İkram Kali

'Muradiye İl Olsun'

İkram Kali

Bu da nereden çıktı demeyin,  hikayeyi okuyun.

Karakoyunluların başkenti, büyük halk ozanı Emrah'ın memleketi, türkülerin, manilerin beşiği kültür odağı  yeşil Erciş ilçemizin İl olması yeniden gündeme geldi.  İl olma konusu yoğun gündem nedeniyle  ilk günkü kadar  tartışılıp konuşulmasa da   siyasi kulislerde güncelliğini koruyor. Zemin ve zamana göre Erciş İl  olabilir.

Ercişli siyasilerinin, meslek odalarının, sivil toplum kuruluşlarının Erciş'in İl olması için harcadıkları yoğun çabalara  Van Valiliği Basın ve Halkla İlişkile Müdürü olarak görev yaptığım yıllarda yakından tanık olan  insanlardan biriyim. Erciş’in il olacağı gündeme gelince bende o günleri anımsadım.

1980-90'lı yıllarda merhum Turgut Özal ve Süleyman Demirel'in başbakanlıkları ve Cumhurbaşkanlıkları dönemlerinde Erciş'in il yapılmasında sonuç alamasalar da Ercişliler takdire değer performans sergilediler.  

Ercişliler, İl olma isteklerinden heyecanlarından bir şey kaybetmezken, siyasiler her seçim döneminde İl  yapma vaatleriyle Ercişlileri avutarak konuyu siyasi malzeme olarak kullanmaktan vazgeçmediler.

Merhum Turgut Özal ve Demirel'in Van ziyaretlerinin  tamamında, seçim mitinglerinde  Ercişliler her zaman en önde yer alırlardı. Mitinglerin, toplantıların en gözde görünür yerinde kalabalık gruplar halinde en erken saatlerde   konuşlanan Ercişliler taşıdıkları dovizlerle, pankartlarla Erciş'in İl olma isteğini dile getiriyorlardı.

Ercişliler İl olma sevdası uğruna  her yerde seslerini yükselterek varlıklarını bu şekilde yıllarca hissettirdiler. Bu yerlerden biri de Iğdır'dı.

 27 Mayıs 1992 tarihinde Kars ilinden ayrılan Iğdır Türkiye'nin 76. ili olmuştu. Iğdır'ın  il olma töreniydi. Bizde Valimiz Mahmut Yılbaş'ın başkanlığında  Van heyeti olarak Iğdır'a gitmiştik.

Törene  Koolisyon Hükümeti  Başbakanı Süleyman Demirel, o dönem Nahçıvan Cumhurbaşkanı olan Haydar Aliyev, Başbakan Yardımcısı Erdal İnönü, bakanlar, milletvekilleri, valiler ve çevre illerden gelenler katılmıştı.

 Iğdır'ın tarihi  gününde kentte adeta  bayram  havası vardı.  Heyecan coşku yanında en kabalık günlerinden birini yaşıyordu Iğdır.  İnsan selinin  olduğu  törende   Konuşmasından sonra Kars Valisi Sıtkı Arslan ile Iğdır Valisi Erdoğan İzgi arasında Bayrak teslim töreni gerçekleştirildi.

Başbakan Yardımcısı  merhum Erdal İnönü nün konuşmasından sonra Süleyman Demirel  Iğdırlıların gönüllerini fetheden  konuşmasında, "Koalisyon Hükümeti miting meydanlarında verdiği sözleri yerine getiriyor. Iğdır'ın il yapılması Türkiye ye mesaj vermektir. Devlet halkın ayağına gelecektir. Yeter ki Halk Devlete sarılsın. Devlette size daha çok sarılsın" sözleri  alkışlara ve "bravo" sesleriyle kesiliyordu.

Demirel hükumet meydanındaki kalabalığa gerdan kırarak seslenirken,  konuşmayı dikkatle dinleyen kalabalık arasından  güçlü bir ses yükseldi. Herkesin merakla baktığı anda Ercişli grup, "Erciş İl olsun Baba" sloganlarına hazırladıkları pankartları havaya kaldırarak destek oluyorlardı. 

