İkram Kali

Necdet Takva'nın adaylığının arka planı

İkram Kali

Geçen hafta Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı olarak bir telefon üzerine Ankara’ya acele giden Necdet Takva dün Ak Parti Büyükşehir Belediye Başkan Adayı olarak Van'a geri döndü.

Necdet Takva'nın aday gösterilmesi öyle bir gecede veya bir anda alınan kararla olmadı tabi ki. Adaylığın arka planında Ak Parti'nin oy hesapları, siyasi değerlendirmeleri, farklı yerlerle görüşmeleri, içerdeki tartışmalar ve seçim kazanma hesapları etkili oldu.

Van'a dönüşü öncesi Necdet Takva ile adaylıksürecinin arka planı ve seçim stratejisi üzerine telefonda bir görüşme yaptık. Takva heyecanlı,  kararlı, seçimi kazanacağına inanmış ses tonuyla konuştu.

Takva ile görüşmemizden satır başları...

5 Aralık 2108 Çarşamba günü AK Parti Genel Merkezinden bir bayan telefon numaramı teyit etmek,  TC numaramı almak için aradığını söyledi. Niçin istediğini sordum. Burada bir çalışma yapılıyor onun için gerekli olduğunu belirtti. Aradan 1 saat gibi bir süre geçtikten sonra AK Parti Van İl Başkanı Kayhan Türkmenoğlu arayarak nerede olduğumu sordu. Oda da olduğumu söyledim. Kısa sohbet sonrası AK Parti Genel Merkezi'nden seni arayarak TC numaranı istediler mi diye sordu. Evet dedim. O zaman telefonunu meşgul etme seni tekrar arayacaklar dedi. Saat 14.30 gibi Cumhurbaşkanlığı Külliyesinden aradığını belirten biri Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Hasan Doğan Bey sizle görüşecek dedi. Tamam dedim. O ara telefon kesildi. Bende heyecanlandım doğrusu. Yanımda olan TSO Meclis Başkanımız Mehmet Yasin Ertürk nezaketen sen geri ara dedi. Külliyeyi aradım sekreter Hasan Doğan'ı bağladı. Hasan Bey merhabalaşmadan sonra telefonu Ömer Çelik'e veriyorum dedi.  Ömer Bey ile okul arkadaşlığımız olduğundan dolayı bir kaç dakika sohbet ettik. Ömer Bey telefonun megafonunu açtığını belirterek Sayın Cumhurbaşkanımız seninle konuşacak dedi. Cumhurbaşkanımız ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mehmet Özhaseki, Hasan Doğan da tüm konuşmalarımızı meğerse dinliyormuş.

Cumhurbaşkanımız "Başkan hayallerinin olduğunu biliyorum. Gel hayallerini gerçekleştir" dedi. Bende onur duyarım, teşekkür ederim dedim. Bu konuşmadan sonra Ömer Çelik araya girerek anketlerde öne çıkıyorsun ama bir değerlendirme yaptıktan sonra seni tekrar arayacağız deyince Cumhurbaşkanımız araya girerek değerlendirme bitmiştir hayırlı olsun dedi.

Ömer Bey bu akşam Ankara'da ol ama bu kararı sen ilan etme teşkilata bilgi vereceğiz onlar duyuracaklar dedi.

Ben politik bir aktör değilim.  Van'a hizmet etmek üzere bana çok önemli, onur verici bir görev verildi bende kabul ettim.

Adaylık sonrası ilk olarak Kayhan Bey ve Milletvekilimiz Osman Gülaçar hayırlı olsun dileklerini ileterek kutladılar.

Adaylığımdan itibaren başta Ak Parti Milletvekilleri, teşkilat mensupları kutlayarak sevgiyle, samimiyetle kucakladılar.

Adaylığım teşkilatımız tarafından ilan edilince Van ve farklı illerden dostlarımız, arkadaşlarımız, hemşehrilerimiz arayarak kutlamaya başladı.

Van'ın kaynaktan çok nitelikli insan gücüne ortak akla, birlikte hareket ederek aksiyon yaratmaya ihtiyacı var. 

Çağdaş belediyecilik hizmeti bekleyen tüm vatandaşlarımızın oylarına talibim.

Birleştirmek, bütünleştirmek, değiştirmek ve Van'a yenilikler kazandırmak düşüncesiyle verilen bu göreve hazır olduğumu belirttim.

Kentimizin önceliklerini, ihtiyaçlarını, beklentilerini iyi biliyorum. Öncelikle barışı kardeşliği, birlikte yaşama sevinç ve heyecanını sağlayacağız.

Düşüncesi, inancı, rengi, dili ne olursa olsun; Van'da yaşayan herkesi ötekileştirmeden yürekten kucaklayacağız.

Heyecan yaratacak yeni bir Van vizyonuyla seçmenlerin karşısına çıkacağız. Biz çalmadık kapı, gidilmedik mahalle bırakmayacağız.

Bazı çevrelerin hakarete varan, saygı sınırlarını aşan tepkilerine yanıt vermeyeceğim. Bu kesimleri muhatap da almayacağım. Hiçbir kimsenin kimse üzerine ipotek koymaya hakkı yoktur. Bu tür yaklaşımlar demokrasiyle de bağdaşmaz.

