İkram Kali

Nisan ayı Van ayı

İkram Kali

Vanlılar her yılın başında  takvim sayfalarını çevirirken yılın 4'cü ayı olan Nisan ayına geldiklerinde farklı duygulara kapılırlar. Doğanın uyanışının habercisi olan Nisan ayı Van'ın yerel tarihi açısından özel bir anlam taşır.

2 Nisan Dünya Vanlılar Günü'nün ilki bu yıl Vanlılar ve Van dostlarının olduğu her yerde farklı etkinliklerle kutlandı.  Farkındalık yaratıldı. Van'ın kurtuluşunun 100. yılı 2 Nisan 1918  ruhunu yansıtan  nitelikli etkinliklerle kutlanmamış olsa da hepimiz şehrimizin ve ilçelerimizin kurtuluşunun 100. yılına tanıklık etmenin heyecan ve ayrıcalığını yaşadık.

Vanlıların temelde kültürel bir miras olarak edindiği  halk takviminde yer Camuşkıran soğukları her yıl olduğu gibi bu yılda  Nisan ayının 20'sinde kendisini iyiden iyiye htirdi.

Nisan ayı'nda yaşananlar bunlarla kalmadı...

Nisan ayı  önemli yatırımların, vizyon projelerin hayata geçirildiği ay oldu.

Türkiye'nin en büyük gölü olan Van gölünü kirlilikten kurtaracak Vanlılar için  çok büyük değeri olan  Van Merkez İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi ihale sözleşmesi Nisan ayı içinde imzalandı. İki yılda tamamlanması planlanan arıtma tesisi 87 milyon TL'ye mal olacak. Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Murat Zorluoğlu, "Bu proje tamamlandığında şu anda Van denizinin en önemli kirletici durumunda olan Tuşba ve İpekyolu ilçelerimizdeki sorun bütünüyle sona ermiş olacak ve Van denizi de büyük bir kirlilikten kurtulmuş olacak" dedi. Gölümüzde, gönlümüzde umut ve sevinç rüzgarları esti.

Van'ın katı çöpleri vahşi depolama sistemiyle yıllardır Özalp yolu üzerindeki alana dökülüyor. Kötü koku saçan, çevre kirliliği yaratan  katı atık sorununun modern katı atık depolama sistemiyle son bulacağı Nisan ayında müjdelendi. Projeyle günlük ortalama 600 ton çöpün toplandığı alanda katı atıklardan gazlaştırma yöntemiyle enerjide üretilecek. Çöpler bertaraf edilirken aynı zamanda görüntü ve çevre kirliliğinin de önüne geçilecek. Mevcut çöp alanı ağaçlandırma, çevre düzenlemesiyle güzel bir görünüme kavuşturulacak. Van kendisine yakışan modern entegre katı atık tesisinse kavuşacak.

Eski Sebze Hali/Peynirciler Çarşısı Doğu Anadolu Projesi (DAP) Bölge Kalkınma İdaresi ile Büyükşehir Belediyesi arasında Nisan ayında imzalanan sermaye transferi protokolü ile  sağlanan 3 milyon liralık kaynakla aslına uygun şekilde yenilenerek  Van'a değer katacak. Van'ın en önemli yöresel değerlerinden biri olan otlu peynir ve diğer yöresel ürünler tarihi mekanda satılacak.

Türkiye'de ilk defa  DAP tarafından üretilen mobil koyun banyoluğu 15 ilden gelen çiftçilere hayvancılık merkezi Van'da Nisan ayı içinde dağıtıldı. Yılda iki defa ilaçlı su ile banyolukta banyo yapan hayvanlar hastalıklardan korunacak. Hayvanlar için eziyet,  köylüler için çile olan  havuzlara atma banyolukla son bulacak.

Türkerler Holding Van Gölü Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi'nin (VEDAŞ) hizmet bölgesinde yaygınlaştırdığı Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) koordinatörlüğünde gerçekleşen 3. Ar-Ge Çalıştayı'nda "Elektrik Dağıtım Şebekesinde Kayıp ve Kaçak Elektrik İçin Önleyici Çalışmaları" nedeniyle ödül alan "PLC" sayaçlı akıllı şebeke uygulamaları enerji sektöründe yankı yarattı. VEDAŞ'ın çalışmasını yerinde görmek isteyen sektör temsilcileri Van'a geliyor. Irak'tan sonra Çinli yetkililer, Nisan ayına VEDAŞ'ı ziyaret ederek bilgi aldılar. Bizde  VEDAŞ'ın başarısından gurur duyduk.

2011 depremi sonra Vanlılar olarak depremde yıkılan kamu binalarının yerlerinin yeşil alan, park olarak kamu yararına değerlendirilmesini istedik. Nisan ayında İpekyolu Belediyesi park çalışmalarına dev bir proje daha eklediğini açıkladı. Kazım Karabekir üzerinde yer alan eski araştırma hastanesinin büyük bir bölümü "Kentpark" olacak.  Toplam 8 bin 200 metrekarelik bir alana kurulacak parkta, çocuk oyun alanları, engelsiz çocuk oyun grupları, bisiklet ve koşu yolu, çok amaçlı spor sahaları, futbol, basketbol, voleybol, kay kay pisti, kafeterya, kitap okuma odası, satranç odası, bay-bayan mescit, çocuk bakım ve emzirme odası, bay-bayan ve engelli tuvaletleri, modern aydınlatma armatürleri, yöresel ürün satış büfeleri, geniş ve çeşitli bitki örtüsü içeren yeşil alan, muhtelif donatılar, oturma grupları, masa tenisi)gibi nitelik ve nicelik olarak çok zengin özellikler yer alacak.  Kentliyle bütünleşen kayyumlar kalıcı güzel işlere imza atıyor.

