İkram Kali

Kim yaparsa yapsın, hizmet yapsın

İkram Kali

Planlı şehirleşmeye uygun eşsiz coğrafi yapısı, doğal güzellikleriyle tarih ve medeniyetler kenti ortak sevdamız Van, son 30 yılda seçilmiş belediye başkanları, meclis üyeleri ve onların iş başına getirdiği kadrolar tarafından yönetildi.  Şehrimizde bugün şayet varsa güzel işler de,  plansız karmaşık, çirkin, boğulan görüntülerde bu yönetimlerin eseridir.

Farklı siyasi görüşler 30 yıl içinde yerelde iktidara geldi. Bu anlayışların yönettiği kentimizde bırakın çağdaş şehirleşme anlayışına uygun yol açmayı, yaşam alanları yaratmayı ve imar planlarını hayata geçirmeyi; Müslümanlığın önemli mekanı olan mezarlıklarımız bile huzur veren planlı bir görünüme kavuşturulamadı maalesef. Mezarlıklarını imar planına uygun bakımlı  bir görünüme kavuşturmayı beceremeyen belediyeciliğin koca şehri modern görünüme kavuşturmasını  umut etmek esasında mantığa aykırıdır. Çünkü belediyecilik insana, kültüre sanata saygı, şehre sevda ve yönetimde kapasite gerektiren sorumluluktur.

Güzel memleketimiz o hale getirildi ki Vanlılar mutluluk saçan, temiz bakımlı, planlı 30-40 yıl öncesi Van’ı arar oldular. 

Peki,  eleştirdiğimiz belediyeler 30 yıl içinde hiçbirşey yapmadılar mı?

Tabi ki yaptılar;

Kişilerin çıkarına dayalı eğri büğrü imar planına şehirleşmeye aykırı yollar açtılar.

İmar tadilatlarıyla eşe, dosta, partiliye, yandaşa imtiyazlar sağladılar, imar planlarını kullanılmaz hale getirdiler.

Belediye sırtından müteahhit, iş adamı, gayrimenkul zenginleri, siyasetçi yarattılar.

Rüşveti verenin istediği binayı istediği yere istediği katta yapmasına göz yumdular.

Şehirli olma bilinci, kültürünü halk dalkavukluğuna yani köylülüğe feda ettiler.

Hazine arsalarının işgal edilmesi ve yağmalanmasına göz yumdular.

Gücü olmayan, kendinden utanan, helal harama, kul hakkına dikkat eden insanları çaresiz bırakarak mağdur ettiler. 

Saçma sapan, işe yaramayan projelerle belediyelerin kaynaklarını peşkeş çekerek boşa harcadılar.

Ahır yapamayan adamlara inşaat, ağaç dikmemiş adama park ihaleleri hediye ettiler.

Van Gölü’nün kirlenmesini ciddiye almadılar, daha da kirleterek yok etmeye devam ettiler. 

İş bilen, bilgi birikim sahibi yasa dışı işlere imza atmayacak, kula kulluk yapmayacak bu toprağın evlatlarına belediyenin kapılarını kapattılar.

Şehrimizin, insanımızın değerlerini önemsemek yerine çakma tarih, yoz kültür yaratmaya kalktılar.

İnsanları huzursuz, tedirgin ederek, düzenlerini bozarak toplumu çıkarları için kutuplaştırdılar.

Tarih, medeniyet izleri taşıyan güzeller güzeli bir şehrin içine 30 yılda el birliğiyle tükürdüler.

Çıkara dayalı dar görüşlü ahbap çavuş ilişkisi ve ideolojik taassupla yönetilen belediyecilik dönemine şimdilik virgül bırakıldı.

Geldik bu güne.

Bu şehre sevdalı insanlar,  “yeter artık,  şehrin sırtından yürütülen kirli ilişkiler düzeni son bulsun” diyor.

Bilgi birikim sahibi, belediyeciliği bilen cesur, kararlı kadrolar eliyle şehrimizin birçok sorunu bu dönemde rahatlıkla çözülebileceğine herkes inanıyor.

Van halkı belediyecilik hizmetlerinde kişilere nerden geldiğine inanın takılmıyor. İnsanımız bilgi birikime, hizmete ve üretilen kaliteye bakıyor. Kim yaparsa yapsın hizmet yapsın diyor.

Vanlılar, Van’ı gerçek kimliğine kim kavuştursa, kim bu kentte yaşayan insanları kim huzurlu ve mutlu edebilirse dini, dili ırkı ne olursa olsun hatta ister Ermeni, ister Yahudi, ister Türk, ister Kürt olsun başının gözünün üstünde taşımak istiyor.  Yeter ki bu şehir sorunlarından kurtarılsın.  

