İkram Kali

Kayyumlar başarısızdır!

İkram Kali

Bilindiği gibi 2016 yılında terör örgütüyle bağlantıları nedeniyle görevlerinden uzaklaştırılan belediye başkanlarının yerine İçişleri Bakanlığı tarafından kayyum görevlendirilmesi yapıldı. Van Büyükşehir Belediyesine vali, ilçe belediyelerine kaymakamlar atandı. Van'da 12 belediye kayyumlar tarafından vekâleten yönetiliyor.

Görevlendirmeleri demokratik bulmayanlar gibi, gerekli bulanlarda oldu. Seçimle göreve gelmiş belediye başkanlarına geçmişte dağdan kayyum atandı. Bu garabetin de unutulmaması gerekir diyenlerin sayısı az değil.

Kayyum atamasından şikâyetçi olanların öncelikle "biz nerede hata yaptık, devlet neden bu sürece mecbur bırakıldı" özeleştirisinde bulunmaları gerekir.

Kayyumlar başarısız denildi.

Şu denildi, bu denildi…

Geçmişte ideolojik belediyecilik anlayışına ve toplumu rahatsız, huzursuz eden uygulamalara göre kıyaslama yapılırsa bugün belediye başkan vekilliği görevi yapan kayyumlar başarısızdır.

Yılan hikâyesine dönerek bir türlü kurulamadığı için Van-Özalp karayolunda çevreyi kirleterek yaydığı kötü kokuyla sağlık tehlikesi yaratan vahşi çöp depolama sorununu çöpten enerji üretecek Entegre Katı Atık Yönetimi Tesisi ile Mevcut Vahşi Katı Atık Depolama Alanlarının İşletilmesi ve Islahı Projesi ile çözme başarısı gösteren kayyum başarısızdır.

Van Gölü'nü tehdit eden atık suyun arıtılarak göle deşarj edilmesini sağlayacak 100 milyon lira maliyetli Merkezi İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi projesini hayata geçiren kayyum başarısızdır.

Tarihi eski Sebze Hali/Peynirciler Çarşısı'nı aslına uygun mimariyle restore ederek kente ve esnafa kazandıracak, kent kimliğine katkı sağlayacak projeyi başlatan kayyum başarısızdır.

Ekonomik durumu yeterli olmayan 600 gencin eğitim hayatına ve gelecek hayallerine destek olmak amacıyla, kentimizin çeşitli noktalarında 'Sürekli Eğitim Merkezi' kuran kayyum başarısızdır.

Kadınların, çocukların, gençlerin, yaşlıların, engellilerin farklı illeri, tarihi kültürel yönleriyle tanımaları için gezi programları düzenleyen kayyum başarısızdır.

Kent tarihine, kültürüne sahip çıkmak, kente cazibe ve hafıza merkezi kazandırmak üzere tarihi Sanat Okulu'nu Van Kent Müzesi'ne dönüştürme çalışması başlatan kayyum başarısızdır.

Kentin kalbinde kültürel etkinliklere açık, dinlenme ve yeşil alanlarıyla kent kimliğine değer katacak Kent Meydanı Projesini başlatan kayyum başarısızdır.

Anavatan'dan Yavru Vatan'a deniz altından borularla su götürülmesinden esinlenilerek Kıbrıs Modeli olarak tanımlanan modelle Gevaş'tan Akdamar Adası'na gölün altına 3,8 kilometre boru hattı döşeyerek içme ve sulama suyu götüren kayyum başarısızdır.

Edremit'te kamuya ait kıyıları, sahilleri işgal eden derme çatma barakaları kaldırarak modern düzenlemelere vatandaşın hizmetine açan kayyum başarısızdır.

İlçelerin, mahallelerin, caddelerin, sokakların çehresini kentsel projelerle değiştirerek güzelleştiren kayyum başarısızdır.

Köy/Mahalle, cadde ve sokakları çamur deryasından kurtaran kayyum başarısızdır.

Kültürel, sanatsal etkinlikler düzenleyerek kent insanına ve kente soluk aldıran, yaşama heyecanı kazandıran kayyum başarısızdır.

Engelsiz Yaşam Akademisi kurarak engellilerin, dezavantajlı bireylerin önündeki bariyerleri kaldırarak yaşama sevinci kazandıran kayyum başarısızdır.

İlçelerde sağlıklı mezbahana, minibüs garajı gibi gerekli birimleri kuran kayyum başarısızdır.

Butik sokaklar açarak kentin ara sokaklarını çağdaş ve renkli görünüme büründürerek ticari ve sosyal hayata canlılık katan kayyum başarısızdır.

Hazine arazilerini işgal ederek siyasi torpille kondu iş yerleri açarak haksız kazanç elde edenlerin düzenlerine son veren kayyum başarısızdır.

Annesi babası olmayan, sevgiye, ilgiye muhtaç çocukları yardım, destek ve etkinliklerle kucaklayarak mutlu eden kayyum başarısızdır.

Okulları, sağlık ocaklarının, camilerin, taziye evlerinin onarımlarının yanı sıra çaresiz ve mağdur vatandaşların evlerini onaran kayyum başarısızdır.

Kent merkezinde, ilçelerde ve mahallelerde insanların dinlenerek katkıcı belediyecilik ile mutlu olacakları modern parklar, spor alanları, oyun yerleri açan kayyum başarısızdır.

Van Gölü sahillerinde modern plaj, yürüyüş, gezi, bisiklet yolları, dinlenme alanları, piknik yerleri yapan kayyum başarısızdır.

Belediye kaynaklarını kentin gelişmesi, toplumun huzuru, mutluluğu, geleceği için harcayan kayyum başarısızdır.

Engelli ve dezavantajlı bireylerin evlerine hapsolduğu bir dönemde sosyal, kültürel, ekonomik projelerle bu insanlara değer, yaşama sevinci sağlayan kayyum başarısızdır.

Tarımsal projelerle çiftçilere, besicilere, genç girişimcilere destek olan kayyum başarısızdır.

Ankara'yı mesken tutmayan, turistik gezilerle aylarca gözden kaybolmayan, halk ile iç içe olan, toplumun manevi değerlerine, kültürüne sahip çıkarak saygılı olan, haksız eleştirilere ve saldırılara idarecilik anlayışı gereği daha çok hizmet ederek yanıt veren kayyum başarısızdır.

Projelerle, eserlerle kendi aralarında hizmet yarışı yapan kayyumlar başarısızdır.

Ötekileştirmeyen, bölücülük yapmayarak vatandaşı kucaklayabilen kayyum başarısızdır.

Kent yerine kendine çalışmayan kayyum başarısızdır.

Diyeceksiniz ki…

Kayyumların eleştirilecek yönleri yok mudur?

Tabi ki vardır. 

Ama yapıcı, yönlendirici eleştiri yapmak farklıdır. Yalan, iftira, kara propaganda yaparak herkesin yararına olan başarılı hizmetleri görmezden gelerek vicdanları karartmak farklıdır.

Kim ne derse desin... 

Önemli olan bu kentte yaşayanların gördükleri, söyledikleri ve dışarıdan gelen insanların ifadeleridir.

Kentimizde ve ilçelerimizde kayyumlar eliyle asaleten hizmetler hayata geçirildi ve geçiriliyor. Biz kimsenin avukatı, sözcüsü değiliz. Kimin yaptığına o nedenle bakmıyoruz. Kim yaparsa yapsın, kentimize, insanımıza hizmet eden, eser kazandıranlara dünde bugünde teşekkür ediyoruz.

Yazarın Diğer Yazıları