15 Nisan- 15 Temmuz tarihleri arasında başlayan Van balığı av yasağı için Vanlılar kurum ve kuruluşlar ortak bilinçle harekete geçti. Vanlılar 90 gün boyunca "avlanma-alma-yeme"  sloganıyla Van Balığına sahip çıkacaklar.

Van'da 2 sürekli eğitim merkeziyle yaklaşık 2 bin 500 öğrenciyi ücretsiz kurslarla üniversite sınavlarına hazırlayarak eğitime destek olan Van Büyükşehir Belediyesi 26-27 Nisan tarihleri arasında Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğiyle Van ve ilçelerinde ücretsiz izleme değerlendirme sınavı yaptı. Sınava 104 bin ortaokul ve lise öğrencisi katıldı. Eğitime yapılan yatırım boşa  gitmez.

İki Nisan Caddesi Büyükşehir Belediyesi tarafından 2017 yılında uygulanan 'Prestij Cadde' projesi ile kentin en  görkemli prim yapan caddelerinden biri haline geldi. Van Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mustafa Yalçın'a Cadde üzerindeki iki küçük parka 2 Nisan ismiyle bütünleşen  anıtlar yapılmasını önermiştim. Nisan ayında bu  anıtların yapımı tamamlandı. Anıtlarda Van'ın düşman işgalinden kurtuluşu ve Birinci Dünya Savaşı'nda Hoy cephesindeki askerlere mühimmat götüren ve dönüş yolunda tipiye yakalanarak şehit olan Vanlı 120 çocuğu simgeleyen rölyefler yer alıyor. İki Nisan Caddesi anıtlarla kimlik ve ruh kazandı.

Van Büyükşehir Belediyesi ve Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) tarafından Van'ın hafızasını oluşturacak Van Kent Müzesi  yapım çalışmaları sürüyor. Kent Müzesi 1. Çalıştayı Nisan ayında  gerçekleştirildi. Çalıştay salonu girişinde Kent Müzesi olacak Eski Sanat Enstitüsü ile ilgili eski ve yeni fotoğraflar sergilendi. Çalıştaya katılan Vanlılar "Bu kent bizim"  anlayışıyla önerilerde bulunarak katkı sağladılar. Kentimizin kimliği, tarihi, kültürü ve gelenekleri yaşatacak Kent Müzesi   görücüye çıkarak Vanlılarla buluştu.

Van Büyükşehir Belediyesi ve DAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığınca ortaklaşa yapılacak olan "Van Merkez Canlı Hayvan Pazarı" projesinin ihalesi de Nisan ayında gerçekleştirildi.  32 bin 405 metrekarelik alan üzerinde kurulacak canlı hayvan pazarında; karantina ahırı, hayvan satış alanı, idari bina, bakıcı evi, kaba yem deposu, kapalı ahır alanı, hayvan satış alanı, rezerv alanı, açık otopark, nizamiye ve jeneratör odası yer alacak. Modern canlı hayvan pazarı ile  ilkel görüntüler  son bulacak.

Prestij projelerle, altyapı çalışmalarıyla, kültür ve sanata yönelik yatırımlarla Van kimliğine kavuşarak daha yaşanılabilir huzur ve mutluluk veren modern bir kent olacak. Bardağın dolu tarafından baktığımızda fotoğraf böyle görünüyor.

 

 

Van'ın farkı

Van'ın kurtuluşunun 100.  yılına yakışan  önemli, güzel gelişmelere tanık olduk ve  oluyoruz. 1915'te Ruslarla işbirliği yapan Ermeni çetelerinin yakıp yıktığı Van, bir taraftan kurutuluşunun 100. yılını kutlarken diğer taraftan " Van'daki tarihi zenginlikler, bizimdir" anlayışıyla çalışmalar yapılıyor.. Van Büyükşehir Belediyesi Van Su ve Kanalizasyon İdaresi (VASKİ) tarafından Akdamar Kilisesinin bulunduğu adaya tatlı su götürecek. İlginçtir Ermeniler çeşitli ülkelerde Türkiye aleyhine sözde soykırım yalanlarıyla kampanyalar, yürütürken aynı günlerde Van'da Akdamar Adasına su götürme projesi ihalesi gerçekleştirildi. Tarih bunları da yazacak. Gevaş Artos Dağı eteklerinden 27 kilometreden su hattı sahile kadar çekilecek. Sahilden Van Gölünün altından 3.8 kilometrelik bir hat ile  ada suyla buluşturulacak. Ekolojik dengenin korunacağı adada bulunan badem ağaçlarının kuruması engellenecek. Ayrıca sahilde ki yazlıklar, Dokuzağaç Mahallesi, İlçe Jandarma Komutanlığı ve güzergahtaki yerleşim yerleri de içme suyuna kavuşturulacak.

 

 

Kent Park

Vali ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Murat Zorluoğlu'nun Van'a kazandırmak istediği en iddialı eserlerden  Kent Park projesi çalışmaları hızla ilerliyor. Eski müze, belediye, Merkez Bankası, Şehir Parkı, Sahaflar Çarşısı, Mısır Çarşısı ve Büyük Cami çevresini kapsayacak. 25 dönümlük alanda hayata geçirilecek  marka proje kentimize kimlik kazandıracak. Bu yıl Ramazan ayının etkinlik ve buluşma noktası Kent Park proje alanı olacak.

Yazarın Diğer Yazıları