İkram Kali

Kentsel dönüşüm önergesinin arka planı

İkram Kali

 Hafta sonu telefon çaldı.  Ak Parti Van Milletvekili Mustafa Bilici Vansesi’nin sürekli gündeme getirdiği kentsel dönüşüm sorununun mecliste çözümü için diğer milletvekilleriyle ortak önerge teklifi hazırladıklarını önergenin bir aksilik çıkamaması durumunda TBMM’den geçeceğini söyledi.  Arından bu kez Ak Parti Van Milletvekili Fatih Çiftçi ardı. Vansesi’nini takipçisi olduğu ve toplum yararını gözeten gazetecilik anlayışıyla gündeme taşıdığı kentsel dönüşüm çelişkisinin mevcut yasaya eklenecek geçici maddeyle çözüleceğin yasanın akşam saatlerinde önergenin oylanacağını kaydetti.

Cumartesi günü saat 19.00’u gösterdiğinde telefon çaldı.   Fatih Bey ve Mustafa Bey Vanlı depremzedeleri mağdur eden kentsel dönüşüm çelişkisinin ortadan kaldıran önergenin yasallaştığını söylediler.   Milletvekilleri gazetemizi habercilik anlayışından dolayı kutlayarak Van için yasanın hayırlı olması temennisinde bulundular.

Önergenin yasallaşmasında Fatih Çiftçi ve Mustafa Bİlici’nin büyük payı vardır.  Diğer milletvekilleri de yasaya destek vermiştir. Ancak önergenin yasallaşmasında TBMM Başkanlığı’nı Grup Başkanlığını yöneten CHP’nin katkısı inkâr edilemez.

Van’ı yakından ilgilendiren yasaya Ak Parti, CHP, MHP destek verirken HDP’nin ret oyu ile karşı çıkması gerekçesi ne olursa olsun yanlış olmuştur.  Keşke deprem görmüş, inşaat sektörü durmuş arsaları boş bekleyen Van’ın istediği kentsel dönüşüm önergesine HDP milletvekilleri de destek olsaydı iyi olurdu.

Kentsel dönüşümde yaşanan çarpık uygulamadan doğan mağduriyeti haberlerimiz ve köşe yazılarımızla dile getirdik.   Devletin kararına uyarısına saygı göstererek ağır hasarlı binasını yıkmış olan vatandaşların kentsel dönüşümden yararlanması yanlıştır, bu çifte standarttır dedik. Konuyu ziyaretmize gelen milletvekillerine aktardık.  İlgilendiler sonuçlandırdılar. Kazanan Van oldu.

Burada Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce’yi de anmamız lazım.

Sorun çok daha önce, rahatlıkla çözülebilirdi. Ama çözülemedi. Çünkü bakanlık koltuğunda oturduktan sonra lütfedip deprem görmüş koca kenti merak etmeyen, ilin sorunlarını yerinde görme  gereği  duymayan, Van’a karşı duyarsız Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce vardı.   Bakan yetkilerine rağmen sorunun çözümü için gerekli desteği sağlamadı.  Bakan Van milletvekillerini ve Van’ı resmen oyalayarak zaman kaybına da neden oldu. Van’ın sorunlarına duyarlılık göstermeyerek topu taca yani TBMM’ne attı. Ak Partili Bakan Güllüce’nin deprem görmüş Van’a hayrı dokunmamıştır.

Bakan Güllüce kendi döneminde başta TOKİ sorunları başta olmak üzere kentsel dönüşüm, konut ödemelerinin ertelenmesi konularında da sorumluluğunu yerine getirmemiştir. Bakan İdris Güllüce Vanlıların bütün itirazlarına, tepkisine rağmen Edremit TOKİ yaşam alanına spor alanları, park, yeşil alanı gibi sosyal donatılar yapmak insanları mutlu etmek yerine şehir merkezine 20 km uzaklıkta göl manzaralı Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü Beton Saray’ı yapımı talimatını vermiştir. Tek yararı budur. Çevre ve şehircilik anlayışının sakat bir örneği Edremit’te gerçekleştirilmiştir.