Benim hiçbir beklentim yoktur. Kentimizle ilgili kaygılarım hayallerim var. Şehrimizi dönüştürmemiz lazım.

İnsanların gönlüne sevgiyle dokunacağız. Her kesimin diliyle konuşacağız.

Dilimiz kardeşlik barış huzur ve hizmet dili olacak. Seçim bildirgemizi projelerimizi hazırlamaya başladık.

Kürtlere benim adaylığım üzerinden sıcak ve samimi bir mesaj verildiği inancındayım.  Adaylığımın arka planda yerel aktörler üzerinden yeni bir sürecin ön hazırlıkları başlatılmış olabilir düşüncesindeyim.

Türkiye'nin en büyük partisi aynı zamanda hükümeti oluşturan AK Parti Genel Başkanımız ve Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan benimle ilgili her şeyi çok iyi biliyor.  Cumhurbaşkanımız devrimcidir. Devrimci anlayış çerçevesinde bizde güzel kentimizi Türkiye'de kalkınmış, gelişmiş bir kent yapmak için gece gündüz çalışacağız.

İnsanlarımızın mutlu olduğu, heyecan duyduğu modern bir Van yaratacağız. Yapamayacağımız hiçbir işin, hizmetin sözünü vermeyeceğiz. Gerçekçi olacağız.

Van'ı hak ettiği yere taşımak üzere geliyoruz. Van'a hizmet ve değer katmak üzere geliyoruz. Van'a ve Vanlılara yenilikler kazandırmak için geliyoruz.

Benim hayatımda 5 Aralık Çarşamba günü çok özel bir gün oldu. Seçimi kazanırsak Van için de tarihi bir gün olacak.

Allah bizleri, bize güvenenleri mahcup etmesin. Bana adaylık görevini tevdi eden Sayın Cumhurbaşkanımıza teşekkür ediyorum. Adaylığım kesinleştikten sonra bizlere muhabbetlerini, desteklerini, güzel dileklerini ileten tüm Vanlı hemşehrilerime şükranlarımı, sevgi ve saygılarımı sunuyorum.

Seçim akşamına kadar gece gündüz çalışarak tahminlerin ötesinde oy alarak seçimi kazanacağız.

Dinlediğim, anladığım ve tanıdığım Necdet Takva seçimi kazanacağına bugünden inanmış.

 

 

Van istedi bizde aday gösterdik

Van TSO Başkanı Necdet Takva'nın Büyükşehir Belediye Başkan Adayı gösterilmesi sonrası vatandaşlardan çok yoğun kutlama ve destek telefonları aldığını söyleyen AK Parti Van İl Başkanı Kayhan Türkmenoğlu ile de görüştüm.

Türkmenoğlu, "Halk istedi bizde aday gösterdik. Halkımızın sesine, talebine ve isteklerine kulak tıkamadık.  Ehliyet liyakat sahibi olan değerli hemşehrimiz olan adayımız Necdet Takva'nın arkasındayız" değerlendirmesinde bulundu.

Van'ın değişime, gelişmeye,  huzura,  güvene aşa işe ihtiyacı olduğunu kaydeden Türkmenoğlu, tüm vatandaşlarımızın ayağına giderek kucaklayacağız. Sen, ben, bu-şu olmadı olmayacak. Geleceğimiz için, sevdalandığımız güzel memleketimiz için, çocuklarımızın geleceği için, istikrar için ayrım yapmadan "biz" olacağız dedi.

Van'ın kaybetmeye, muhalefette kalarak zaman harcamaya artık tahammüllü olmadığına dikkat çeken Türkmenoğlu, milletvekillerimiz, 13 ilçe başkan adaylarımız, teşkilatlarımızla, değerli Vanlılarla el ele vererek seçimi inşallah kazanacağız. Desteklerini, samimi dileklerini bir şekilde yansıtan saygıdeğer Van halkına teşekkür ediyorum diye konuştu.

 

 

Van TSO vekile emanet

Necdet Takva genel sekreterlik,  başkanlık süreciyle birlikte 16 yıl Van Ticaret ve Sanayi Odasında oldu. Takva'nın Oda ile ilişkisi yasal olarak kesildi. Yönetim kurulunda yedekten gelecek 1 üye ile toplam 11 üye arasında seçilecek başkan vekili 31 Mart 2019 seçim akşamına kadar TSO"yu yönetecek. Takva seçilmezse geri dönecek. Seçilirse 2021 yılına kadar seçilen kişi başkan olarak Van TSO'yu yönetecek.

 

 

İlçeler 15 gün sonra açıklanacak

Büyükşehir adayını açıklayan AK Parti İpekyolu, Edremit, Tuşba başta olmak üzere 13 ilçe başkan adayını belirlemek için sıkı çalışma yürütüyor. Kazanabilecek karşılığı olan isimler belirlenmeye çalışılıyor. İlçe başkan adaylarının Aralık ayı sonuna doğru açıklanması bekleniyor.

Yazarın Diğer Yazıları