İkram Kali

Merkez ilçe teşkilatları feshediliyor

İkram Kali

TBMM İçişleri Komisyonu'nda, 13 ilin büyükşehir olmasını öngören ''Büyükşehir Belediyesi Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'' kabul edildi. Tasarıyla Van ilimiz büyükşehir belediyesi oldu. Büyükşehir belediyesi: En az üç ilçe veya ilk kademe belediyesini kapsıyor. Muhalefet 2013 Mart tarihini kabul etmedi.  Başbakan Erdoğan'da mahalli idareler seçim tarihi tartışmalarına, "Mademki böyle isteniyor, öyleyse 2014 Mart'ında yapılacak"  açıklamasıyla rest çekerek son noktayı koydu. 
Seçimlere çok uzun bir süre var
Ama seçimler gündemimizi her zaman, her yerde işgal eder. Günlük hayatta; sözler, vaatler, yakınlıklar, kırgınlıklar, unutulan sözler, tepkiler "seçim gelecek-seçimde görüşürüz"  ifadeleri hatırlatılarak seçimler değer bulur. 
Büyükşehir yasası ve seçim tarihinin netlik kazanmasıyla Van'da yerel siyasi mücadele alanı yerel seçimlerde Çaldıran'ın Kilimli mahallesinden (eskiden köydü),  Gürpınar'ın Çavuştepe mahallesine kadar bütün Van il sınırlarını kapsayacak. Genel seçim havasında heyecanlı ve renkli bir seçim yaşayacağız. 
Önce partiler merkez ilçe teşkilatlarını feshedecek. Tuşba ve İpekyolu ilçelerimizde ilki yeni ilçe teşkilatı kuracak. Yani 11 ilçe teşkilat sayısı 13'e çıkacak. Van'ın kalbi sayılan Edremit, İpekyolu ve Tuşba ilçelerinde siyaset yapmak renkli, keyifli ve verimli olacak! 
Gelelim Ak Parti'ye.
İlçe belediye başkan adaylığını hayal edenler, mevcut belediye başkanlığını korumaya çalışan başkanlar,  belde belediye başkanlığını büyükşehir yasasıyla kaybedenler perde gerisinde kulislere, temaslara çoktan başlamışlar. Parti içi gruplara dengelere de azami dikkat ediyorlar. Renklerini belli etmemeye çalışıyorlar.  Etkin kişilerle, karar verici makamlarla sıcak temaslarını sürdürüyorlar. Bu aralar az konuşup çok dinliyorlar.  Taziyeleri,  düğünleri,  davetleri, hastaları, selamı-sabahı asla ihmal etmiyorlar.  
AK Parti'de seçim öncesi parti içi kırgınlıkları, küskünlükleri gidererek mahalli idareler seçimlerine girme düşüncesi var. Bu düşünceden hareketle yeni kurulacak olan İpekyolu ve Tuşba ilçe teşkilatlarına bazı kırgın ve muhalif isimlerin atanması sürpriz sayılmaz.   
Edremit,  İpekyolu ve Tuşba belediye başkanlıklarına hemen hemen her kesimden aday olma beklentisi olduğunu söyleyebilirim. 

Kimler yok ki.

Kim olursa olsun, "Liyakat ehliyet şarttır " dediğiniz duyar gibi oldum.  
Geçin onu. Van'da atamada, siyasette o nedir ki? 
BDP' ye gelince.
BDP de siyaseten aday belirleme şekli farklı odluğu için aday adaylarına dair duyumların,  çekişmelerin de olmaması normaldir. Ama şehir efsanesi çok.
Neyse.
Seçim yarışı herkesin bildiği gibi AK Parti ve BDP arasında geçecek. Tuşba, Edremit ve İpekyolu ilçelerinde CHP, MHP ve SHP'nin seçim kazanma gibi şansları yoktur.  Ancak Edremit ve yeni ilçelerdeki seçmen profiline baktığımızda bu partilerin alacakları toplam oy büyükşehir seçim sonucunu değiştirebilecek oranda olabilir. 
Partiler, büyükşehir belediyesini kazanabilmek için daha çok çalışacak, daha çok koşacaklar. Tabi ki nitelikli aday bulacaklar.  Bu kaçınılmazdır.

Yazarın Diğer Yazıları