İkram Kali

Kaybeden çekilsin

İkram Kali

Van'ın siyasi tarihi saygıyla anılacak, örnek gösterilecek renkli olaylarla doludur. 

Cumhuriyet sonrası Van’ın siyasi tarihine ve 1973 yerel seçimlerine damgasını vuran,  11 Vanlı esnaf ve tüccardan oluşan Onbirler Hareketi ile ilgili yazımız siz değerli okurlardan büyük ilgi gördü. Onbirler Hareketi mensuplarından, Van eşrafından Turan Haydaroğlu seçim sürecinde gerçekleştirilen referandum hikayesini paylaşarak yazdıklarımıza önemli bir katkıda bulundu.

73 seçim kampanyasında ilginç olaylar yaşanır.

Bunlardan biri Van tarihinde belki de başka bir örneği olmayan referandumdur. Van Kalesi yolu üzerindeki meyve ağaçlarıyla kaplı büyük bir bahçede Cumhuriyetçi Güven Partisi (CGP) adayı Mustafa Altay, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) adayı Kaya Kayaçelebi ve Bağımsız Belediye başkan adayı Tayyar Dabbağoğlu ile ilgili yapılan referanduma muhtarlar, mahalle sakinleri büyük ilgi gösterir.

Devamını Onbirler Hareketi içinde yer alan o günün canlı tanıklarından Turan Haydaroğlu şöyle anlatıyor:

"Tayyar Bey’in seçim bürosu Cumhuriyet Caddesi üzerinde bulunan Rahmetli Yalçın Kitapçı'nın kırtasiye dükkanıydı. Seçim kampanyasını buradan ben koordine ediyordum. Seçim çalışmalarımız sürerken partililerle görüşme yapıldı. Görüşmede Van Kalesi yolu üzerinde Zekai Karabulut’un bahçesinde mahalle muhtarları ve mahalle halkının katılımıyla referandum yapılması kararı alındı. Ortak kararda en az oy alan başkan adayı yarıştan çekilsin denildi.  Bu şekilde anlaşma sağlandı. Seçim heyecanı ve çekişmenin doruğa çıktığı güzel bir yaz akşamı meyve ağaçlarının dallarına asılan löküs ve fener ışıkları altında  Şamranaltı, Hatuniye, Şahbağı, İskele, Selimbey ve çevre mahallelerin muhtarları ile halkın katılımıyla gayri resmi referandum gerçekleştirildi.  Sükunet, demokratik olgunluk ve kardeşlik içinde gerçekleşen referandum Van'ın siyasi tarihinde önemli bir uygulamaydı. Gece saat 12.00’ye kadar süren referandumda tansiyon yüksekti. Zira buradan çıkacak sonuç adayların moral ve motivasyonu ile oy kullanacak Vanlıların tercihini yakından etkileyecekti.  Oy kullanımı tamamladı. Sandıklar açılarak gözlemciler nezaretinde oy sayımına geçildi. Birkaç kişi aynı anda kayıt tutuyordu. 800 kişinin oy kullandığı referandum sonucunda Tayyar Dabbağoğlu 600'e yakın oy alarak seçimi kazanacağını açık şekilde gösterdi. Sonrası çaylar içilmeye başlandı. Bizim taraftarlarımız sonuç üzerine davul zurna eşliğinde halay çekerek başarıyı kutlamaya başladı. Ancak bir süre sonra polisler valilikten geldiklerini, Vali Beyin davul zurna çalınmamasını istediğini söylediler. Bizde her hangi bir tatsızlığa izin vermeden Mehmet Kuralkan,  Cevdet Baba, ben ve diğer arkadaşlarımız Tayyar Bey’i alarak bahçeden ayrıldık. O gece sandıkta beklenen sonucu alamayan değerli hemşehirmiz CHP Belediye Başkan Adayı Kaya Kayaçelebi adaylıktan çekilmedi. Onbirler Hareketi Bağımsız Belediye Başkan Adayı Tayyar Dabbağoğlu  11 Aralık 1973 günü yapılan secimi kazanarak belediye başkanı seçildi. O görevine, bizlerde işimizin başına döndük."

