İkram Kali

O bina Edremit'te betonlaşmanın sembolü olacak

İkram Kali

Vatandaşlar Edremit TOKİ afet konutları alanında bulunan parselin park, yeşil alan, ilçe meydanı, spor alanı olarak değerlendirilmesini istiyor. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ise inatla ben oraya göl manzaralı hizmet binası yapacağım diyor. İnatlaşma sürüyor. Söz konusu arsanın fay hattı üzerinde olup olmaması ile ilgili Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ve konu hakkında teknik bilgisi olan ilgililer açıklamalarda bulundular.  Konu ilk önce Ak Parti Van Milletvekili Fatih Çiftçi tarafından sahiplenildi. Bakana iletildi.  Karmaşık bir durum ile durdu. Betonlaşma önceki gün HDP Van Milletvekili Nazmi Gür tarafından Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce tarafından yanıtlaması istemiyle TBMM’ne soru yazılı önergesiyle taşındı.  Meslek odaları, sivil toplum kuruluşları vatandaşların yeşil alan, park, spor alanı gibi istemine duyarlılık göstererek müdürlüğün hizmet binasının Edremit yaşam alanı yerine başka bir yerde yapmasının daha doğru olacağını, inatlaşmaya gerek olmadığını dile getirdiler. Dün Valilik konuyla ilgili yazılı açıklamada bulundu. Açıklamada  şu ifadenin altı çizildi:  

 “Ayrıca Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü Hizmet Binası için tahsis edilen ve İmar Planında; “Resmi Kurum Alanı” olarak belirlenen alan ile ilgili ilan süresince herhangi bir itiraz veya başvuru yapılmamış ve “Resmi Kurum Alanı” olarak kesinlik kazanmıştır. Bununla beraber Van İmar Planında, jeolojik ve jeoteknik çalışmalar sonucunda tespit edilen riskli alanlar imara kapalı alan olarak belirlenmiş olup, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü Hizmet Binası için belirlenen yer bu alana 1,5 km mesafede bulunmaktadır….”  İlde en yetkili makam olan Valiliğin fay hattı ile ilgili yaptığı açıklama önemlidir. Bizim için de herkes içinde geçerlidir ve yeterlidir.

Ancak mesele sadece fay hattı değildir ki. Parsel fay hattı üzerinde değilse hizmet binası yapılarak o alanın betonlaşması olabilir demek diyorsanız söylenecek söz yoktur.

   Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce önce hizmet binasının bu parsele yapımının iptal edildiğini açıkladı bir süre sonra bu kararından vazgeçti. İhale iptalinden doğacak 200 bin liralık bir gider nedeniyle vatandaşın sesine, isteğine değer verilmek istenmiyor. Kırk dereden su getirilerek inatla bina oraya yapılmak isteniyor.  

Hizmet binasının yerinin başka alana kaydırılması aslında hiç de zor değil. Çünkü elimizde bu tür değişikliğin örneği var. Yanlış biliyorsak bizleri aydınlatsınlar. Başta valilik olmak üzere birçok kurumun yeri yeni imar planında sonradan değiştirildi. Yeni Hükümet Binası Atatürk Şehir Stadyumu yerine yapımı planda önceden yer alırken daha sonra planda yapılan revizyonla Hükümet Konağı’nın İl Özel İdaresi’nin yerinde yapılacağı kararı alındığını biliyoruz. Peki, bu yer değişikliği nasıl olabiliyor?  İmar planında revizyon kutsal ayet veya kanun değil.  Planda istendiğinde ne tür değişliliklerin yapıldığını yapılabileceğini başkaları da bizde biliyoruz.  İnatlaşmanın başka boyutu var sanki.

Dolayısıyla isterseniz vatandaşınıza değer vererek planda tadilat yapar hizmet binasını aynı projeyle hatta aynı firmaya davetiye çıkararak başka yere rahatlıkla kaydırarak yaparsınız. O parseli de modern projeyle yeşil alan, sosyal alan, ilçe meydanı olarak vatandaşa armağan edersiniz.  Ama istemiyorsanız inatla ısrarla yan çizer yapmazsınız. İşin gerçeği budur. Bunu Çevre ve Şehircilik Bakanlığı dahil bütün ilgili ve yetkililer biliyor. Ama nedense bir inattır gidiyor.  İnatla kalkan zararla oturur. Bu sözü de hatırlatmakta fayda var.

Konuyla ilgili gazete olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve İl Müdürlüğü’ne sorduğumuz bir takım sorulara nedense hiç cevap alamadık. Mesela Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü personeli için planlanan 40 adet lojman nereye yapılacak diye sorduk. Ona cevap yok. Yine 1000 adet TOKİ afet konutunun yeri değiştirildi mi değiştirilmedi mi dedik. Ona da aynı şekilde bu soruya da cevap yok. Ama inatla,  ısrarla hizmet binasının Edremit’te yapılması için cevap çok. Varın hizmet binanızı vatandaşa rağmen yapın. Göl manzaralı hizmet binanız, makam odalarınız sizlere hayırlı, uğurlu olsun. Keyifle çayınızı için odalarınızda oturun. Yeni Edremit hizmet binanızın yüzünü göle, sırtını vatandaşın yaşadığı TOKİ afet konutlarına konutlara göre planlayın ki vatandaş- kamu arasında anlamlı bir konumlama olsun!

Vatandaşlar fay hattından öteye Edremit ilçesi ve TOKİ afet konutları yaşam alanının kalbinde yer alan parseli betonlaştırmak yerine sosyal alan, park, ilçe meydanı olarak değerlendirilmesini istediler bizde gazete olarak vatandaşın isteğine sahip çıktık, destek olduk. Olmaya da devam edeceğiz. Vansesi’ni 77 yıldır ayakta tutan, farklı kılan güç Van’dan yana, doğrudan yana, halktan yana olan gazetecilik ilkesidir.  

Hizmet binası yapılsa da yapılmasa da geldiğimiz noktada vatandaşlarımızda azda olsa betonlaşmaya karşı Edremit’te başlayan, Van’da genelleşen bir bilinç, duyarlılık oluşmuştur.

Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü hizmet binasının meselesi vatandaşların,  bazı siyasilerin, meslek odalarının, sivil toplum kuruluşlarının ilimizde çevre duyarlılığı ve anlayışı ile bütünleşerek betonlaşmaya karşı gösterilen tepkisi ve duruşudur. Vatandaşıyla inatlaşan anlayışın Edremit TOKİ yaşam alanına dikeceği beton bina betonlaşmanın, vatandaşı dikkate almamanın, inatlaşmanın sembolü olacaktır. Van’da adında çevre ve şehircilik olan bir kurumun yeşil alan, park, spor alanı isteyen vatandaşıyla girdiği mücadelede vatandaşını yenerek dikilen bina Edremit’in kalbine saplanmış beton olarak yaradır. Kamu vatandaş arasına çekilen inşatlaşma deprem fay hattından daha tehlikeli değil mi. Daha korkutucu değil mi? 

Yazarın Diğer Yazıları