İkram Kali

Katil neden Van'a getirildi?

İkram Kali

Ordu'nun Altınordu ilçesinde, 20 yaşındaki üniversite öğrencisi Ceren Özdemir'in oturduğu apartmanın giriş kapısı önünde katil zanlısı Özgür Arduç tarafından gaddarca bıçaklanarak öldürülmesi Türkiye'de herkesi derinden yaraladı.

Uyuşturucu bağımlısı, 12 suçtan sabıkası bulunan ve 1 Aralık günü cezaevinden firar eden Ceren Özdemir'i öldüren katil zanlısı Özgür Arduç, polisin başarılı çalışmaları sonucu 24 saat içinde yakalayarak gözaltına alındı.

 Katil zanlısı Arduç'un Şırnak Savcılığı tarafından istenmemesi üzerine Van'a sevk edildiği başlığıyla verilen haberler Vanlıları adeta çileden çıkardı.  Van için subliminal mesaj içeren, olumsuz algı yaratan haberler Vanlılar arasında üzüntü ve tepkilere neden oldu. Vanlılar, haklı olarak " Neden Van'a getirildi?" sorusunu sorma gereği duydu. Kimileri de katil zanlısının Van'a nakledilme kararını istismar etmeye çalıştı.

 Haberler üzerine Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü yazılı açıklama yaparak, "…Yapılan değerlendirmeler ve yol güvenliği dikkate alınarak, katil zanlısının 05.12.2019 tarihinde Van Yüksek Güvenlikli Kapalı Ceza ve İnfaz Kurumu'na sevkine karar verilmiş ve yapılan planlama doğrultusunda sevk işlemi gerçekleştirilmiştir. Hükümlülerin hangi kurumda kalacağı cezaevi şartları ve güvenlik durumuna göre belirlenmektedir. Bunun dışındaki bilgi ve haberler gerçeği yansıtmamaktadır" ifadesine yer verdi.

Özetle, katil zanlısı  Van'a güvenlik gerekçesiyle gönderilmiş.

Ancak;

Vanlıların tepkisi  dinmedi.

Özdemir ailesinin acısını yüreklerinde hisseden binlerce Vanlı, sosyal medya ağları Twitter ve Facabook'ta "Ceren'in katilini Van'da istemiyoruz" paylaşımlarında bulunarak caniye ve ihmali olanlara yoğun tepki gösterdi. Cani umarız hakkettiği cezayı alır.

 

 

 

İhmali bulunanlar da suçludur

Cinayetle ilgili herkesin yanıt beklediği sorular var:

 1. Küçük bir çocuk katili yarı açık cezaevine neden gönderildi?

2. Zanlı soğukkanlılıkla cinayeti anlatırken, "Hapisteyken mutlaka birilerini öldürmeliyim diye tasarladım… Av aradım. Başka kadınları da takip ettim… Pişman değilim… Yeni avlar aradım ama fırsat bulamadım" ifadeleriyle ağır cezadan kurtulmayı mı amaçladı?

3. 20 kez hırsızlık yaparak suç makinesine dönüşen psikopatın psikolojik muayene ve kontrolleri en son ne zaman yapıldı?

Caniye seslenmek istiyorum:

Ey zavallı…

Sen, yalnızca Ceren Özdemir'in kalbine bıçak darbeleri saplayarak gencecik kızı hayattan koparmadın. 

Sen, ciğeri yanarak feryat eden annesinin, garsonluk yaparak evladını güç koşullarda büyüten fedakâr babasının, yanıp yıkılan ablasının,  kederli arkadaşlarının, şaşkın öğrencilerinin ve bütün Türkiye'nin kalbini parçaladın.

Sen,tanımadığın genç bir kızın hayallerini yok ettin.

Sen, insanlığı da hançerledin.

Cinayette ihmali, sorumluluğu bulunanlar en az senin kadar suçludur.

