İkram Kali

Kazım Karabekir ve Melen isimleri gitti travesti Dora Özer geldi!

İkram Kali

Van Belediye Meclisi Ocak ayı toplantısında BDP’li üyelerinin teklifi ve oy birliği ile Van’da bazı sokak ve caddelerin isimlerini değiştirerek buralara yeni isimler verdi.  Verilen isimler arasında üzüntü yaratacak,  düşündürecek bazı değişiklilerde var.

Yapılan iki üç değişiklik çok tartışılıp konuşulacak.

Meclis bakın ne yaptı?

Selimbey Mahallesi Melen Sakağın ismini Leleş (Yezidilerin kutsal saydığı Irak’ın Musul kentinde bulunan tapınak)  yapıyor,  Hafızye Mahallesi Kazım Karabekir Sokağı’nın ismini ise Tamara sokağa dönüştürüyor. Şabaniye Mahallesi 3 Sokağa da İstanbul’da öldürülen travesti Dora Özer’in ismini veriyor.  Yani Fert Melen’in ve Kazım Karabekir’in isimleri gidiyor,   travesti Dora Özer ve Tamara geliyor!

Belediye meclis üyelerinin yasal olarak böyle bir hakkı ve yetkisi var. Meclis istediği ismi istediği sokağa verebilir. Ancak isimler verilirken ve değiştirirken kentin ve bu topraklarda yaşayan kadim insanların ortak değerlerine, kültürüne de azami saygı duyulması, özneli davranılması gerekiyor.  Başkalarını bu konuda ağır şekilde eleştirirken aynı yanlışların benzerini kendiniz yapıyorsanız, doğruları savunamaz, inandırıcı da olamazsınız. Çoğunluk her şey değildir, olmamalıdır da.  Kaldı ki hem demokratik anlayıştan, farklılıklara saygıdan seçimler üzeri bol bol söz edeceksiniz hem de kulağa hoş gelen sözlerinizle çelişki yaratan, düşündüren uygulamalar yapacaksınız.

Oldu mu şimdi?

Yani eylem ayrı, söylem ayrı.

Bu memlekete hizmet etmiş, can vermiş, emek vermiş insanlara ölümleri sonrasında yapılan bu saygısızlığı kabul etmek mümkün değildir. Bu yanlışın, sakat anlayışın BDP yöneticilerinin bilgisi dâhilinde yapıldığını da sanmıyorum. Hiçbir Kürt de bu yanlışı onaylamaz ve kabul etmez.

Karara imza atanlar çok büyük hata yapmışlardır. 

Belediye meclis üyeleri Van’da Kürt, Türk demeden on binlerce insana ekmek kapısı açan, Van’ın modern gelişmesinde, kalkınmasında en büyük katkısı olan,  temiz, dürüst siyaset ve devlet adamlığı örneği olan,  Vanlıların gönlünde her daim yaşayan eski Başbakanlardan Ferit Malen’in Selimbey Mahallesi’nde Melen Sokakta bulunan ismini ve Birinci Dünya Savaşı sırasında bölgemizde Rus işgaline karşı kahramanlıklar gösteren, Ermeni yetim çocukları için yurt kuran, onları evladı  gibi sahiplenen, Osmanlı döneminde çocukluğunu Van’da Sıhke Caddesi üzerinde bulunan evlerinde geçiren Kazım Karbekir gibi tarihi bir şahsiyetin isminin kaldırılması Van’da çok büyük bir üzüntü yaratmıştır. Unutmayın ki bu isimler topluma mal olmuş değerlerdir.

Yapılan hiç şık değildir.

Van’a canla başla hizmet edenlere reva görülen hatalı muamele en kısa sürede düzeltilmelidir. 

Sayın Belediye Başkanımız Avukat Bekir Kaya’nın hukukçu titizliğiyle inciten, yaralayan hataya müdahale etmesi bekleniyor.  Vanlıları derinden yaralayan isim değişikliği BDP’ye, çözüm sürecine,  kardeşlik hukukuna,  toplum değerlerine gösterilmesi gereken saygıya yakışmamıştır. Toplumu kucaklamak, siyaset  böyle olmamalıdır.  Dengeli davranmak her zaman daha iyidir. 

Yazarın Diğer Yazıları