İkram Kali

Ölümler istatistiklere neden yansımıyor?

İkram Kali

Salgın hastalıkta film başa sarıyor.  

Bugüne kadar yaptıklarımızı kendi elimizle yıkıyoruz.

Risk artıyor. Sağlık, ekonomik, sosyal ve kültürel hayatımız olumsuz etkileniyor. İnşallah korktuğumuz olmaz. Önlemlerin ekonomik gerekçelerle gevşetilmesi,  vatandaşların maske, sosyal mesafe, temas,  taziye, düğün, nişan gibi kalabalıklara dikkat etmemeleri sonucu Covid19’da sıkıntılı, günler yeniden yaşanıyor.   

İyimserlik ve rehavetin yerini endişe ve panik almaya başladı.   

Hastaların yaş oranı düşerken vaka sayısı artıyor.  

Korona illeti genç, çocuk yaşlı ayırmıyor.  

Uyarı üstüne uyarı yapılıyor. 

Covid 19 pandemisi can ala ala,  yoğun bakım servislerini doldura doldura etkisini htiriyor.  Yalnızca Van değil, bütün şehirlerde aşağı yukarı durum aynı.   

Toplumda vurdumduymazlık,  “ bana bir şey olmaz” anlayışıhakim sürüyor Çevremizden yeni hasta ve vefat edenlerin isimlerini duyuyoruz.  

Sohbetlerin konusu, gündem koronavirüs.  

Dostların olduğu bir sohbet ortamında bir arkadaş kış aylarında insanlarda bağışıklığın düşüş göstermesinden dolayı özellikle kışmevsimi şiddetli geçen bölgemizde virüsün yükseliş göstereceğini söyledi.   Bu görüşe katılan da oldu katılmayan da.  

Hatırlarsınız. Salgının ilk dönemlerinde yaz aylarında virüsün sıcaklarla birlikte düşeceği öngörüsünde bulunanlar vardı.  Yaz ayları geldi. Sıcakların en yüksek olduğu Diyarbakır Gaziantep gibi  şehirlerde  adeta patlama yaşandı.  Öngörü gerçekleşmedi.  

Virüsün kış aylarında artış göstereceği öngörüsü var şimdi.   

Umarız bu öngörü de gerçekleşmez.  

Bazı vatandaşlar tedbir almak, kurallara uyarak sorumluklarını yerine getirmek yerine kafayı rakamlara, pandemi dedikodusuna takmış.  Hasta sayısı bu, ölen sayısı şu diyorlar.  Ya hu, rakamlar öyle olsa n’olacak böyle olsa n’ olacak.  Sen hasta ve ölü sayısına göre mi tedbir alacaksın?   

Okurlarımız dostlar arayıp soruyorlar.  

Diyorlar ki, “Van’da koronavirüsten dolayı hayatını kaybeden hastalar var. Ancak ölümler valiliğin pandemiyle ilgili açıkladığı istatistiklere yansımıyor.  Neden yansımıyor?  Acaba gizleniyor mu?”   

Soruyu Vali ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez’e sordum.  

Vali Bey,“ Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ)  Covid 19 istatistiklerinde değişikliğe gitti. Daha önce (diyabet, koah, kanser, obezite, böbrek yetmezliği, kalp yetmezliği, hiper tansiyon, romatizmal vb.) kronik sağlık sorunu olan biri Covid 19 bulaştıktan sonra hayatını kaybetmesi durumunda ölüm nedeni kornavirüs olarak istatistiklere yazılıyordu.  Şimdi bu durum değişti. Kanser, diyabet gibi kronik sağlık sorunu olan ve tedavi gören biri Covid 19’a yakalandıktan sonra hayatını kaybettiğinde birinci ölüm nedeni kronik hastalığı, ikinci ölüm nedeni kornavirüs olarak kayıtlara geçiyor. Dolaysısıyla DSÖ belirlediği kıstaslara göre Van’da son günlerde ileri yaşta olup hayatını kaybedenler kronik sağlık sorunları nedeniyle vefat ettikleri için ölüm nedeni Covid 19 olarak istatistiklere gecmiyor “ dedi.    

