İkram Kali

Kültür ve turizm kenti Van, üvey evlat mı?

İkram Kali

2018 yılı turizm sezonu Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş'un katılımıyla Van'da açılacaktı ama olmadı. Bakan Bey Van'a gelmeyince turizm sezonu  kent düzeyinde Vali ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Murat Zorluoğlu, davetlilerin ve halkın katılımıyla Van Kent Meydanı Proje (Şehir Parkı, Merkez Bankası, Belediye, Müze yerlerini) alanın yıkılan belediye arsasında mütevazı sayılabilecek etkinliklerle açıldı.

Yeni turizm sezonda kentimize  bol turist, turizm sektörüne bereketli kazançlar diliyorum.

Keyifli geçen açılışta iki konu dikkatimi çekti.

Birincisi, Van'ın kent kimliğine değer katacak olan Van Kent Meydanı Projesi'nin ne kadar doğru ve gerekli olduğu.

İkincisi, bölgenin cazibe ve kültür merkezi, medeniyetler beşiği Van'da Turizm ve Kültür Bakanlığı korosunun, topluluğunun eksikliği.

Kent Meydanı

Turizm Haftası açılışı nedeniyle yıkılan eski belediye binası yerinde kurulan platformda sahne alan Kültür ve Turizm Bakanlığı İzmir Devlet Türk Dünyası Dans ve Müzik Topluluğu büyük ilgi gördü. Etkinlik alanını İranlı turistler ve yüzlerce Vanlının doldurduğunu gördüm. Proje uygulama çalışmaları yıkımlarla başlayan Van Kent Meydanının Van'da yaşayanlar için çok büyük bir ihtiyaç olduğunu bir kez daha anladım.

Kültürel sanatsal etkinlikleri halkın kolay ulaşabileceği yerlerde yaptığınız zaman büyük ilgi görür. Ulaşım, yeme içme gibi sorunların yaşanacağı yerlerde düzenlenen kültürel ve sanatsal etkinliklere beklenen düzeyde katılım olmaz/olmuyor.  Bu nedenle kentimizin kalbinde, merkezinde yapımı başlayan Van Kent Meydanı  iyi düşünülmüş değerli bir projedir. Vizyonuyla projeye katkı sağlayanların, hayat geçirenlerin eline yüreğine sağlık.

Cumhuriyet Caddesi üzerinde Şehir Parkı, Merkez Bankası, eski müze, Mısır Çarşısı, eski belediye binasının yerlerini kapsayan ve tamamı 25 bin metrekare olan alan, kent meydanı tamamlandığında açık hava konserleri, sanatsal etkinlikler, gösteriler burada gerçekleştirilecek. Kentin merkezi gerçek anlamda yaşam, kültür alanına dönecek. 

Büyükşehir Belediyesi tarafından 80 milyon liralık yatırım bütçesiyle gerçekleştirilecek Van'ın kültürel ve dinlenme amaçlı ilk kent meydanında bin araçlık yer altı otoparkı, oyun alanları ve sosyal alanlar, kafeler, restoranlar, kuru havuz, buz pisti, sergi alanları, sanat atölyeleri, anıt meydan, toplanma ve gösteri alanları gibi bölümler yer alacak. Van'a zenginlik ve marka değer katacak devasa proje öngörülmeyen aksamalar olmazsa 2019 yılında tamamlanacak.

Kentte yaşayan herkes aynı mekânda etkinlikleri izleme imkanı bulacak. Cumhuriyet sonrası kurulan Van'da 50 yıl önce Kentin ilk parkı olan Şehir Parkı'da benzer işlevi görmüştü.  Şimdi aynı yerde bu kez prestij proje hayata geçiriliyor. Şu gerçeği de yeri gelmişken belirteyim. Bu proje kayyum dönemi dışında hiçbir belediye dönemde hayata geçirilmezdi. Ne siyasi koşullar ne de çıkarlar buna izin verirdi. Yetki ve imkanları kent yararına fırsata çevirmek budur.

Turizm ve Kültür Bakanlığı'na sesleniyoruz…

Turizm sezonu açılışına Bakan Kurtulmuş katılmadı ama onun hatırına Kültür ve Turizm Bakanlığı İzmir Devlet Türk Dünyası Dans ve Müzik Topluluğu Vanlılarla buluştu. Profesyonel bir ekip tarafından kurulan platformda sahne alan sanatçılar Kırgızistan'dan Van'a Van'dan Karadeniz'e Türkmenistan'dan Balkanlara uzanan müzik ve halk oyunları ziyafeti çektiler. Aynı alanda Vanlı ressam Hüseyin Ayça'nın Van görüntülerinden oluşan sulu boya resim sergisi ve Vanlı fotoğraf sanatçılarının karma fotoğraf sergisi yer aldı. Van otelleri de alanda stant açarak katılımcılara ikramda bulundu.   

İzmir Devlet Türk Dünyası Dans ve Müzik Topluluğu'nu ilgiyle izlerken defalarca dile getirdiğimiz, yazdığımız bir konuyu bir kez daha anımsayarak yazılması gerektiğine inandım.

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın İzmir, Ankara, Antalya, Diyarbakır, Şanlıurfa, Sivas, Elazığ, Samsun, Mersin ve daha birçok ilde koroları, müzik ve dans toplulukları var. Ama nedense Van'da yok!  Ha bu konuyu ilgililere ileten, Vanlıların böyle bir talebinin olduğunu aktaran bir kişi oldu mu onu bilmiyorum. Olmuş olsaydı  en azından duyardık.

Bölgenin kültür ve turizm merkezi Van'da neden bir koro, dans veya müzik topluluğu kurulmaz?

Neden?

Van kültürde sanatta neden üvey evlat muamelesi görüyor?

Neden konser, konferans salonlarımız yok? Van'da kültür ve sanatsal yatırımlara gerektiği kadar önem ve öncelik verilmiyor. Kültür ve sanat etkinlikleri yürüten  STK'lara neden gerekli  katkı sağlanmaz?

Son yıllarda yoğun göç alarak demografik, kültür ve sosyal yapısı tahrip olan, hafızasını yitiren Van'a Kültür ve Turizm Bakanlığı Halk Müziği Korusu kurulmasını istiyoruz.

Bu güzel kentte, toplumumuza yönelik  yapılan ekonomi ve alt yapı yatırmaları tabi ki önemsiyoruz, Ancak bunların kültürel ve sanatlar yatırmalarla anlam ve değer kazanacağına inanıyoruz.

Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş'a ve Van'ın temsilcilerine sesleniyoruz:

Bölge illerine de hizmet verecek, Vanlı yetenekleri  bünyesinde istihdam edecek Öncelikle Kültür ve Turizm Bakanlığı Halk Müziği Korosu veya Halk Oyunları Topluluğu kurulmasını istiyoruz.

Van Kent Meydan'ın Kültür ve Turizm Bakanlığı Van Halk Müziği Korusu'nun seslendireceği türküler eşliğinde 2019'da açılışı yapılsa, bizlerde  emeği geçenleri saygıyla anıp teşekkür etsek fena mı olur.

Yazarın Diğer Yazıları