İkram Kali

Manifesto

İkram Kali

AK Parti'nin 11 maddeden oluşan seçim manifestosu (Bildiri metni)  Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından 31 Mart 2019 Yerel Seçimleri Aday Tanıtım Toplantısı'nda açıklandı. AK Parti seçim kampanyası da böylece resmen başlatılmış oldu.

Son yıllarda beton yığınına dönerek birbirine benzeyen, çirkinleşen şehirlerin özgün mimarisi, kimliği ve ruhu kayboldu. 

Bu dönemde...

Açıklanan manifesto şehir planları, altyapı ve ulaşım, kentsel dönüşüm, benzersiz şehirler, akıllı şehirler, çevreye saygılı şehirler, sosyal belediyecilik, yatay şehirleşme, halkla birlikte yönetim, tasarruf ve şeffaflık, değer üreten şehirler başlıklarından oluşuyor.

Büyükşehirlerde, illerde, ilçelerde AK Parti başkan adayları da kendileri projelerini açıklayacak.

AK Parti'nin, yeni dönemdeki belediyecilik anlayışını ve taahhütlerini içeren 11 maddelik manifestosu şu başlıklardan oluşuyor:

Şehir Planları: Uzun vadeli ve hakkaniyete uygun şekilde hazırlanacak.

Altyapı Ve Ulaşım: Sorunları tüm şehirlerde tamamen çözülecek.

Kentsel Dönüşüm: Çalışmalar bölgelerin özelliklerine ve vatandaşların ihtiyaçlarına göre yürütülecek.

Benzersiz Şehirler: Şehirler kendi hikâyelerine uygun şekilde geliştirilecek.

Akıllı Şehirler: Teknolojinin tüm imkânları insanların ve şehirlerin emrine sunulacak.

Çevreye Saygılı Şehirler: Belediye hizmetlerinde tabiattaki canlı veya cansız tüm varlıklarla uyum gözetilecek.

Sosyal Belediyecilik: Önem verilerek doğrudan insana dokunan hizmetler ve projeler yaygınlaştırılacak.

Yatay Şehirleşme: Tabiatla bütünleşen, aile, mahalle ve komşuluk kültürünü ihya eden örnek yerleşim alanları kurulacak.

Halkla Birlikte Yönetim: Şehirle ilgili tüm önemli kararlar orada yaşayanlarla birlikte alınacak.

Tasarruf Ve Şeffaflık: Hassasiyetiyle belediyelerin kaynakları hem doğru hem de açık şekilde kullanılacak.

Değer Üreten Şehirler: Kültür ve ekonomi başta olmak üzere her alanda hayat kalitesini yükseltecek yaklaşımlar geliştirilecek.

Van'ın da...

Ulaşım ve trafik, beton yığını kötü yapılaşma, komşuluk ilişkilerini ve kentin geleceğini dikkate almayan yamalı bohçaya dönen imar planı, kültür ve değerler erozyonu, spor tesisi, çevre yolu, işsizlik gibi bir yığın sorunu var.

Manifesto doğrultusunda kentimizi yönetmeye talipli olan Van Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Necdet Takva ve 13 ilçe başkan adayının projelerini, gerçekleşme öngörülerini,  belediyecilik vizyonlarını Vanlılar merak ve heyecanla bekliyor.

Aynı şekilde HDP'nin seçim manifestosunu ve başkan adaylarının projelerini, belediyecilik anlayışlarını Vanlılar merakla bekliyor.

Vanlıların belediye başkanlarından beklentileri bellidir.

Vanlılar, huzur, güven, kardeşlik içinde birlikte yaşayacakları kültür ve  sanat  kenti....  Hizmet ve eserlerle " Benim kentim, benim belediyem" diyebilecekleri çağdaş belediyecilik istiyor.

 

 

Muhacirler belgesel oldu

Vanlı bir ailenin hüzünlü muhacirlik öyküsünü anlatan Zavallı Bir Kuşun Feryadı kitabını geçen hafta tanıttım. Bu kitap ve Birinci Dünya Savaşı sırasında Vanlı bir ailenin başından geçen acıklı olayın öyküsü ile Vanlı 120 kahraman çocuğun fedakârlığını anlatan Esir Cami Müslümanları Şark Yıldızı gibi kitapların yeterli olmadığını eser sayısının artmasına ihtiyaç olduğunu söyledim. Ayrıca Vanlıların 1915'te yaşadığı acıların ve çektiği çilelerin belgesel, film yapılması da gerektiğini belirttim.

Biz bunları yazıp konuşurken…

TRT Belgesel kanalı geçen hafta Rus işgali sırasında Bitlis ve Muş'un Varto ilçesinden kaçan bir ailenin ve yöre halkının yaşadıklarını anlatan Muhacirler adlı belgeselin çekimlerine başladı. Çekimler Bitlis'te devam ediyor. Belgeselde yerel halkın yanı sıra Van Devlet Tiyatrosu oyuncuları da rol alıyor. 

1915'in en büyük yıkımını, acısını yaşayan hafızasını yitiren Van ve Vanlılar ile ilgili belgesel, dizi gibi yapımlar TRT tarafından çekilmelidir. 

Milletvekillerimizin ve yöneticilerimizin Van’ın tarihi, kültürü ve sanatıyla da yakından ilgilenmeleri gerekiyor.

 

 

120 Anıtı geliyor

TRT Kurdi kanalı 120 Vanlı kahraman çocuğun yiğitlik öyküsünü izleyicilerine aktarmak üzere Tuşba ilçemizin İskele sahilinden canlı yayın yaptı.  Canlı yayına katılarak 120 Vanlı çocuğumuzun destansı kahramanlığı ile danışmanlığını yaptığım 120 filmiyle ilgili bilgilerimi paylaşmaya çalıştım.

Programa katılan Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal 120 Vanlı kahraman çocuklar ile ilgili yaptıkları çalışmalara değinerek Zeve yerleşkesi içinde yeni yapılan yürüyüş yoluna 120 Vanlı Kahraman Çocuklar adını verdiklerini ayrıca Kültür ve Turizm Bakanlığı işbirliği ile yerleşke meydanına120 Vanlı Kahraman Çocuklar Anıtı dikeceklerini, hazırlanan anıtın maketinin yakında geleceğini ve sergileneceğini belirtti. 

Rektör Battal Vanlılara söz verdi ve sözünün gereğini yaptı. Van'a hayırlı olsun.

 

 

Şehitvan anıt bekliyor

Birinci Dünya Savaşı sırasında Anadolu da Van gibi yakılıp yıkılarak yok olan başka bir şehir, Vanlılar kadar acı çekmiş başka bir ahali yoktur. Bu nedenle tarihçiler Van’ı anlatırken Şehitvan adına ve bu yönüne de dikkat çekmektedirler.

1915’te Rus işgali ve Ermeni isyanında hayatını kaybeden ancak unutulmaya yüz tutan 30 bin Vanlı şehit ile Çanakkale’den Sarıkamış'a farklı cephelerde şehit düşen, gazi olan tüm Vanlıların aziz hatıralarını ölümsüzleştirmek üzere Milli Egemenlik Parkı'na Vanlı Şehitler ve Gaziler Anıtı’nın dikilmesine büyük bir ihtiyaç var. Kutsal vefa görevini yerine getirmek valilik, büyükşehir belediyesi, ilgili kurumlar ve yetkili kişilere düşer.

Yazarın Diğer Yazıları