İkram Kali

Müzeler kenti olabiliriz

İkram Kali

Cumhuriyet sonrası kentimizin merkezinde yapılan ve tarihi özelliği olan bir yapı ilk defa " yık- arsasına beton bina dik- onunla övün" yerine " restore et- koru- kent kültürüne ve gelecek kuşaklara kazandır"  anlayışıyla sahiplenilerek restore ediliyor. Kentimizde ayakta kalan iki (diğeri Tekel binası) simge yapıdan biri  1948 yılında temeli atılan Eski Sanat Okulu/Endüstri Meslek Lisesi'dir. Tarihi bina şimdi Van Kent Müzesi olarak kentimize kazandırılıyor.  Projeyle  tarihi bir yapı kurtarılırken  kentimiz de  ilk özel müzesine kavuşmuş olacak.

 

Van Kent Müzesi projesi Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Murat Zorluoğlu'nun çağdaş idarecilik anlayışı, vizyonu ve talimatlarıyla Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) ve Büyükşehir Belediyesi işbirliği sonucu hayata geçiriliyor. Müze kentimizin hafızası, kültürel ve sanatsal mekanı olarak tarih biliminin toplumla bütünleşmesinde önemli bir işlev görecek.

Van Kent Müzesi hizmete açıldığında etkinliklerle, sergilerle kent-kentlilik kimliği ve bilincinin oluşmasında, ortak yaşam kültürünün güçlenmesinde, kentlilerin kentteki tarihi mirası korumasında aktif bir rol oynayacak.  Van Kent Müzesi, kentin sorunlarına çözüm bulma kapasitesini ve duyarlılığını artıran, kentsel gelişme perspektiflerinin gerçekleştirilmesine katkıda bulunan, ortak heyecan ve çabaları harekete geçiren, kentimizin tanıtımına, turizmine yardımcı olan iletişim, eğitim ve kültür merkezi anlayışıyla hizmet verecek.

 

Restorasyon çalışmaları başlayan Van Kent Müzesi'nde geçen cuma günü  tanıtım programı düzenlendi. Tüm katılımcılar gibi  projeden bizde heyecan ve mutluluk duyduk. Programa Van eşrafı, mesleki kuruluşları, akademisyenler, okulun eski mezunları, ev kadınları, kamu görevlileri katıldı. Vanlı Sevim Kaptanoğlu'nun   100 yıllık el yapımı merdaneyle (kindirek) müzeye ilk  bağışta bulunması  renkli görüntülere sahne oldu.

Eski Sanat Okulu/Endüstri Meslek Lisesi'nde restorasyon çalışmalarını yakından  görenler  tarihi bir yapının kent müzesine dönüştürülerek kurtarılmasının yanı sıra yönetici vizyonu ile  ortak akıl ve ekip çalışmasıyla nelerin başarılabileceğine tanıklık etti. Bizde yıllardır hayalini kurduğumuz kent müzesi projesinin gerçeğe dönüşmesinden  kentimiz adına sevinç duyduk.

 

Van Kent Müzesi kurulmasında naçizane öneri sahibi olarak katıldığım program sırasında Sayın Valimiz Murat Zorluoğlu, " İkram Bey mutlu musun?" dedi.  "Sayın Valim yalnız ben değil, Vanlılar olarak hepimiz çok mutluyuz, heyecanlıyız.  Kentimize  bu güzel eseri kazandıran zatıaliniz başta olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz"  dedim.

 

Van Kent Müzesi  yeni özel müzelerin kurulmasını teşvik edecek.

 

Birkaç yıl içinde yeni  müzeler kurulacak.

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi bünyesinde  Üniversite Müzesi kurulması için Rektör Prof. Dr. Peyami Battal Hocamıza öneride bulundum. Yakın ilgi gösterdi.  Müze kurulması için ön çalışmaların başladığını söyledi. Kurulduğunda belki de Türkiye'de bir ilk olacak. Gevaş Belediye Başkanı Sinan Hakan'a da bir sohbetimiz sırasında  kent müzesi olan ilk ilçemiz Gevaş olsun dedim. Kuruluş çalışmaları devam eden Gevaş Kent Müzesi'nin açılışının  yakın zamanda yapılacağını  belirtti.  Kent müzesi o yerin hafızasıdır, arşivdir. 

İlçelerimizin renkli hafızasını oluşturacak ilçe kent müzeleri  kurulacak.  İpekyolu, Erciş, Gürpınar, Edremit, Tuşba, Özalp, Bahçesaray, Çatak, Muradiye, Çaldıran, Başkale, Saray ilçelerimiz kendi  değerlerini yansıtan  kent müzelerine kavuşacak.  Buna yürekten inanıyorum.

Kamu ve meslek odaları işbirliğiyle Ticaret Müzesi, Sanayi Müzesi, Tarım ve Hayvancılık Müzesi, Kilimcilik Müzesi, Gastronomi Müzesi Van Gölü Müzesi, VEDAŞ  Enerji Müzesi  gibi özel müzeler kurulacağına da  inanıyorum.  Gördüğüm her yerde meslek odası ve kurum yetkililerine müze kurarak kurumsal ve mesleki hafızayı korumaları önerisinde bulunuyorum Doğal güzellikleri, tarihi zenginlikleriyle birlikte kurulacak yeni  müzelerle Van, kültür ve turizm alanında   yeni bir çekim merkezi  yaratacaktır.  Turistlerin konaklama süreleri müzelerle artacak. Ayrıca müzelerin sosyal ve toplumsal yaşama pozitif katkıları olacak.  Van'ın tarih ve kültür kenti kimliği  müzelerle  ön plana çıkacak.

 

Yakın  gelecekte  Van müzeler kenti olacak.

 

Van Kent Müzesi restorasyon çalışmaları hızla devam ederken  bir  görevimiz daha var.

Tarihi Tekel binasının Van Kent Kütüphanesi olarak kentimize kazandırılması için  idareciler, siyasiler, yerel yöneticiler, kültür çevreleri, kamuoyu,  basın  ve kentliler olarak  hep birlikte  sabırla çaba göstermeliyiz.

 

Van konulu yazılı, görsel, işitsel belgeler ve dokümanların bir arada bulunacağı, keyfili Van sohbetlerinin yapılabileceği, Van konulu filmlerin, belgesellerin izlenebileceği hatta satın alınabileceği,  Van kitaplarının okunabileceği Van Kent Kütüphanesi  kentimize çok şey  katacaktır. Proje gerçekleştiğinde Van ile ilgili araştırmacılara, öğrencilere ve vatandaşlara   önemli hizmet imkanı sunulacak. 

Özel müzecilik büyük ilgi görüyor.

  Gerçek ve tüzel kişilere verilen teşviklerle bugün özel müze sayısı Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı müzelerin sayısını aşmıştır.  Gaziantep, Bursa gibi sanayi kentlerinin yüzlerini kültüre, turizme dönerek  farklı özel müzeler kurduğu ve enerjilerinin, imkanlarının bir kısmını  bu alanda harcadığı süreçte kültür ve turizm kenti Van'ın  kültür ve  müzecilik alanında daha aktif olması, elini çabuk tutması  gerekir.  Zira Van'ın geleceği, kazanımı ve kurtuluşu kırsalda tarım ve hayvancılıkla,  kent merkezinde eğitim, kültür ve turizm ile mümkündür. 

 

Yazarın Diğer Yazıları