Demirel, Aliyev ve bakanların tebessümle izlediği Ercişliler, İl olma taleplerini Iğdır'a taşıyarak seslerini duyurmanın mutluluğunu yaşıyorlardı. Ercişli hemşehrilerimizi kalabalık arasında ilgiyle izlerken o gün "helal olsun" diyerek  kararlılıklarını gönülden alkışlamıştım.

Gelelim başlıktaki "Muradiye İl" olsun hikayesine.

Ercişliler kesintisiz  İl olma çabası verirken Erciş'e bağlanması muhtemel ilçeler ile Erciş’in arasına  kara kedi girmiş, ilçe  dostlukları biraz limonileşmişti. Bu ilçelerin  başında Muradiye geliyordu.

 Vanlılar da İl olma çabalarından her defasında sonuç alamayan  Ercişli dostlarına, arkadaşlarına   "Hükmet Patnos'u İl yapacakmış, Erciş'i de Patnos'a bağlayacakmış. Van'ı beğenmeyen Vanlıyım demekten kaçınan size  azdır, beter olun " diyerek takılarak keyifleniyorlardı.

1993 yılıydı.

Başbakan Süleyman Demirel, kalabalık bir heyetle Valiliğin çabalarıyla ayağa kaldırılan Türkiye'nin dikkatlerini çeken Van- Et, Van Yün, Van Tekstil, Van Süt, Van Bes ve diğer işletmeleri görmek üzere bakanlarla birlikte Van'a geliyordu. 

Karşılama hazırlıkları tamamlamış, havaalanında protokol, siyasiler, partililer ve vatandaşlar  gıcır kıyafetleriyle yerlerini almıştı. Aprona kadar taşan bir izdiham vardı.

Demirel'in uçağının Tatvan semalarında olduğu anons edilince Erciş'in İl olması için oluşturulan özel ekip alandaki çizgi üzerinde dizilerek "Erciş İl Olsun Çile Son Bulsun" yazılı pankartları havaya  kaldırılarak beklemeye geçti. Erciş'in siyasileri, ileri gelenleri, meslek odaları temsilcileri de kıyafetlerini son kez düzeltirken   gerilerden küçük bir grup kalabalıkların yanına geldi. Neler oluyor, nedir derken değerli dostumuz Muradiye Belediye Başkanı İbrahim Güler ve meclis üyeleri   göründüler. Demirel'in uçağı alana iniş yaptığında, kalabalığın basın mensuplarının  dikkatlerini bir uçağa bir Ercişlilere yönelttiği sırada Muradiye ekibinde  bir dalgalanma yaşandı. Muradiyeliler iki tarafında  kalın sopalar bulunan beyaz kocaman bir pankartı uzaktan  görünecek şekilde yukarıya kaldırarak açtılar. Alandakiler önce Erciş'e destek sandıkları pankarta  biraz dikkatlice baktıklarında gerçek anlaşılmıştı. Pankarta Muradiye İl haritası çizilmiş, Erciş, Çaldıran, Özalp ilçe olarak gösterilmişti. Taşınan bir iki dövizde  ise  "Muradiye İl olsun", "Erciş Muradiye'ye bağlansın" gibi yazılar yer alıyordu.

Alandaki Valiyi, Belediye Başkanını, Milletvekillerini ve Vanlıları güldüren, ancak İl olma çabası veren Ercişlilerin moralini bozarak sinirlendiren  "Muradiye İl Haritası" pankartı indiriniz- indirmeyiz tartışmalarına neden olurken Muradiye Belediye Başkanı İbrahim Güler araya girerek,  "Harita ve pankartları indirmeyiz. Erciş'in ne kadar İl olma hakkı varsa, Muradiye'nin de o kadar İl olma hakkı vardır" diyerek organize ettiği ekibe sahip çıkmıştı. Demirel alana indiğinde Muradiye ekibi haritasını açmış, dediğini yapmış ve Erciş'e havasını atmıştı.  

 Muradiye'nin gündemde olmayan alakasız İl olma organizasyonun Muradiye Belediye Başkanı   İbrahim Güler ile Ercişli siyasiler  arasında yaşanan çekişme üzerine geliştiği ortaya çıkmıştı.

Yazarın Diğer Yazıları