Özetle…   

DSÖ kronik hastalığı olan biri Covid 19’a yakalandıktan sonra ölmesi durumunda ölüm nedeni koronavirüs olarak kabul etmiyor. Nokta.

Değerli okurlarım.   

Ayrıntılarla kendimizi avutmayalım.   

Cahil cesaretiyle virüse meydan okuyup yaşamla dalga geçmek yerine; 

Kötü, acı ve zor günler yaşamamak için…  

Medeni insanlar gibi üzerimize düşen sorumluluklarımızı yerine getirelim.   

Maske, sosyal mesafe, temas ve temizliğe dikkat ederek kalabalık ortamlara girmeyelim ve kalabalık ortamlar yaratmayalım.    

Kendimizin, sevdiklerimizin sağlığını koruyarak koronavirüsün işini kolaylaştırmayalım.  

Haberiniz olsun  

Van İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu geçen hafta çeşitli kararlar aldı.    

Herkesi ilgilendiren kararlar özetle şöyle:  

Hastalığın ağır seyrettiği vakalar hariç.    

Ağustos ayından itibaren…   

Hastalığın erken dönemde tespiti ve izolasyon sürecinin başlatılabilmesi için vatandaşlar kendilerinde ilk belirtileri htikleri anda sağlık kuruluşlarına başvuracak.  

Hastalık belirtisi gösteren kişiler ile temaslı oldukları kişilerin numuneleri evlerinde alınacak.   

İzolasyon süreçleri evlerinde izlenecek.   

Tedavileri evlerinde yapılacak.   

Sağlık birimlerine ihtiyaç duyulan araç ve personel desteği verilecek. Evde tedavisi devam eden kişiler doktor izni olmadan ikametlerinden ayrılmayacak.   

 İzolasyona tabi tutulan kişiler özellikle ilk 7 günlük süre içerisinde izolasyon şartlarına uyulup uyulmadığı Kaymakam ve kolluk birimlerince birebir takip edilecek ve sıklıkla denetlenecek.  

Aile hekimleri kendisine kayıtlı nüfus içerisindeki pozitif vakaları bir  gün telefon ile bir gün yüz yüze (hafta sonu, resmi tatil dâhil) ziyaret edecek.  

Uyarıcı ve uzman denetim ekipleri marifetiyle denetimler gerçekleştirilecek.  Birinci ihlalde uyarı. İkinci ihlalde idari para cezası verilecek. Üçüncü ihlalde bir gün; dördüncü ihlalde 3 gün süreyle faaliyetleri durdurulacak.  

Taziye kesinlikle yapılmayacak.   

Kurumlar denetimlerini yoğunlaştırırken, bizler de üzerimize düşen görevimizi yapmalıyız.   

Damdan düşenler uyarıyor  

Nasreddin Hoca’nın, “bana damdan düşen birini bulun”  fıkrası meşhurdur.  

Öğüt niteliğindeki fıkra halk arasında sıklıkla kullanılır. 

 Koronavirüs nedeniyle hastanelerin yoğun bakımlarında solunum cihazına bağlı (entübe) olmak üzere günlerce süren mücadele sonrası sağlığına yeniden kavuşanlar âdeta yalvarırcasına uyarıda bulunuyorlar:  

“Yoğun bakımda yaşam mücadelesinde yaşadıklarımızı yaşamış olsaydınız uyarılara dikkat eder, maskenizi hiç çıkarmazdınız. Çaresiz kalıyorsunuz. Yaşananlar canınızdan can alıyor.  Nefes almanızın, sağlığınız kıymetini bilin. Sakın 'Bize bir şey olmaz demeyin.  Ailenize, sevdiklerinize zor günler yaşatmayın. ”

 Damdan düşenler böyle diyor. Uyarılara uyup  uymamak bizim elimizde.

Yazarın Diğer Yazıları