda ve Din görevlisi Osman Gülaçar’ın isimleri çıkabilir.

Başka ne olur?

Başbakan Erdoğan bütün isimlerin üstünü çizerek sürpriz bir isim de çıkarabilir.

 Hadi hayırlısı.

Yazarın Diğer Yazıları