İkram Kali

Komünist başkan neden sevildi?

İkram Kali

Ovacık Ovacık olalı böyle bir  ilgi, destek görmedi. Belediye başkanları Mehmet Fatih Maçoğlu sayesinde Ovacık adını yurt içinde ve yurt dışında duyurdu. Milyonlar harcansa  Ovacık bu kadar etkili  tanıtım yapamazdı.  Maçoğlu gibi başarılı başka belediye başkanı yok mu? Onlarca  başarılı belediye başkanı elbette var. Ancak  rutin belediye işleri dışında fark yaratan, çabalarıyla gönüllere dokunan, güven veren Maçoğlu'na Türkiye daha  fazla ilgi gösterdi.

Tunceli'nin Türkiye Komünist Partili (TKP) belediye başkanı Mehmet Fatih Maçoğlu, 5 yıldır Ovacık'ı yönetiyor. Türkiye'nin ilk TKP'li belediye başkanı Maçoğlu, halkçı belediyecilik, şeffaf belediyecilik ve katılımcı belediyecilik konusunda Türkiye'ye örnek bir belediye oldu.

Kurduğu kooperatifler ile halkı üretime katarak köylünün organik ürünlerini Türkiye pazarında belli bir standarda getirerek adından söz ettirdi. Türkiye Maçoğlu'nu konuşuyor. Hakkında kitaplar yazılıp belgeseller çekiliyor. Yerel yönetim anlayışı, başarısı üzerine yurt içinde ve dışında toplantılar düzenleniyor.

Maçoğlu'na gösterilen ilgiyi  1994-95 futbol sezonundan itibaren  mücadele etmeye başladığı 1. Lig'e (Süper Lig) mütevazı imkanlarıyla renk ve heyecan katan,  Fenerbahçe, Trabzonspor'u yenerek  büyük sükse yapan Vanspor'a duyulan sempati ve verilen desteğe benzetiyorum.

Mehmet Fatih Maçoğlu, seçildiği günden bu yana  yaptıklarıyla solcusundan, sağcısına toplumun tüm kesimlerinin sevgisini kazandı. Devlet hazinesine ait 650 dönüm araziye nohut, kurufasülye ve patates ektiren, elde edilen gelirle ilçedeki yoksul ailelere yardım eden ve 78 öğrenciye aylık 200 lira burs sağlayan Mehmet Fatih Maçoğlu, 3 bin nüfuslu Ovacık belediye binasına 10 bin kitaplı iki kütüphane açtı. Belediye binasına her yıl gelir gider hesabını afiş olarak astı. Yöreden alınan organik nohut, kuru fasulye ve organik balı Türkiye'nin 81 iline gönderip buradan sağladığı gelirle Ovacıklı gençlere üniversite eğitim bursu verdi.

Maçoğlu'nun' Ovacık Modeli'ni kaleme alan gazeteci Erdal Emre "Ovacık'tan Yeşeren Umut: Komünist Başkan"  adını verdiği kitabında, Maçoğlu'nun çocukluğundan yatılı bölge i?lkokulu yıllarına, duyduğu ilk ezan sesine verdiği tepkiden belediyesini ziyaret eden ülkücü ve milli görüşçü isimlerle aralarında geçen anekdotlara yer vermiş.

Telif gelirleri Ovacıklı öğrencilere eğitim desteği olarak bağışlanan kitabın pasajlarının birinde  "Biz ülkücüyüz aslında' dediler"  başlığı ile ayrılan bölümde Maçoğlu şöyle demiş:

"Trabzon ve Gümüşhane'den bir grup gelmişti. Aralarında 50 yaş üstü olanlar da, gençler de vardı. Burada bizimle tartışma yaptılar, görüştüler, konuştular. Konuşmanın bitiminden sonra kendilerinin ülkücü olduğunu söylediler. 'Biz ülkücüyüz aslında ama neyi, niçin, nasıl yapmak istediğinizi öğrenmek istedik' dediler. Evet ya. Bizim de istediğimiz şey bu. Biz de böyle bir şey istiyoruz. Hatta hiçbir şey istemiyoruz. Devlet, belediye ürettiklerimize pazar bulsun yeter bize' diye konuştular. Oradan buraya kadar gelebilmeyi göze almaları, bizim için çok değerliydi."

Ovacık'a giden farklı ideolojideki isimler sadece ülkücüler olmamış. Maçoğlu söz konusu kitapta bir grup Saadet Partili'nin de Ovacık'a gittiklerini anlatıyor: "Mesela Saadet Partisi'nden de bir grup geldi. Önce oturduk, biraz konuştuktan sonra; 'Biz Saadet Partisi'nden geliyoruz' dediler. Çok güzel bir tartışma yürüttük…"

Kendisine "nohutçu ve fasulyeci" diyenlerin bulunduğunu söyleyen Maçoğlu," Ovacık'ta yapılanları aşağılayanlar belki bunu Fatih Mehmet Maçoğlu'nu hedef alarak söylüyor ama esasen bu işin sahibi Ovacık halkıdır. Üreten Ovacık halkıdır. Biz onlarla birlikte o üretimi yapıyoruz ve bu halkı kimsenin aşağılamak gibi bir hakkı yoktur" yanıtını veriyor.

