İkram Kali

Kuruluştan Kurtuluşa Van

İkram Kali

Koordinatörlüğünü Vanlı hemşehrimiz İsmail Güngör'ün yaptığı TRT Müzik, Vanlı öğrenciler için harekete geçerek Türkiye'nin en ünlü 119 usta müzisyenini bir araya getirdi.  
Yapımcılığını TRT'nin deneyimli, başarılı, yapım ve yönetmenlerinden çeşitli televizyon programları hazırlayan Canan Tarancı'nın üstlendiği  "Vanlı Çocuklar İçin El Ele" programı devam ediyor.  
"Türkiye'nin 119 ünlü müzisyeni tek yürek oluyor, El Ele veriyor ve enstrumanlarını Vanlı çocuklar için çalıyor."
Bir sosyal sorumluluk projesi olan programda 7733'e boş mesaj atarak elde edilecek bağışlar, Van depreminde eğitimlerini tamamlayamayan çocuklarımızın eğitimlerini tamamlamaları ya da hiç okula başlayamamış çocuklarımızın eğitimlerini sağlamayı hedefliyor. Programın her bölümünde bir enstrumana yer veriliyor ve bu enstrumanı çalan sanatçılar Vanlı çocuklar için performans sergiliyorlar. Ekran başındaki izleyiciler desteklemek istedikleri sanatçıya SMS'le oy veriyorlar.
Program: Bağlama (cura, tambura, çöğür, divan, Elektro bağlama), klasik türk müziği yaylıları (keman, viyola, viyolonsel), geleneksel nefesliler (kaval, ney, zurna, balaban, mey, sipsi), kanun, geleneksel yaylılar (kemane, kemençe), ud, geleneksel ritim sazlar ve vurmalı çalgı, klarnet, gitar (klasik gitar, akustik gitar, elektrik gitar), davul (bateri) ve basa yer veren 13 bölümden oluşuyor.
 "TRT Müzik Vanlı Çocuklar İçin El Ele" programının başka bir amacı da deprem sonrası toplumsal sarsıntı geçiren,  psikolojik incinme yaşayan Van halkına moral vermek, sanatçıların desteğiyle Van'a dikkat çekerek, Van'ı tanıtmak.  
Her hafta farklı bir çalgı aleti çalan Türkiye'nin en ünlü sanatçıları eserlerini Vanlı öğrenciler için seslendiriyorlar.  Alt yazı desteğinde izleyicilere SMS desteği çağrısında bulunuyorlar.  Salı günleri ekrana gelen usta sanatçılar ve seslendirdikleri eserler hafta boyunca TRT Müzik'te farklı saatlerde tekrar ekrana geliyor. 
Kampanyaya Van Millettekileri iki maaş tutarında SMS desteği sağlamışlar. 
İsmail Güngör'e "TRT Müzik Vanlı Çocuklar İçin El Ele"  kampanyasının son durumunu sordum." İyi gidiyor, ama yeterli değil. Hedefimiz büyük çünkü. Kampanyaya en büyük SMS desteği Van'dan geliyor. Değerli Vanlılar çocuklarını yakından ilgilendiren programa SMS atarak sahip çıkıyorlar." 
Vanlıların gösterdiği duyarlılık ve dayanışma insanı mutlu ediyor. 
 "TRT Müzik Vanlı Çocuklar İçin El Ele"  kampanyası Nisan ayında 119 sanatçının katılımıyla,  İstanbul Lütfü Kırdar Spor Salonu'nda düzenlenecek final konseriyle son bulacak.
***
Değerli dostumuz, sevgili İsmail Güngör'e  "Final gecesine Van adına farklı bir içerik ve anlam daha yüklenemez mi"  diye sordum.
"Nasıl"  dedi.
Şöyle ki; " 2011 Van depreminde Türkiye ve Dünya Van'a elini uzattı.  "Van 74 Milyon Türkiye"  oldu. Kimi okul, kimi yurt yaptı. Kimi de canı pahasına yardıma koştu.  Ülkemizin her kesiminden yüreğinin sıcaklığını Van'a hissettiren kurum, kuruluş ve insanlar oldu. Kurum kuruluş ve yürekli insanlara Van halkı her fırsatta en samimi duygularla, çeşitli yöntemlerle  " Teşekkürler Türkiye"   dedi.  
Ancak yürekli "Van Dostları" mıza ve Van'a yakışır "Kardeşlik, Dostluk, Teşekkür"   finali yapılamadı. Kardeşliğin bu yönü sanki eksik kaldı.   O nedenle, Van olarak muhteşem bir organizasyonla "Vanlılar ve Van Dostları" bir araya gelerek örnek kardeşliği somutlaştırmalıyız.  
Bunun içinde: 
BİR:  "TRT Müzik Vanlı Çocuklar İçin El Ele" kampanyasının finaliVan'ın kurtuluş günü olan 2 Nisan 2012 tarihine alınmalı. İstanbul'da yapılacak final gecesine  "Kuruluştan Kurtuluşa Van"  ismi verilmeli.    
İKİ:  TRT Müzik kanalından canlı yayınlanacak anlamlı geceye,  başta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere bakanlar ve diğer ilgililerin katılımı sağlanmalı. 
ÜÇ: Van Valiliği öncülüğünde depremde Van'a yardıma koşan kurum, kuruluş ve hayırsever insanların listesi oluşturulmalı.  Listede yer alanlar 119 müzisyenin bir araya geleceği geceye davet edilmeli.  Van adına kuruluşlara, yürekli insanlara gecede teşekkür edilmeli. 
DÖRT:  TRT Müzik kanlında 119 usta müzisyenin seslendirdiği eserler DVD de toplanarak ölümsüzleştirilebilir. 
BEŞ: Final gecesi bilet satışlarından elde edilecek gelir ile kuruluş çalışmaları süren YYÜ Devlet Konservatuarı'na enstrüman alımı ve bina yapımında kaynak sağlanabilir.   
TRT Müzik Koordinatörü İsmail Güngör önerimizi heyecan verici, orijinal olarak değerlendirdi. Neden olmasın dedi. 
Önerinin gerçekleşebilmesi için TRT Müzik Kanalı'nın Van için gösterdiği alkışlanacak özverili çabaya Vali Münir Karaloğlu ve Milletvekillerinin desteği gerekiyor. 
Bizden söylemesi.

Yazarın Diğer Yazıları