O nedenle Vanlılar hasta şehirlerini tedavi edecek uzman doktora,  yolda kalan araçlarını çalıştıracak bilgili ustalara destek veriyor.

Şöyle atanmış, böyle atanmış, şu atanmış bu atanmış  dedikodularını, eyyamları, halk dalkavukluğunu, senaryoları  geçin.  Algı yaratmanın  toplumu yanlış yönlendirmenin alemi yoktur.

Vanlılar hukukun, yasaların,  belediyecilik kurallarının işlediği temiz bakımlı ve düzenli bir Van istiyor. Kim yaparsa yapsın, yeter ki hizmet yapsın.

 

Başka şehirde olsaydı

Hizmet etmekten başka hiçbir beklentisi olmayan Edremit Kaymakamı, Belediye Başkan Vekili Atıf Çiçekli, projelerle Edremit’e kimlik kazandırmak güzellikler katmak üzere kollarını sıvadı. Gece gündüz aşkla, şevkle çalışıyor.  Ama birileri bundan rahatsızlık duyuyor. Geçmişte kamuya ait Van Gölü sahillerini belediyeler ve kamu görevlilerinin yardımlarıyla barakalarla kapatan işgalciler Kaymakam, Çiçekli’nin hayata geçirmek üzere çalışmalarını başlattığı sahil kordon boyu projesini engellemeye çalışarak aleyhinde kara propaganda üretiyorlar.  

Çiçekli, kimsenin cesaret edemediği kirli ilişkilere çomak sokuyor, devletin varlığını göstererek kamu düzenini sağlamaya çalışıyor.  Kaymakam Çiçekli yan gelip yatarak zamanını geçirmek yerine iş yapmaya kalkınca karanlık odaklar bundan rahatsız oldu.

 Çiçekli, Van için çabalarken birlerinin iftira ve yalanlarına maruz kalıp mahkemeye verilirken Van’ı çok seven, devletin kaynaklarından nemalanan siyasiler, meslek odaları, STK’lar ise yaşananları görmedik duymadık bilmiyoruz konumunda izliyorlar.

 Sağduyulu vatandaşlar ve Saadet Partisi dışında şu ana kadar harekete geçen kimse yok. Söz konusu Van ve Van’da yaşayan insanların huzuru mutluluğudur diyen bu kesimlerin manidar suskunluğu vatandaşın tepkisini çekiyor. Hem düzenli bakımlı güzel bir şehir isteyeceksiniz, hem kuralların uygulanmasını, yasaların hayata geçirilmesini her fırsatta dile getireceksiniz hem de işinize gelmediği için etliye sütlüye karışmayacaksınız. Genç ve cesur bir idareci beklentilerinizi hayata geçirmeye başlayacak, şehriniz için çabalayacak ama siz her şeyi kenardan izleyeceksiniz. Çok ayıp çok yazık.

Bu olay başka bir şehirde yaşanmış olsaydı şimdi onlarca meslek odası, sivil toplum kuruluşu anında bir araya gelerek ortak basın açıklaması yapar, protesto yürüyüşleri düzenler sosyal medyada kıyameti koparırdı. Hepsi hikaye.

Herkes kendi işine gelen konumda, herkes birilerini kolluyor. Tamam, ses çıkarmak  işinize gelmeyebilir ama biraz samimi ve dürüst olun.

 

Sen de davetlisin

Edremit Kaymakamı Belediye Başkan Vekili Atıf Çiçekli Edremit’te at çiftliği, sahil yolu, parklar, spor alanları, yaşam merkezleri, yürüyüş, bisiklet yolları, yerli meyve fidanlığı, kent ormanı, geleneksel Van mimarisinin uygulandığı ilçe görünümü, ev ve iş yerlerinin dış cephelerinde beyaz renk zorunluluğu ve daha birçok projeyi hayata geçirmeye hazırlanıyor.

Edremit’in görünümü bir süre sonra değişecek.

Projelerini zaman zaman sosyal medyada paylaşan Çiçekli’ye bir vatandaş, “ projeleri yapamazsın” diye mesaj atıyor. Kaymakam Çiçekli’de polemiğe girmeden nazik bir üslupla, “  Mart’ta Edremit sahil kordon projesini başlatacağız. Törene sizi de davet ediyorum ve özellikle bekliyorum”  sözleriyle yanıt veriyor.

İnanmak, çalışmak, cesur, kararlı ve samimi olmak budur.

İnsanımıza, memleketimize kim hizmet ederse etsin, hizmet eden herkesi destekliyor ve seviyoruz.  

Yazarın Diğer Yazıları