İkram Kali

Kültür anlayışımız çadırda

İkram Kali

Oyunlarını ve diğer gösterilerini çok büyük bir çadır içinde halka sunan gezici tiyatro veya gösteri grubuna çadır tiyatrosu deniliyor. Van’da deprem sonrası çadıra giren Van Devlet Tiyatrosu tiyatro ve etkinlikler çadırdan bir daha çıkamadı.  Koca Van’da konser,  gösteri salonu hala yok. Kültürümüz çadırda olmasaydı deprem sonrası Van’da ilk yapılacak bina kültür merkezi olurdu.  İçeriye kapanan VDT zamanla çadır tiyatrosuna dönerse sakın şaşmayın. Ha kültür konusunda belediye başkan adaylarından projeye dayalı, siyaseten,  ideolojik yaklaşımlardan uzak tek bir cümle duydunuz mu? Pardon duyduk!

Tiyatro deyince…

Akılımıza ilimizin bazı köşelerinde,  kapalı odalarında oynanan, senaryosu yazılan oda tiyatrosunun varlığı geldi.  Oyun içinde oyun var. Siyaset-ticaret-muhabbette ve toplum mühendisliğine dayalı oyunların cingöz yönetmenleri kafadarlarına  yeteneklerine göre birer rol veriyorlar.  Bal tutan parmağını yalar misali. Oyunlar arasında drama,  trajedi, komedi,  gölge oyunu, pandomim var. Kendisini uyanık, seyircileri aptal sanan yönetmenleri dikkatle izliyoruz.  Sırf bu adamaların yüzünden Van Devlet Tiyatrosu kapanır, tiyatro sanatçıları işsiz kalırsa sakın şaşırmayın.  Ama her tiyatronun bir sezonu, her sezonun farklı bir kadrosu olduğunu da unutmayalım.   

İyi seyirler.

 

Kavgadan ve çatışmadan uzak duracaksınız

MHP Esenyurt Seçim İrtibat Bürosu'na dün düzenlenen saldırıda Cengiz Akyıldız isimli şahıs hayatını kaybederken, 6 kişi de yaralanmıştı. 

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Esenyurt’ta yaşanan silahlı saldırı sonucu açılışı yarım kalan Seçim İrtibat Bürosu’nun açılış törenine katıldı. Partililere itidal çağrısında bulunan Bahçeli, ateşe su döken bir yaklaşım sergileyerek  “Kavgadan ve çatışmadan uzak duracaksınız, kışkırtıcılardan uzak duracaksınız ve Türkiye Cumhuriyeti devletinin varlığı ve bütünlüğü için, geleceği için zaten her türlü fedakarlığı yapıyorsunuz. İşte şimdi de bu fedakârlığınız sandığa doğru gitmek olmalı. Gidin sandığa aklınızda ne varsa sandıkta deneyin. Sağdan soldan tahriklerle bir başka yönlere çekilmeyin” dedi.

BDP Milletvekili Ahmet Türk 2010 yılında siyasi duruşmaya katılmak üzere gittiği Samsun’da bir saldırganın yumruklu saldırısına uğramıştı. Türk saldırı sonrası “Herkes aklıselim olmalı. Gerginlik yaratmak isteyenlerin oyununa gelmemeliyiz” sözleriyle benzer sağduyulu, akılcı ve sorumlu yaklaşım göstermiş Türkiye’de her kesimden takdir görmüştü.

Sorumluluk, sağduyu;  tahriklere meydan okumak, fesat kokan oyunları bozmaktır.

 

Trafik kazaları artarken

Yollar kan  gölü. İnsan hayatının ucuz, araçların pahalı olduğu ülkemizde olan canlara oluyor. Trafik kurallarına uymamayı marifet sayanların kaza yapma oranı çok daha yüksek.

Sivas’ta meydana gelen kazada 9 kişi hayatını kaybederken 38 kişi yaralandı. Çok acı ama ölen öldü.  Ama kaza sonrası kim bilir kaç kişi ömür boyu yataklara, başkasının yardımına muhtaç yarı ölü şekilde yaşayacak. Yazık günah değil mi? Bunlar cehalet toplumundan insan manzaraları. Trafik kazalarında sorumsuzluk ve ihmalin faturası ağır oluyor.

Yeri gelmişken bir uyarı.

Özellikle Edremit TOKİ yolu girişinde Hürriyet Koleji virajında ve Kaymakamlık kavşağında son aylarda onlarca kaza meydana geldi. Kazaya neden olan araçlar ağır hasar alırken araçlarda bulunan birçok kişi de yaralandı. Kazalar akıllara durgunluk verecek şekilde; Yoldan fırlayan, takla atan,  direklere vuran,  duvara çarpan, karşı yola geçen, bankete çıkan, ters yatan, kafa kafa bindiren daha neler neler. Kimileri yolun kazalara neden olduğunu söylerken kimileri de aşırı hız ve dikkatsizlik nedeniyle kazaların sıklıkla meydana geldiğini belirtiyorlar.  Gerekçe ne olursa olsun. Kazalara dur diyecek önlemler alınmalı, denetimler artırılmalı,  yol güvenliği sağlanmalıdır.    

Birde toplu yolcu taşıyan minibüslerimiz ve cep telefonlu şoförleri var. Minibüsler adeta uçuyorlar. Allah korusun. İnsanın dili varmıyor söylemeye ama aşırı hız ve susmayan cep telefonu olası kazaların kesin habercisidir. Bizden söylemesi.  Trafik, otopark,  minibüs durakları sorunu, aşırı hız, sollama, yolda kavga Van’ın kanayan yarasıdır.

 

Yazarın Diğer Yazıları