Kentsel dönüşüm yasası Bakan İdris Güllüce ve HDP’nin ret  oyuna rağmen yasallaşmıştır.  Önerge ile birlikte depremzedeleri ilgilendiren bir sorun nihayet çözülmüştür. İnşaat sektörü bu yasadan inanıyorum ki olumlu etkilenecek. Değerli arsaları olan vatandaşlarımız da kendi yerlerine yeniden konut olarak yaparak herkes kendi dairesine ve komşusuna kavuşma imkânı bulacak.  

Van’a kim bir çivi çakarsa dini, dili, mezhebi, siyasi görüşü, kimliği ne olursa olsun Vansesi onun yanındadır. Van birlik beraberlik içinde hareket ettiğinde çözemeyeceği hiç bir sorun yoktur.   Bizim derdimiz toplumsaldır. Muradımız kentimizin ve Vanlıların sorunlarının çözülmesine yöneliktir. Kentsel dönüşüm çarpıklığının yasal yoldan çözülmesinde emeği geçen, katkı sunan herkes iyi bir iş başarmıştır. Bitmedi.

Sıra şimdi uzun süredir takipçisi olduğumuz,  gündeme getirdiğimiz TOKİ konutlarının geri ödemelerinin ertelenmesinde. Bunda da başarılı sonuç alacağımıza inanıyorum.  Zira isteklerimiz makuldür, mantılıdır,  toplumsaldır. Güçlü, duyarlı kamuoyu oluşturarak ilgili yerlere demokratik baskı kurarak sabırla, inançla mücadele ederek aşılamayacak hiçbir engel, çözülemeyecek hiç bir sorunumuz yoktur. 

Nefesler  tutuldu

Yarın Ak Parti tarafından milletvekili aday adayları açıklanacak. Aday adayları kadar seçmenlerde listeyi heyecanla bekliyor. Herkesin kendine göre tahmini listesi var. Listeler ceplerde masa gözlerinde.

 İddiaya giren az değil.  Amaç şenlik olsun.

“Ben aday adayıyım” diyenlerin yanında istemiyorum yan cebime koy diyen adaylarda var.  Hatta eğilim yoklamasında oy kullananlara aday adayı olmadığı halde ismini yazdıran teşkilatçılar oldu.  Ak Parti de yarın 8 isim açıklandığında sürpriz isimlerin olacağına inanıyorum.  Ne olursa olsun hayırlısı olsun.  

50 bin fidan, yeşil Van

Ünlü Seyyahımız Evliya Çelebi Van’ı ve çevresini seyahatnamesinde anlatırken atının ormandan zor geçtiğinden söz eder.  30 yıl önceki Van yeşil, bağlık bahçelik şirin bir şehirdi. Yanlış belediyecilik, getirim ve çarpık kentleşme, yeşil alanların imar tadilatlarıyla yapılaşmaya açılması sonrası ilimiz beton yığınına döndü.

Yeniden yeşil Van…

İpekyolu Belediyesi ile DTK Ekoloji Komisyonu tarafından Erek Dağı eteklerinde 150 bin metrekarelik alana  50 bin fidan dikileme kararı alındı.  Vanlılara heyecan veren bir proje. 

Mavi ile yeşilin en çok yakıştığı şehirlerden biri Van’dır. Hele ki dağların zirvesinde birde kar varsa beyaz-yeşil, mavi üçü bir arda görülmeye değerdir.  Üçlü insana huzur verir. İkilim şartlarına uygun sarı cam, kara cam, sedir, çınar ve çeşitli meyve ağaçlarından oluşan 50 bin fidan başlangıç olsun. Erek Dağı, Kurubaş, Edremit, Kalecik sırtları da neden yeşil olmasın.

 Tuşba Yemlice Mahalle Muhtarı Cemil Mat ne güzel demiş: “Benim için bir fidan dikmek, bir hayat kurtarmak gibidir”

Yazarın Diğer Yazıları