İkram Kali

Körün istediği bir göz, Allah verdi iki göz

İkram Kali

Vali ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Murat Zorluoğlu göreve başladıktan sonra 5 Yol Ferit Melen Meydanı, Van Valiliğinin yerini kapsayan alan üzerinde Van'a  ihtiyacı olan bir kent meydanı kazandırılacağını açıkladı.

 

2011 depremlerinde ağır hasar gören eski belediye binası yıkıldı. Vali Zorluoğlu gelmeden önce bu yere CTY Van ile bütünleşmesi planlanan bir iş merkezi yapılacağı söylendi.

 

Beton yığınlarına değil, yeşil alanlara, kültür ve sosyal donatılara ihtiyacı olan kentimizde bu proje destek ve ilgi görmedi.

 

Belediyelerin yap-sat mantığıyla inşaatçılık yaparak kentimizde her alanı beton yığını binalara dönüştürmesine şahsen karşı olduğumu defalarca dile getirdim. Belediyelerin kiraya verdikleri özellikle çok katlı binalardan hiçbir zaman düzenli gelir elde edemedikleri gibi hayırda görmemişlerdir. Aksine onarım, tadilat giderleri belediyelere yük  olmuştur.

 

 

Van kent merkezinin mimari estetikten yoksun beton yığını binalara ihtiyacı yoktur. Kentimizin modern yaşam, kültür, sanat, dinlenme, etkinlik alanlarına ihtiyacı var.

 

Vali Zorluğu'nun talimatıyla bir betonlaşma yanlışından neyse ki dönüldü.

 

Eski belediyenin yeri ile ilgili her şey sil baştan yapılarak Van'a ikinci bir kent medyanı kazandırılması kararı alındı. Körün istediği bir göz Allah verdi iki göz halk deyimimiz de olduğu gibi Vanlılar bir kent meydanı isterken şimdi birbirinden güzel iki kent meydanına kavuşuyor.

 

25 dönüm arazi üzerinde gerçekleştirilecek kent meydanı projesi heyecan verici özellikler taşıyor.

 

 

Proje eski belediye binasının, müzenin, müze yanındaki boş alanı, Mısır Çarşısını, Şehir Parkını, Japon Pasajını, Belediye çok katlı otopark alanını kapsıyor.

 

Kent meydanı projesi içinde kalan şahıslara ait binalar kamulaştırılarak belediyeye ait yerler ile birleştirilerek öncelikle Büyük Caminin etrafı açılıyor.

 

Kent Meydanı projesi içinde yaşanılabilir, kültür kentinde olması gereken çok şey var. Açık hava sineması, sanat galerisi, havuzlar, dinlenme alanları, yeşil alanlar ve daha bir çok şey yer alacak.

 

Geri planda bulunan çok katlı otopark değerlendirilerek turistik eşya satan mağazaların olduğu çarşıya dönüştürülerek kent meydanının alış veriş merkezi haline getirilecek.

 

 

Van'ın kent kimliğine, markalaşmasına değer katacak kent meydanı projesi içinde daha birçok ayrıntı var. Kent meydanı kentin kalbinde doğru yerde yapılıyor.

 

1940'lı yıllarda önce Halk Evi, Vali Konağı, parkı olan, daha sonra şehir sineması, kütüphane, Kız Meslek Lisesi,  Müze,Şehir parkı olarak kente çok uzun yıllar hizmet verdi.

 

Aradan 77 yıl geçti.

 

Bu bölge  yeni yüzüyle geçmişine dönüyor.

 

Yıllarca kötü ve yanlış yönetilen Van, çok geç kalmış projelerle buluşuyor.

 

Cesur, radikal kararlar alarak sorumluluk almaktan kaçınmayan Vali ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekil Murat Zorluoğlu adını kentin tarihine, kimliğine ve Vanlıların hafızalarına, kalbine yazdıracak projeler hayata geçiriyor. Kent meydanları, Kent müzesi bunlardan birkaçıdır.

 

Kentimiz hızla karmaşık, çarpık estetik olmayan görüntülerden sıyrılarak yaşanılabilir, mutluluk ve heyecan veren cazibe merkezi kimliğine yakışan görünüme bürünüyor.

 

Kentimize gerçek anlamda samimi olarak hizmet eden, kaynakları yerinde kullanan herkese teşekkür ediyoruz. Kurumlardaki hantal, işe yarmaz millete, devlete, insana yararı olmayan çalışma anlayışı ve personel rejiminin de bir an önce yenilenmesini bekliyoruz.   

                     

***

"Bir memleketin kültürünü tarihi gelişimi ve coğrafyası tayin eder. Kültür dediğimiz oluşum yani insan yaratısıyla tabiatı değiştirme, çevreyi şekillendirme ve yaşamı yorumlama sadece medeni ve okuma-yazma düzeyi yüksek topluluklara has değildir. Bütün insan toplulukları kendi kültürel dokusunu yaratır" Prof. Dr. İlber Ortaylı

Yazarın Diğer Yazıları