İkram Kali

Meslek lisesi hani bunun atölyesi?

İkram Kali

Can ve mal kayıplarına neden olan 2011 Van depremlerinden kısa bir süre sonra bazıları "Van beş yılda yeniden ayağa kalkar" görüşünü savunurken bazıları da " Depremin hasarları, olumsuz etkileri hayatın her alanında uzun yıllar hissedilmeye devam eder" öngörüsünde bulundu. Van'ın yaraları devlet ve hayırsever iş adamları tarafından sarıldı. Göreceli olarak Van ayağa kalktı, ama depremin yıkıcı etkisi bugünde hissedilmeye devam ediyor.

 

Depremlerde on binlerce konut, iş yeri, resmi bina yanında eğitim öğretim yapıları da ağır hasar aldı. Hasarlı okullar yıkılarak yerine yeni okullar yapıldı. Bu okullardan Endüstri Meslek Lisesi eski binası ve atölyeleri de depremde hasar gördü. Ek dersliklerin binası yıkılarak yerine Merinos Holding tarafından Mehmet Erdemoğlu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi yapıldı. Buraya kadar herşey normal. Hayırsever iş adamımıza teşekkür ediyoruz. Lakin modern okul yapılması yetmiyor. Okulda nitelikli eğitim öğretim verilmesi de  gerekiyor.

 

Ülkemizde kalkınma ve gelişme için gençlerin meslek liselerine yönlendirilmesi gerektiğini politikacılar, yöneticiler, sanayiciler her fırsatta dile getiriyorlar.  Velilere, öğrencilere meslek liselerini tercih etmeleri tavsiyelerinde bulunuluyor. Zira kalkınmış ve refah düzeyini yakalamış bir Türkiye'nin geleceği, eğitimden ve bilgiyle donanmış genç nesillerin yetiştirilmesinden geçiyor. Bunda mesleki eğitimin payı oldukça büyüktür.

Vanlı bazı aileler öğrencilerini meslek liselerine yönlendirdi. Ama öğrencisini Mehmet Erdemoğlu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'ne deprem sonrası kaydeden ailelerin bir kısmı sorun yaşıyor.  Çünkü 2011 depreminden sonra Mehmet Erdemoğlu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nin bazı bölümlerine kaydını yapan öğrenciler 7 yıldır 7 branşta doğru dürüst atölye dersi görmüyorlar! Okulda ortada nizami atölye yok. Yeterli atölye eğitimi görmeyen öğrencinin meslek edinmesi mümkün değildir. Bu konuyla ilgili 2017 yılında "Memleket Meselesi" başlığıyla yazımda sorunu gündeme getirmiş ve çözüm önerisinde bulunmuştuk.

 

Yetkililere, ilgililere soruyorum;

 

Ülkemizin, memleketimizin sanayicinin, üreticinin ara eleman ihtiyacı bu şekilde nasıl karşılanacak? Nitelikli atölyesi olmayan meslek lisesi olur mu? Yeterli atölye dersi görmeyen öğrenci meslek bilgisi nasıl edinecek. Bu öğrenciler piyasada nasıl iş bulacak. Hadi diyelim iş buldular. Hangi bilgiyle, beceriyle üretime katkı sunacaklar ve başarılı olacaklar.

Beyler…

 

Eğitim öğretimde Türkiye'de 75. sırada sürünüyoruz.

 

Buna birde nitelikli atölye dersi görmeyen meslek lisesi öğrencilerinin eklenmesi üzüntü vericidir.

 

Mesleki eğitim bu şekilde asla özendirilemez. Kalifiye eleman böyle yetiştirilemez. Piyasa becerikli, bilgili, üretime katkı sağlayan eleman arıyor.  İşi bilmeyen, teknik bilgisi olmayan öğrencilerin diploması olsa da istihdam edilme şansları zayıftır. Yeterli atölye dersleri görmeyen meslek lisesi öğrencisine kimse iş hayatında bir tornavida dahi teslim etmez.  Bunun suçu öğrencilerde değil, mesleki eğitim öğretimin eksikliklerini gidermeyen, sorunları ciddiye almayan idarecilere aittir.  

 

Mehmet Erdemoğlu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nin bazı bölümlerindeki öğrenciler nitelikli atölye dersi görmeden mezun olacaklar.  Şaka değil bu gerçek.  Öğrencilere, emek veren öğretmenlere ve umutla öğrencisini okula kaydeden velilere ve ülkemizin geleceğine yazık değil mi?

Yazarın Diğer Yazıları