İkram Kali

Malazgirt'ten 30 Ağustos'a

İkram Kali

Yıl 2003

Her yıl 2 Nisan Van’ın Kurtuluş Günü öğlenden sonra protokolün, askerlerin, öğrencilerin, meslek odaları temsilcilerinin ve vatandaşların katılımıyla Zeve şehitliğinde düzenlenen anma töreni gerekçe gösterilmeden resmi programdan çıkarıldı. O günden bu yana 2 Nisan’da Zeve’ye gidilmiyor!

Yıl 2007

Akdamar Kilisesi restore edilerek büyük bir katılım ve törenle 29 Mart 2007 günü açıldı. Daha sonra kiliseye haç eklenerek yılda bir kez ayine izin verildi.   Kilisenin açıldığı gün Van eski belediye başkanı merhum Tayyar Dabbağoğlu’nun eşi Dr. Süheyla Dabbağoğlu  1915’te Ermeni isyanı ve Rus işgali sırasında hayatını kaybeden 30  bin Vanlı Müslüman’ın aziz hatıraları için Hazreti Ömer Camiinde Kuran’ı Kerim ve mevlit okutmak üzere Van Müftülüğü’ne dilekçeyle başvurdu. Müftülük dilekçeye,  “Akdamar Kilisesi’nin açılışı ile aynı gün okutulacak mevlit, güvenlik endişesiyle kabul edilmemiştir”  yanıtını verdi.  Camide Kuran’ı Kerim ve mevlit okutmanın ne zamandan beri güvenlik endişesi yarattığı  sorusu halk arasında gündeme geldi.

Aynı yıl, yani kilisenin açıldığı 2007 yılı.

Gevaş Selçuklu Mezarlığı içinde yer alan Halime Hatun kümbetinin görkemli silueti tahrip edilerek arka tarafına çirkin beton yığını kız yurdu inşa edildi.  Gevaş’ın zenginliğinin, asaletinin simgesi Selçuklu Mezarlığı ve kümbetin ihtişamlı görüntüsü devlet eliyle gölgelendi. Sorumsuzca yapılan yurt binasına Van’dan ve Türkiye’nin her köşesinden tepki yağdı.  Tepkiler üzerine binanın yıkılarak, kümbetin eski  görünümüne kavuşturulacağı söylendi. Halk şimdi bu  sözün yerine getirilmesini bekliyor. Bu arada Selçuklular döneminde Kafkaslardan gelen hacı kervanlarının çadır açarak Gevaş’ta günlerce konakladığını  daha sonra yollarına devam ettiklerini bilgi notu olarak aktaralım.

Bunlar olurken bölgedeki İslam eserleri, Van, Ahlât, Malazgirt'in tarihi gerçeği  göz ardı edilerek üvey evlat muamelesi gördü.

Yıl 2017

Okullarda klasik ifadelerle anlatılan sonrasında unutulan Malazgirt 26 Ağustos 2017 günü adeta yeniden keşfedildi.

Malazgirt 946 yıl sonra olsa da vefa gördü.

Cumhurbaşkanı Erdoğan geçen hafta “Malazgirt'i devleti yönetenler unuttu..” dedi.

Dün öyle bugün böyle.

Yüzler, sözler, gözler yeniden tarihi gerçeklere döndü.

Devlet iradesi 946 yıl sonra Türk’ün Kürt’ün kader birliği yaptığı, Anadolu’nun kapsının aralandığı, Türkiye Cumhuriyeti’nin vücut bulduğu Malazgirt’e sahip çıktı.

Malazgirt’in sıradan bir ilçe ve toprak parçası olmadığı yeniden hatırlandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan devletin üst düzey yetkilileriyle birlikte Anadolu’nun Fethi 1071 Anma Programı’na katıldı.

Anma Programı konuşmasında öz eleştiri yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Anadolu'da hikayemizin başladığı yer Malazgirt’tir. Bu toprakları asla unutamayız. Tarihi öğrenmeyenler onu tekrar yaşamak zorunda kalırlar. Maalesef Malazgirt uzun yıllar ihmal edildi. Malazgirt'i devleti yönetenler unutsa da bu millet unutmadı. Bugün millet Malazgirt'te. Sizlerle iftihar ediyorum. Siyasi hayatımız boyunca milletimizi takip ettik. Bundan sonra da Malazgirt Zaferini burada anlamına yakışır şekilde kutlayacağız” dedi.

Gelelim Ahlat’a..

Sultan Alparslan, Malazgirt savaşının ilk kıvılcımını Ahlât’ta ateşledi. Alparslan Romen Diyojen’e Halife Kaim bi Emrillah’ın temsilcisi İbn Muhalleban’ı ve Komutan Sav Tekin’i Ahlât’tan elçi olarak gönderdi.

Anadolu’daki başlangıç tarihini oluşturan ve tüm İslam âleminin en büyük taş kitabelerini oluşturan Ahlat Malazgirtsiz, Malazgirt Ahlatsız eksik kalır.  O nedenle 2018’de yapılacak Anadolu’nun Fethi 1071 Anma Programı Ahlât’ta başlamalı Malazgirt’te devam etmelidir.  Tarihe değer veren devlete bu yakışır.

1071’de Malazgirt’te başlayan tarihi süreç 1453’te İstanbul’un fethiyle yeni bir çağ açılmasıyla devam etmiş.  Emperyalist, kapitalist güçleri boğazın sularına gömen şanlı Çanakkale zaferiyle perçinlenmiş, işgale son veren devlet, halk ve ordu bütünleşmesinin sonucu olan 30 Ağustos Dumlupınar Başkomutanlık Meydan Muharebesi ile bağımsızlığın yolu açılarak 29 Ekim 1923’te Türkiye Cumhuriyeti’nin güneş gibi doğuşuyla taçlanmıştır.

Sultan Alpaslan’ı, Fatih Sultan Mehmet’i,  Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü ve tüm şehitlerimizi rahmet, gazilerimizi minnetle anıyoruz. 

30 Ağustos Zafer  Bayramı ve Kurban Bayramınız Kutlu olsun.

Yazarın Diğer Yazıları