İkram Kali

Mesajların anlamı!

İkram Kali

İstanbul Atatürk Havalimanı’nda  19’u yabancı 44 insanın ölümüne, 200’ü aşkın insanın yaralanmasına mal olan terör saldırısına dünyadan tepki ve başsağlığı mesaj yağdı! Vicdanı izanı olan, insanlıktan azıcık nasibini alan herkes terör saldırısını kınadı.

Kanlı saldırıyı kınayarak üzüntülerini dile getiren, acılarımızı paylaşan ülkeler arasında muhtemeldir ki terör örgütlerini dolaylı veya doğrudan destekleyerek kullanan, işine geldiğinde düşman ilan eden, ihtiyaç duyduğunda ise yeni isim ve görünüme bürünmüş terör örgütleri yaratan veya politikalarına hizmet  edeceğine inandıkları mevcut örgütlere hamilik yapan ülkelerde vardı.

Mesaj yayınlayanlar ne demek istedi biz ne anladık?

Barack Obama, ‘ahlaksız organizasyonların’ masum insanları öldürmenin ötesinde sunabilecekleri bir şey olmadığını vurguladı.  Tereciye tere sattı. Bizi saf yerine koydu.

Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, “ABD saldırıyı en şiddetli şekilde kınamaktadır. Atatürk Havalimanı, bu yıl saldırıya uğrayan Brüksel Havalimanı gibi, bizi birbirimize kenetleyen bağların simgesidir.” Yalan. Asla güvenmiyoruz.  Nedense hap acılarla kenetleniyoruz.

Rusya Duma Uluslararası Komitesi Başkanı Aleksey Puşkov, “Tüm dünyadaki terör saldırılarının kurbanları suçsuz insanlardır. Rusya’dan, İstanbul, Brüksel ve Paris’i anlıyoruz. Başımızı eğiyoruz. Başsağlığı diliyoruz. Unutmuyoruz”  İnanıyoruz, ama şüphe ediyoruz.

İtalya Başbakanı Matteo Renzi, “Bu tip olaylar bir kez daha gösteriyor ki, uluslararası terörizm tehdidine karşı birlik içinde tutarlı ve güçlü bir tepki vermeliyiz.” Güçlü tepki ver, elini tutan ağzını kapatan mı var?

Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland, " Bu sıkıntılı zamanlarda sizinle beraberiz." İfadeler güzel ortada beraberlik yok.

Belçika Başbakanı Charles Michel, " Bu çirkin şiddet eylemini kınıyoruz." Güzel olan  şiddet eylemi de mi var?

Avusturya Dışişleri Bakanı Sebastian Kurz, "İstanbul Atatürk Havalimanı'nda korkunç terör saldırısı. Benim düşüncelerim, kurbanların dostları ve aileleriyledir."   Terör saldırılarının korkunç olmayanı var mı?

Hillary Clinton,  ABD’nin terör ile mücadeleden geri adım atması söz konusu olamaz. Biz bu tehdide karşı Ortadoğu ve Avrupa’daki ortaklarımız ve müttefiklerimiz ile işbirliğimizi derinleştirmek zorundayız. Bu işbirliği, ülkemizi korumak ve ülkemizin güvende tutmak için temel gerekliliktir. Dualarımız ve kalbimiz kurbanların aileleri ve Türk halkıyla birlikte dedi.Terör örgütlerine destek olmayın, Ortadoğu’dan elinizi silahlarınız çekin, sizden işbirliği falan istemiyoruz.

İngiltere  Dışişleri Bakanı Philip Hammond,“İstanbul’daki saldırılardan dolayı dehşete düştüm. Aklım patlamada hayatını kaybeden ve etkilenenlerle. Yardıma hazırız.” Terör örgütlerine yardımcı olmayın yeter.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, , Bu akşamki saldırıyı kimin ve hangi amaçla yaptığını henüz bilmiyoruz. Ancak en derin duygularım hayatını kaybedenler ve aileleriyle birlikte.”  Yalan diyenin…

 Alman Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier, “İstanbul’dan bize ulaşan haberlerden dehşete düştüm. Biz Türkiye’nin tarafında duruyoruz. Düşüncelerimiz Türk halkıyla birlikte Bizim tarafımızda duruyorsunuz evet doğru. Ama başınız, gözünüz, başka yerlerde.

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, "Bu menfur saldırıyı şiddetle kınıyorum. Türkiye'de ard arda düzenlenen saldırılar ülkedeki durumu daha da zorlaştırıyor"   Ülkenizin işi çok zor demek istiyor.

Batılı liderler, yetkililer insanlığın ortak düşman olan terörizme karşı güçlü işbirliği yapılmasını gerektiğini usulen söylediler. Üzüntülerini belirtiler.   Bizde taziyemize gelen mesajları nezaketen kabul ettik.  Gönül okşayan diplomatik mesajlardan bir halt olmaz.  Mesaj yayınlayanlar ifadelerinde samimiyseler somut adımlar atarak terör örgütleri karşısında işbirliği gerçekleştirebilirler. 

Terör örgütlerinin elinde olan silahlar, imkanlar bugün bazı devletlerde dahi yoktur.  Özelikle ABD,  Avrupa ülkeleri terör tehdidiyle kararlılıkla mücadele etmek istiyorsa ki istediklerine inanmak mümkün değil  öncelikle terörü doğuran sebepleri, besleyen kaynakları, kullanan güçleri ve kendi sorumluluklarını ele almaları gerekir.

IŞİD iklimi

Terör örgütleri siyasi uyum sağladıkları sosyal iklimlerde palazlanarak taraftar toplarlar, hazırlık yaparlar sonrada uygun zamanda bombaları patlatırlar.   IŞİD denilen kanlı terör örgütü Türkiye’ye bu şekilde yerleşti.    Bazı ülkelerde bir tek eylem dahi gerçekleştirmekte zorlanan alçaklar, ülkemizde neredeyse her ay bir kentte ellerini kollarını sallayarak kan döküyorlar.  Yerli IŞİD elamanı yetiştiren teröre olanak sağlayan ikilim de siyasi anlayış da değişmek zorundadır. Başka çaresi yoktur.


Geleceği görmek

Fizikçi ve fütürist Prof. Dr. Michio Kaku dünyanın en zeki insanı olarak tanınıyor. Geçenlerde Türkiye’ye gelen Kaku diyor ki, zekanın IQ ya da babanızın parasıyla ilgisi yok. Zekâ geleceği görmek, geleceği tasarlamak demektir. Başarılı ve zeki insanlar, 10 yıl, 20 yıl sonrasını düşünür. Daha az zekiler ‘Şu an ne yapabilirim?’ der, kısa vadelidir. 

Van’da ne kadar zeki yöneticinin  olduğunu tahmin edebilirsiniz.

Yazarın Diğer Yazıları