Hareketin içinde yer alan 11 kişiden Allah sağlıklı ömürler versin hayatta olan 3 kişi var. Turan Haydaroğlu, Burhan Sofuoğlu ve Zekai Dağtekin. Van'ın siyasi tarihi, seçimler ve Onbirler Hareketi ile ilgili araştırılması,  yazılması gereken birçok konu ve anı var.Bunların hepsi  “ Van'ın siyasi tarihi “ isimli bir kitapta toplanarak kentimizin hafızasına kazandırılabilir.


 

Seçmenler ciddiye alınmadı

AĶ Parti’nin 13 Ocak Pazar günü yapacağı ilçe belediye başkan adayları tanıtım toplantısını anı bir kararla ileri bir tarihe ertelemesi haftanın konusu oldu. 

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Cevdet Yılmaz'ın sosyal medyadan erteleme ile ilgili yaptığı paylaşım dışında kamuoyunu tatmin edecek, doğru bilgilendirecek tek bir açıklama yapılmadı.  Böyle olunca özellikle sosyal medyada spekülasyonlar, algı yaratma, tahminler, asparagas haberler, karalama, yalan, iftira gerçek birbirine karıştı.

Van da ayaklı gazeteler bu işi sulandırırken, herkes ‘bundan sonra ne olacak’ sorusuna yanıt ararken pazartesi günü Van Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Necdet Takva'nın milletvekilleri Osman Nuri Gülaçar,  İrfan Kartal,  Abdulahat Arvas ve İl Başkanı Kayhan Türkmenoğlu ile Ankara'da buluşup boy boy fotoğraf ve selfi paylaşımı yaparak "herşey yolunda" mesajı vermesi manidar karşılandı.

Van heyetinin kulağına Ankara’da ne fısıldandığını bilmiyoruz. Ama Ankara’nın gücünün nelere kadir olduğunu biliyoruz.

 

 

İlginç

AK Parti'nin aday tanıtım toplantısını ertelemesi HDP’nin büyükşehir ve 6 ilce adayını açıklamasından daha büyük yankı yarattı. Gerçek budur. Öyle ki bazı HDP'li çevreler kendi adaylarıyla meşgul olmak yerine AK Parti’nin aday gündemine takıldı.

 

 

Yazmıştık

AK Parti de ilçe belediye başkan adayları konusunda milletvekilleri, teşkilatlar arasında uzlaşma sağlanamadığını, çekişmenin devam etmesi halinde genel merkezin adaylar arasında kendisine göre adaylar belirleyeceğini yazmıştık. Ya anlaşma sağlanacak ya da sonuca katlanılacak.

 

 

Siyaset uzun solukludur

Siyasete soyunanlar tehlikeleri, vefasızlıkları, ihanetleri, fırıldaklıkları labirentleri olan uzun ince bir yola çıktıklarını bilmeleri lazım. Bilmeyenler zaman içinde yok olup gider. Bu gerçek siyasi partilerde siyaset yapan herkes için geçerlidir.

Heyecana, dolduruşa gelenler…

Kısa vadeli kazanma hesabı yapanlar, aceleci davrananlar, gücüne güvenenler, sabrına ve duygularına yenilerek yanlış söz ve harekette bulunanların siyasi hayatları başlamadan biter ve bitiyor.  Güvensizlik bir kere yaşanmaya görsün. Siyasi hayatı hatalarından dolayı biten sayısız isim var.

Açıklanan adayları beğenmeyerek partinize gönül koyar ve tepki gösterebilirsiniz. Ama partinizin açıkladığı aday aleyhine yazılı imza toplayıp manifesto yayınlayıp bunu el altından bir yerlere servis ederseniz bindiğiniz dalı kesmiş olursunuz. Yaptığınıza siyasette acemilik, gaza gelmek denir.

AK Parti’de imzacılar seçimin ilk kaybedenleri oldu bence.

 

 

Kimlerdir?

Partilerin içinde ve yakınında en tehlikeli isimler kimlerdir diye sorarsanız.

Uzun uzun anlatmaya gerek yok.

Kripto olanlar, birilerinin hesabına çalışanlar, tetikçilik yapanlar, başkasının ağzıyla konuşanlar, kişiliği oturmayanlar, hep ‘ben’ diyenler, bedeni ve gönlü başka yerlerde olanlar, özü ve sözü bir olmayan samimiyetsizlerdir.

Yazarın Diğer Yazıları