 

 

Van Ceza İnfaz Kurumları

Van'da Açık Ceza İnfaz Kurumu, T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu, Yüksek Güvenlikli Kapalı Ceza İnfaz Kurumu, F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Ceza İnfaz Kurumu, M Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'ndan oluşan toplam 5  Ceza İnfaz Kurumu yani cezaevi bulunmaktadır.  Katil zanlısı Özgür Arduç, Van Yüksek Güvenlikli Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'nda bulunmaktadır.

 

 

Cezaevi nasıl bir yer?

Merak edenler için  bilgi vereyim;

Katil zanlısı Özgür Arduç'ın tutkulu bulunduğu Van Yüksek Güvenlikli Kapalı Ceza İnfaz Kurumu Van şehir merkezinden 25 km uzaklıkta, Tuşba ilçemizin Van Erciş Karayolu üzerindeki Van Ceza İnfaz Kurumları Kampüsünde bulunuyor. Özgür Arduç tek kişilik hücrede kalıyor.

Cezaevinde ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına mahkum olanlar ile süresine bakılmaksızın, suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, yönetmek veya bu örgütün faaliyeti çerçevesinde 5237 sayılı Kanunda yer alan; İnsanlığa karşı suçlardan, Kasten adam öldürme suçlarından, Uyuşturucu veya uyarıcı madde imal ve ticareti suçundan, Devletin güvenliğine karşı suçlardan, Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlardan Mahkûm olanlar ile Eylem ve tutumları nedeniyle tehlikeli hâlde bulunan ve özel gözetim ve denetim altında bulundurulmaları gerekli olduğu saptananlar ile bulundukları kurumlarda düzen ve disiplini bozanlar veya iyileştirme tedbir, araç ve usullerine ısrarla karşı koyan hükümlü ve tutuklular bulunduruluyor. 

21 Kasım 2016 tarihinde hükümlü/tutuklu kabulü yapmaya başlayan bir, iki ve üç kişilik odalara sahip cezaevinin kapasitesi 368 kişidir. Cezaevi, Türkiye'de toplam kapasitesi 5 bin 152 kişi olan 14 cezaevinden biridir. Dış güvenliği jandarma, iç güvenliği infaz koruma memurları tarafından sağlanıyor, giriş ve çıkış yapan herkesin kaydı elektronik ve fiziki ortamda tutuluyor. Sosyal donatıları olan cezaevi zemin tünel kazma girişimlerine karşı özel hasır demirli betonla kaplıdır. Tutuklu ve hükümlülerin kendilerine ait havalandırma alanları var. Farklı oda ya da koğuşlarda kalanların birbirini görme ya da temas kurma imkanı yoktur. Her hangi bir firar yaşanmamakla beraber buna karşı çeşitli önlemler alınmış ve kamera sistemleriyle 7 gün 24 saat gözetlenmektedir.

 

 

Cinayetlerle örülü aile öyküsü

Katil zanlısı Özgür Ardıç'ın aile öyküsünden önce katil, sonra da cinayete kurban giden baba çıktı.

Özgür Ardıç'ın babası Hüseyin Ardıç, iddiaya göre, 1989 yılında Amasya'da kayınvalidesi ile bir kişiyi öldürmüş. Cezaevinde yatan Hüseyin Ardıç da dışarı çıktıktan sonra ismi öğrenilmeyen akrabasınca öldürülmüş. Babasının ölümünün ardından o yıllarda 5 yaşında olan Özgür Ardıç ise, akrabaları tarafından yetimhaneye verilmiş. 2002 yılında Orduya gelerek Çocuk Esirgeme Kurumuna bağlı yurtlarda kalan Özgür Ardıç'ın hırsızlık yaptığı, 2005 yılının 6 Ağustos günü de, yolda yürüyen ortaokul öğrencisi Dinçer A'yı bıçaklayarak yaraladığı belirtildi.

Basına yansıyan bilgiler böyle.

Cinayetle başlayan, cinayet ve yaralamayla devam eden ailede sonuç yine cinayet oldu.

Düşündürücü bir durum.

Yazarın Diğer Yazıları