İkram Kali

Meclis Üyeleri Mal Varlıklarını Açıklasın

İkram Kali

Yerel seçimler öncesi partilerdeki belediye meclis üyesi liste yarışı son buldu.  Beklentiler, sözler havada kaldı. Seçim öncesi partileri uyaran, öneride bulunan meslek odaları ise listeler karşısında sus-pus. Hürriyet gazetesi yazarı Yalçın Bayer,  belediye meclis üyesi kavgalarını, il-ilçe belediye meclis üyelikleri üzerinden "para" için yapıldığını açıklayan bir yazı kaleme aldı.

Yalçın’ın  tespitine  göre, meclis üyesi olanlar toplantı başına 84 lira alıyor. Toplantılar toplamında bir meclis üyesinin aylığı 1000 TL'nin üzerine gelebiliyor. Bayer bu yazısıyla, kavgaların asıl nedeninin de bu para için olabileceğini söylüyor. 

Yalçın haksız mı? 

İşte o yazı;

TOPLANTI BAŞINA 84 TL HUZUR HAKKI

5393 sayılı Belediye Kanunu'na göre belediye meclis üyeleri her ayın ilk pazartesi başlamak üzere en fazla 5, en az da 3 gün toplanırlar. Meclis üyeleri her toplantı günü için 84 TL 'Huzur Hakkı' alır. Yani ayda 5 gün toplanan belediye meclis toplantılarında her meclis üyesi 5x84=420 TL; ayrıca görevli katıldıkları komisyon toplantılarında yine 84 TL alırlar. Toplantı gün sayısı ayda 5 günü geçemez. Ancak imar komisyonunda görev alanların toplantı gün sayısı en fazla 10'dur.

AYLIK 1000 TL'Yİ GEÇİYOR

İlçe belediyelerinde ilk 4 sıradaki üye ile kontenjan 1'inci sıradaki üye büyükşehir belediye meclisine katılır. Büyükşehir belediye meclisi her ay 5 gün toplanır. Buraya katılan meclis üyeleri de her gün için 150 TL huzur hakkı alır. Bu duruma göre ilçe meclis üyeleri normal oturumlardan ayda 420 TL, komisyonlardan da 420 TL yani toplam 840 TL sağlarlar. Büyükşehir belediye meclis üyeleri 750TL+420= 1170 TL ücret alır.

Ayrıca büyükşehir belediye komisyonlarında görev alan meclis üyeleri de katıldıkları her komisyon için günlük 150 TL huzur hakkı alırlar. İlçe belediyelerinde her yıl meclis üyelerinden 5 kişi denetim komisyonunda görev alır. Maksimum 45 gün görev yaparlar. 5 meclis üyesinin kişi başı aldığı ücret 84x45 3780 TL'dir.

(Not: Olmaz demeyin. Belediye meclisinden bir imar planı geçtiğinde müteahhidin 'bahşişi' olabilir. Çöp ihalesini yapanlara üç bin lira 'avanta' verilir. Bunun birçok örneği vardır üyeler bunları hiç söylemezler.)

Yalçın Bayer böyle diyor.

Bende diyorum ki, Van’da belediye meclis üyesi aday listesine giren adaylar bir yiğitlik göstersinler, demokratik, şeffaf tavır sergilesinler. Çıksınlar mal varlıklarını açıklasınlar. Ayrıca hangi işlerle iştigal ettiklerini kamuoyu öğrensin. Yetmez.  Belediyede çıkar amaçlı iş yapmayacaklarını,  harama bulaşmayacaklarını, dürüst olacaklarını seçmenlere yazılı taahhüt etsinler. Onlarda rahat etsin seçmenlerde.

 

VATBO ile ne alakası var?

Van Ticaret Borsası dönemin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Feridun Irak’ın Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’na müracaatı ile 1998 yılında kuruldu. Bildiğimiz kadarıyla Borsa, kota edilmiş olan maddelerin alım - satımının, fiyatlarının serbest rekabet düzeni içinde tespit ve ilanı işleriyle meşgul olan organize pazardır. Bu anlamda VATBO’nun görevi Borsaya dahil (tarımsal ve hayvansal) maddelerin alım - satımı ve Borsada oluşan fiyatlarının tespit, tescil ve ilanı işleriyle meşgul olmaktadır.

Ama başka görevleri de varmış. Onu da yeni öğrendik.

Kutlama, demeç,  gezi, ziyaret falan filan.

Van Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Selman Toprak, 21 Şubat Dünya Turist Rehberleri Günü dolayısıyla Van’daki turist rehberlerinin gününü kutlayan bir mesaj yayınladı. VATBO Başkanı Toprak mesajında, “Bakanlığın belirlediği standartlar çerçevesinde yetişen ve kokartlarını, vazife belgelerini alarak gerek kendi bölgelerinde gerekse tüm yurtta rehberlik, mihmandarlık görevi yürüten bu meslek kesimine sahip çıkmamız gerekiyor. Van ilimiz başta olmak üzere ülkemizin dört bir yanında bakanlık bünyesinde çalışan tüm turist rehberlerinin gününü kutluyorum” diyor.

Borsa ile ne ilgisi var? Anlamsız, gereksiz, alakasız bir kutlama.

Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği  Van Bölgesi Yürütme Kurulu Başkanı Abdullah Tunçdemir  ve turizmciler kutlamada geç kalır, uyurlarsa böyle olur.

Garipsemeyin,  gülmeyin. İnanmıyorsanız. Google girin kutlamayı okuyun.

Ne alaka var da demeyin. Doğa toprak, hayvanlar falan filan gibi bir durum var.

 Borsa ile Dünya Turist Rehberleri Günü bağını araştırdım, ilişkiyi bir yere bağlamaya çalıştım ama olmadı. Ha, reklamın kötüsü olmaz ve birileri mutlu ve mesul olsun diyerek kutlama yayınlandıysa o zaman doğu bir iş yapılmıştır. Kutlarım.

Memleketimizin son durumu bu.

Değişim ve gelişmeye devam.

 

Yazarın Diğer Yazıları