İkram Kali

Olan Van’a oluyor

İkram Kali

28 Ağustos 2013 tarihinde Van Valiliği görevine atanan Vali Aydın Nezih Doğan önceki günkü kararnameyle merkeze alındı. Vali Doğan ilimizde yaklaşık 18 ay süreyle görev yaptı. Vali Doğan Konya’dan Van’a atanırken doğrusu bu atama idarede genelde acemi ocağı,  sürgün durağı, arka bahçe olarak kabul gören Van için sürpriz olmuştu. Acaba Van’a bakış  zihniyeti  değişiyor mu  diye  düşünmüştük.  

Zira Van’ın idari tarihinde ilk defa Van’dan her yönden gelişmiş ve büyük bir ilde görev yapan bir Vali Van’a  atanıyordu. Vali Doğan Van’a geldiği günün arifesinde Vali Yardımcıları ile istifa noktasına gelen, medyaya yansıyan uyumsuzluk ve sorunlar yaşadı.   Zaman içinde yaşanan sorunlar yeni atamalarla giderilerek idari akış normal seyrine döndü.  Vali Doğan Konya’dan yakın tanıdığı, birlikte çalıştığı Konya Milletvekili Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Konyalı iş adamlarını Van’da ağırladı.  Daha sonra Ahmet Davutoğlu Başbakan olarak Van’ı ziyaret etti Öyle ki Başbakan Davutoğlu sonrası Vali Doğan’ın Ankara’da üst düzey göreve getirileceği bile konuşuldu. Dün öyle düşünülürken bugün Vali Doğan merkeze çekildi!

Son 35 yılda Van’da en uzun görev yapan vali sayısı en fazla 3-4’tür. Bunlarında görev süreleri azami 4 yıldır. Anlayacağınız Van’da Vali sorunu dünden bugüne devam ediyor. Van bu oldukça yarın da değişen bir şey olmayacaktır.

 Vali Doğan’ın merkeze alınması sıradan değişiklik, normal bir kararname değildir. İşin içinde ne var, ne yok onu pek bilmiyoruz. Lakin siyasetin bir şekilde kesin parmağı var.  Van’da daha şunun şurasında 18 ay görev yapan,  Konya gibi büyük bir ilden Van’a atanan, genel seçimlere yaklaşık 120 gün gibi bir süre kalmışken valinin merkeze çekilmesini olağan karşılamak mümkün değildir.

Bugün merkeze alınan Vali Doğan yarın daha önemli ve etkin bir göreve de gelebilir.  Siyasetin bürokraside tasarrufu böyledir. Canı ister atar, canı ister alır. Neden mi? Çok da önemli değil.  Sırf zülfü yare dokunduğu ve gerçeği söylediği, dik durduğu, siyasilerin canını sıktığı,  tekere çomak soktuğu veya kendini taşıyamadığı için onlarca vali geçmişte görevden alınmıştı. Demem o ki olan Van’a oluyor. Olan Van’ın zaman kaybına oluyor. Olan Van’ın geleceğine oluyor.

İzlediğimiz, gördüğümüz kadarıyla Vali, Aydın Nezih Doğan görev yaptığı süre içinde kendisine özgü tavrıyla tam bir devlet adamı gibi davrandı. Kişisel reklam, ikbal peşinde koşmadı. Akçeli işlerin, ihalelerin içinde olmadı. Yandaşları, özel kuryeleri, el öpenleri ve seçilmiş özel iş adamları olmadı. Tweetler, fotoğraflar atmadı. Siyasilerle, etkin güçlerle arasına mesafe koydu. Şirinlikler yapmadı. Ekonomiyi önceliğine aldı. Kapıköy Sınır Kapısı, 2023 Van Vizyonu, Serbest Bölge ve kadın ağırlıklı sosyal projelere önem verdi. Plan, program poroje, kurumsallaşmada ısrar etti. Ancak Büyükşehir Belediyesi ile çeşitli nedenlerle yıldızı bir türlü barışmadı, uyum içinde çalışamadılar. Sorun nedir,  günah kimdedir onu bilmiyoruz.  

 Tam yeri gelmişken kadük olan güzel bir girişimi aktarmakta yarar görüyorum.

 Van’ın 78 yıllık ilk gazetesi olmanın sorumluluğu ile Vansesi gazetesi olarak Valimiz Aydın Nezih Doğan ve Büyükşehir Belediye Başkanımız Bekir Kaya arasında buzları eritmek,  seçim süreci öncesi yakınlaşmayı sağlamak, yönetenler üzerinden kentimizde moral ve heyecan iklimi yaşatmak düşüncesiyle kendilerini bir yemek masası etrafında buluşturma girişimim oldu. Vali Doğan ve Başkan Kaya kentimiz adına  başlattığımız girişimi destekleyerek bizi cesaretlendirdiler. Herşey yolunda giderken iki tarafta buluşmayı içtenlikle isterken yemek son dakikada maalesef gerçekleşmedi. Vali Doğan ve Başkan Kaya’yı bu süre içinde bir araya gelmede, sorunları karşılıklı konuşma konusunda iyi niyetli ve samimi buldum. O nedenle girişime içten destek oldular. Gösterdikleri sıcaklık, nazik yaklaşım, samimiyet ve güven benim için yemeğin gerçekleşmesi kadar değerlidir. Buradan Vali Doğan ve Başkan Kaya’ya açık teşekkürlerimi sunuyorum.

