İkram Kali

Kurtuluştan Kuruluşa Van

İkram Kali

Van'ımızın bugün düşman işgalinden kurtuluşunun 95.  yıl dönümü. 
1915'te Rus işgali ve Ermeni çetelerinin katliamlarında hayatını kaybeden, Türk Kürt bütün Vanlıları rahmetle saygıyla anıyorum.  
Tarih kokan, mübarek toprağında doğduğum, suyunu içtiğim, havasını soluduğum, ekmeğini yediğim, hikâyeleriyle büyüdüğüm, türkülerini dinlediğim, anamı babamı, kardeşimi, arkadaşımı, dostumu nihayet ceddimi toprağına gömdüğüm asude memleketim; Özalp, Başkale, Edremit, Gevaş, Erciş, Gürpınar, Saray, Muradiye, Çaldıran, Bahçesaray, İpekyolu, Tuşpa nihayet bütün Van'ım:
"Senin harabelerin bile bize cennet gibidir, her şeyden kıymetlidir..." 
1915'te başlayan Rus işgali üç yıl sürdü, 2 Nisan 1918'de son buldu. Van o günlerde müslüman canları yanında aynı mahalle, sokak ve dükkân komşusu Ermeni renklerini de kaybetti. İşbirlikçi faşist Taşnakların ham hayalleri uğruna. 
1915ten günümüze muhacirlik, seferberlik, kıtlık, kayıplar,  yakılan Van şehri ve ağıtlar hafızlarımıza yüreğimize kazındı. 
Hafızasını 1915'te kaybeden yitik şehrimizin kurtuluşu kadar yeniden kuruluşu da önemli ve anlamlıdır.
Umutla, heyecanla. 
Van, acı hatıralarıyla 95 yıl sonra yoluna güçlenerek devam ediyor.  Depremden aldığı ağır hasara rağmen, Büyükşehir olarak yeni vizyonu ile büyümeye, kalkınmaya başlayan Van, kardeşlik, barış rüzgârını arkasına alarak tırmanışa geçecektir. Bölgemizde barışın, kardeşliğin, kalkınmanın önemli mihenk taşlarından biri Van olacaktır. 
Soğuk savaş, silahlı dönemi kapanmıştır. Artık adeta  "Paran kadar konuş" dönemine girilmiştir. Uluslararası ilişkilerde olduğu gibi.
Kurtuluştan kuruluşa akan 95. yılda hedef; modern, yaşanılabilir, kalkınmış, huzurlu Van'dır.  Bundan başka bir çare de, yol da yoktur. 
Van daha güçlenmeli, daha büyümelidir. Yokluk ve yoksulluk tarihe karışmalı, her evde en az 2-3 kişi üniversite okumalı, 2-3 kişi üreten, çalışan olmalıdır.  
Siyasette, sanatta, ticarette, sporda ağırlığı başarılarından söz edilen bir Van olmalıdır.  O nedenle geçmişten ders alarak çalışmaya, çabalamaya, üretmeye devam. 
Bugün 2 Nisan. 
Bugünden sonra Van'ın geleceğinde sözü; kendisini yenileyebilenler, kişisel ihtiraslardan, kıskançlıklardan, küçük hesaplardan sıyrılanlar, yasalara, hakkı- hukuku hakim kılanlar, büyük düşünenler, paylaşabilenler, toplumun sesine kulak verenler, uzak görüş sahibi olanlar, birlik beraberliği her alanda esas alanlar, Vanlılık ruhunu benliğine sindirenler belirleyecektir.
Van'ın kurtuluşunda; " ben"  değil, " biz" diyenler in isimleri anıtlaşacak.  
Van'ın kuruluşunda; "küçük olsun benim olsun" diyenler değil, " büyük olsun, hepimizin olsun"  diyenler yer alacak.
Van'ın şekillenmesinde;  "bugünü"  değil,  "  yarını"  görebilenler tarih yazacaktır.      
Birinci Dünya Savaşının en ağır acısını ve yükünü yaşayan, çeşitli çileler çeken,  
Van'ı ve bütün Vanlıları Allah korusun.

Yazarın Diğer Yazıları