İkram Kali

Konya -Van dostluğu

İkram Kali

Konya ile Van arasında asırlar öncesine dayanan tarihi yakınlık, dostluk vardır. Van'ın Türk ailelerinden birçoğunun kökeni Konya'ya Karaman'a dayanır. Bu konunun kısa tarihi şöyledir:  Larende (Karman) tarihindeki kayıtlara göre Türk boylarından olan Karamanoğulları ile Osmanlı arasında 12. yüzyılda başlayan savaşlar, 15 yüzyıla kadar devam eder. Uzun süre Konya ve Karaman'da hüküm süren Karamanoğulları Osmanlılar arasında çıkan savaşlarda büyük bir yenilgiye uğrayınca 1417 yılında Memluklular, Timur ve Osmanlıların himayeleri altına girer.  O sırada aslen Türk olan Şah İsmail büyük İran saltanatını kurmak isterken 1464 yılında bir takım Karamanlı Türk aşiretleri Osmanlı Devletine isyan etmişlerdi. Bunun üzerine Rumi Mehmet Paşa büyük bir kuvvetle Karaman'a gelerek isyancılara zulmetmeye başlar. Rumi Mehmet Paşa'nın zulmüne dayanamayan bu bölgenin Türk aşiretleri o dönem Şah İsmail'in idaresinde bulunan Van'a ve havalisine göç etmek zorunda kalır. Bugün Van'da 500 yıldır kök budak salmış Türk ailelerin birçoğu Karaman'dan Van'a göç eden neslin torunlarıdır.  Öte taraftan 19. ve 20. Yüzyılın başlarında Van'dan sürgün edilen Kürt kökenli on binlerce Vanlı aile de bugün doyduğu, iş yaptığı Konya Cihanbeyli, Yeniceoba, Kulu ilçelerini ve kent merkezini memleket ve yurt edinmiştir.

Van valisi görevindeyken Kuva-yi Milliye yanlısı olmak suçlamasıyla Osmanlı İmparatorluğu Hükümeti tarafından 1919 Ağustos ayında görevden alınan son Osmanlı Meclisine Van milletvekili olarak katılan Haydar Vaner  Konya ile Van'ın ortak değeridir.  Meclisin 16 Mart 1920 günü İngiliz askerleri tarafından dağıtılması üzerine Anadolu'ya geçerek Kurtuluş Savaşına , Mustafa Kemal'in çağrısıyla 4-11 Eylül 1919 tarihleri arasında toplanan Sivas Kongresi'ne katılan Haydar Bey sonrasında 23 Nisan 1920 günü toplanan Türkiye Büyük Millet Meclisinde Van milletvekili olarak yeralır. Temmuz 1920'de Konya valisi olan Haydar Bey soyadı kanunundan sonra Vaner (Van'ın eri anlamında) soyadını almıştır.

Cumhuriyet sonrası Van ile Konya arasında başlayan ticari ilişkilerin geçmişi de derindir.  Van'da kına gecelerinde  " Konyalım"  türküsü eşliğinde el çalarak eğlenmemiş Bayan,  Konya'ya yolu düşüp de Mevlana huzurunda el açarak dua etmemiş Vanlı pek azdır. Anlayacağınız Konya ile yakınlığımız çoktur.

2011 depremlerinde iş adamıyla, kurum kuruluşlarıyla, yürekli insanlarıyla harekete geçerek zor gününde Van'ın yardımına koşan illerimizden Konya'nın kardeşliğini kadirşinas Vanlılar hiçbir zaman unutmaz.

 Bir süre önce de Konya Valisi Aydın Nezih Doğan'ın ilimize Vali olarak atanmasıyla birlikte iki kent arasında var olan dostluk, beraberlik yeni bir renk ve boyut kazandı.

2013'ün son günlerinde Konya'ya yön verenler, Konya'nın dinamikleri, hayırseverleri Van'a sürpriz çıkarma yaptı. Van Cumartesi günü hareketli ve farklı bir gün geçirdi. Kabinede ağırlığı olan bakanlardan, bir ayağı Bosna'da bir ayağı Rusya'da olan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu Konya milletvekilleri, belediye başkanları,  meslek odaları,  sivil toplum kuruluşları ve iş adamlarını özel bir uçağa doldurarak çözüm-normalleşme-barış sürecinde kardeş bildiği Van'a 200 kişiden oluşan bir çıkarma yaptı. Bakan Davutoğlu öncülüğünde gerçekleşen üst düzey ziyaret Vali Aydın Nezih Doğan'ın şahsında Van'a verilen değer ve desteğin bir sonucu olduğunu hatırlatmakta yarar vardır.  

Ziyaret amacına uygun geçti. 

Hafta sonu kahvaltılar yapıldı, kavurma, kebap yenildi.  Konya Mutfağı'nın lezzetli etli pidesi bu kez Van'da paylaşıldı. Gazeteci meslektaşımız, Basın İlan Kurumu'nda Anadolu  Gazete Sahipleri Temsilcisi, Konya Merhaba Gazetesi Sahibi Basın,  İlan Kurumu Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Arslan Van'da yerel gazeteleri ve Vangölü Gazeteciler Cemiyeti'ni ziyaret ederken farklı sektör temsilcileri kendi meslektaşlarıyla  bir araya geldi. Vanlılar ile Konyalılar arasında ortak iş imkânları, toplantılar,  görüşmeler, anlaşmalar, gerçekleştirildi. Konya ile Van arasında dayanışma, ortak akıl, ortak sevinçler duygusal ifadeler dile getirildi. Kardeşliği pekiştiren, yakınlaşmayı güçlendiren birlikteliğe vurgu yapıldı. Konyalı dostlarımız alkışlanacak iş yaptı. 

Cumartesi günü Konya ile Van arasındaki uzaklık kavramı anlamsızlaştı. Emeği geçenlere teşekkür ediyoruz. Sabah özel uçakla gelen misafirlerimiz akşam saatlerinde Van balı, peyniri ve sabunu alarak Konya'ya döndüler.  Van'ın coğrafi komşularının ötesinde uzak sayılan yakın komşuları var. Büyükşehir ile birlikte süper lige yükselen Van'ı yeni bir dünya bekliyor.

Güzel bir söz vardır: "  Gelip gitmezseniz en yakın dostunuz bile zamanla düşman olur, gelip giderseniz düşman bildiğiniz dostunuz olur"  O nedenle gelip gitmek, ziyaret etmek aynı topraklarda birlikte, kardeşçe yaşama adına yararlıdır.

Yazarın Diğer Yazıları