Küçük bir ilçede siyasi geleneğe aykırı bir partiden seçilen,  Fatih Mehmet Maçoğlu Türkiye'nin en çok izlenen televizyon haber kanallarına konuk oluyor, gazeteler dergiler ile söyleyişler yapıyor. Seçimi kazanarak Tunceli Belediye Başkanı olacağını belirten Maçoğlu, Ovacık gibi Tunceli'nin de adını daha şimdiden parlatmaya başladı.

Sempati duyanlar Maçoğlu'nun diline, dinine, siyasi görüşüne, giyimine, yiyip içtiğine bakmıyor. Komünist olup olmamasıyla da pek ilgilenmiyor. İnsanlar ülkesini, memleketini,  toplumu seven Maçoğlu'nun birleştirici, kucaklayıcı, üretici, şeffaf, halkı aldatmayan, hırsızlıklara ötekileştirmelere, ideolojik bağnazlığa izin vermeyen duruşuna, güven veren mütevazi belediyecilik yönetimine, kullandığı üsluba ve Ovacık'ı aşkla sahiplenme ve aidiyet  anlayışına  sempati duyuyor.  Ovacık'ın dışarıya açılan yüzü Maçoğlu'na gösterilen ilgi Ovacık sınırlarını  aşmış durumda.

Fenomen olan Maçoğlu sempatisine bir kaç örnek…

Geçenlerde konuk olduğumuz yemekte ev sahibi dostumuz sofradaki kuru fasulyenin Ovacık'tan geldiğini anlatırken bende fasulyesiyle ünlü Gevaş ilçemizin yapamadığını Ovacık'ın Maçoğlu ile başardığını söyledim.

Azeri ressam Babek Rüstemzade, kişisel minyatür resim sergisi açılışı için Maçoğlu'nu Antalya'ya davet ediyor. Başkan Maçoğlu, Antalya'da  açılışını yaptığı  sergide buluştuğu sanatçıları Ovacık'a davet ediyor.  Basının büyük ilgi gösterdiği Maçoğlu hem Ovacık'ın hem belediyesinin hem de destek olduğu sanatçıların reklamını yapıyor.

Athena grubunun camiye giden, namazını kılan, dövmesini yaptıran, rock söyleyen,  merhum dedesi hafız, merhum babası ise beş vakit namaz kılan solisti Gökhan Özoğuz,  önceki gün gönlündeki belediye başkan adayı modelinin Ovacık Belediye Başkanı, Sosyalist Meclisler Federasyonu Tunceli belediye başkan adayı Mehmet Fatih Maçoğlu olduğunu söyledi.

Düşüncesini kişisel Twitter hesabından paylaşan Özoğuz, "- Her ne partiden olursa olsun benim gönlüm Fatih Mehmet Maçoğlu gibi hisseden, davranan, hizmet eden bir belediye başkanından yana. Onun gibi birçoklarının çıkması umuduyla.. "ifadelerine yer verdi.

Memleketine âşık olanlar için  belediye başkanlığı  kutsal, saygın  hem de  keyfili  görevdir.

Seçilip başkan olursanız.. Sevilip, saygı görmeniz için;

Liyakat, ehliyet ve vizyonunuzun yanında  özelikle dürüst olacaksınız. Halka  asla yalan söylemeyeceksiniz. Çalıp çırpmayacaksınız., yasal olmayan iş ve işlemelere  geçit vermeyeceksiniz. Toplumun huzurunu, kentin kimliğini, belediyenin kurumsal yapısını bozmayacaksınız. Yolsuzluk hırsızlık yapanları kollamayacaksınız. Ortak akla ve beklentilere değer vereceksiniz. Proje üreteceksiniz, kaynak bulacaksınız. Cesur, kararlı, pozitif ve heyecanlı olacaksınız.Çalışmaktan, koşturmaktan yorulmayacaksınız.  Halk ve parti dalkavukluğu yapmayacaksınız. Belediyeyi işe yaramaz adamların sığınma evine dönüştürmeyeceksiniz.  Kentin, toplumun derdini dert edineceksiniz. Valilik ve diğer kurum kuruluşlar arasında koordinasyon ve uyum sağlayacaksınız. 

Hepsi budur.

Halk size inanır, güvenirse  kaynakta bulunur, engellerde aşılır. Bu özellikleri nedeniyle Maçoğlu toplumda beğeni ve karşılık bulmuştur.

31 Mart'ta seçimi kazanan  Van'ın 14 yeni belediye başkanı neden Maçoğlu'ndan daha başarılı olmasın. Neden kendi isimleri gibi yönettikleri belediyelerin adını örnek projeleriyle, başarılarıyla duyurmasınlar. Amaçları hizmet yapmak, insanları mutlu etmekse...

Yazarın Diğer Yazıları