Vali Doğan’ın görevden kaynaklanan eksiklikleri, noksanlıkları, yanlışları olabilir.  Ama dürüst, namuslu anlı açık bir Vali olarak Van’dan gönül rahatlığı, komplekse kapılmadan ayrıldığını söyleyebilirim. Vali Doğan  bu köşede yazdığım eleştirel yazılar ve gazetemizde yer alan bazı haberlerimiz sonrası duyarlılık göstererek bizi arayarak kendisiyle nezaket kuralları içinde tartıştık konuştuk. Kararname Vali Doğan ve ailesi hakkında hayırlı olsun. Bundan sonraki hayatlrında Vali Doğan ve ailesine  sağlık ve esenlikler diliyorum. Yolu açık olsun.

 Hayat her şeyden daha değerlidir

Mersin'in Tarsus İlçesi'nde hunharca cinayete kurban giden Çağ Üniversitesi Psikoloji Bölümü öğrencisi 20 yaşındaki Özgecan Aslan ile ilgili tepkiler dinmiyor. Sosyal medyada milyonlarca yorum var.   Yorumlar arasında birçok insana uçuk ve saçma gelebilecek bir yorum gördüm.  Aysu Çilingir’in yorumunu   okuyun.  Sizde kendi değerlendirmenizi yapın. Aysu Çilingir, Özgecan Aslan’ın yerinde olsam  şöyle   yaparım diyor: “ Ben yerinde olsam itiraz etmeyip yaşamayı tercih ederdim.İnsanlar bu gibi durumlarda kaldıklarında nasıl davranmaları gerektiği hakkında eğitilmeli, adamı kandırıp bir avm'ye gidelim biraz takılalım diyerek sapığı kandırıp kurtulabilirdi belki de.. Tecavüze uğramakla namus kaybolmaz.. Hayat her şeyden daha değerlidir”

 Ermeni yurttaş değil mi?

Bakırköy Belediyesi ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne başvuran bir vatandaş, Ermeni ve Süryanilerin oruç dönemlerinde neden ramazan ayındaki gibi erzak dağıtımı, aşevleri gibi hizmetlerin verilmediğini sormuş.

Arev Cebeci isimli vatandaş, 17 Şubat’ta belediyelere yaptığı başvuruda Ermeni cemaatinin Paskalya’ya kadar süren orucunun (Medz Bakh) 16 Şubat’ta başladığı, Süryani cemaatinin orucunun da 23 Şubat’ta başlayacağını belirtilerek, ramazan ayında verilen hizmetlerin bu oruç dönemlerinde de yapılıp yapılmayacağını soruyor.  Cebeci,  Bakırköy’de 30 bin, İstanbul’da da 70 bin farklı inançtan insan bulunduğu vurgulanan başvurusunda müslümanlar için yapılan oruç için erzak dağıtımı, aşevleri kurulması, botanik parkta etkinlik gibi uygulamaların gayrimüslimler için de düzenlenip düzenlenmeyeceğini sorarak, düzenlenmeyecekse bunun nedeninin bildirilmesini istiyor.

Yerinde bir  girişim, yerinde bir  soru

Ülkemizde inançlara saygı, eşit yurttaşlık varsa Ermeni, Süryani, Yahudi,  hangi dinden olursa olsun bütün vatandaşlarımıza eşit davranılması gerekiyor.   Ermeniler, Süryaniler ve diğerleri içinde sosyal yardım sağlanmalıdır. Bütün yurttaşlarımız mutlu edilmeli, değer görmelidir.

 Van kıskandırdı

Bütün Türkiye kar kışla mücadele ediyor. İstanbul’da hayat durdu.  Ankara, İzmir, Konya, Kayseri  donuyor.  Donma ölümleri yaşandı. Okullar tatil edildi, iş yerleri açılamadı. Hava, deniz kara  ulaşımı aksadı. THY uçamayan 6 bin 500 transit yolcusunu otellerde  konuk etmek  zorunda kaldı.   İstanbul’da bunlar olurken yanı başımızda komşu Bitlis'te yoğun kar yağışı nedeniyle kent merkezi ile Tatvan ve Hizan'da ilk ve orta dereceli okullarda eğitime bugün ara verildi. Bitlis'te kar kalınlığının kent merkezinde 10, yüksek kesimlerde ise 50 santimetreye kadar ulaştığı belirtildi.  İstanbul’dan Bitlis’e kadar yurtta durum böyle. 

  Güzel Van’da bahardan kalma bir hava var.   İki gündür telefonla konuştuğumuz  dostlarımıza Van’da hava  durumunu anlatıyorum. Kahveler kürsüleri dışarıya atmış, Vanlılar güneşte çay keyfi yaşıyor  diye anlatıyorum. Fırçayı yedim. Kıskandırma hava atma dediler. 

Yazarın Diğer Yazıları