İkram Kali

Kahvaltı kültürünüze sahip çıkın

İkram Kali

Ülkelerin, toplumların, dini milli ve özel günleri var. Bu günlerde toplumlar renk, dil, din, sınıf ayrımı gözetmeden bir araya gelir, ortak sevinci paylaşarak kültürlerine, değerlerine sahip çıkarlar. 

Mesela İspanya’nın Valencia yakınlarındaki Bunol şehrinde her yıl dünyanın en büyük yiyecek savaşı olarak bilinen “La Tomatina” festivali düzenlenir. Festivale dünyanın her köşesinden insanlar katılarak tonlarca domatesi sokaklarda bir birine fırlatarak hem mutlu olurlar, hem de başarılı bir tanıtım yaparlar. İspanya’da insanlar birbirine ezilmiş domates atarak mutlu olabiliyor, tanıtım yapabiliyorsa bizde Van’da, üç bin yıllık tarihi Tuşba kentinin, Evliya Çelebi’nin çökmüş deveye benzettiği Van kalesinin ve buram buram Urartu,  Selçuklu, Osmanlı kokan eski Van şehri harabelerinin yanı başında özel bir günde, binlerce Van sevdalılarıyla Van kahvaltısı yaparak mutlu olabilir, tanıtım yapabiliriz.

Gelin Van kahvaltı sofrası etrafında güçlü bir birlikteliği gerçekleştirelim. Van’ı kahvaltısıyla gastronomi turizminde dünya markası olmuş şehirlerarasına katalım. Gelin dünyada ve Türkiye’de beslenme kültürümüzle fark yaratalım.

Rekora az kaldı.

Gelin hep birlikte Dünyanın en kalabalık kahvaltı organizasyonunu 18 bin 941 kişi ile elinde bulunduran Amerika'nın rekorunu çok yüksek bir katılımla kıralım. Adımızı, şanımızı duyuralım. Van'ın uluslararası turizm alanında tanınırlığına güç katalım.

Rekoru da kıralım, ön yargıları da.

Van 1 Haziran’da heyecanlı ve renkli bir güne tanıklık edecek.

Tembellik etmeyin. Burun kıvırmayın. Bahane yaratmayın.

Yaşadığımız bu güzel şehrimizin kültürüne el ele sahip çıkalım.

Unutma, bu şehir ve kültürü sahiplendiğin kadar senindir.

Merak edin, katılımcı olun. Memleketinize karşı samimi sorumluluk duyun.

Türkiye'de kahvaltı kültürü denildiğinde artık ilk akla gelen Şehir Van ilimizdir.  Van bütün gücüyle,  1 Haziran 2014 Pazar günü Van kalesi,  eski Van şehri Tebriz kapı giriş kısmında yer alan yeşilliklerle bezeli Atatürk Kültür Parkı’nda gerçekleştirilecek olan " Van Kahvaltısı Guinness Dünya Rekoru" organizasyonda rekora imza atmaya hazırlanıyor.

Rekora katılarak o ana tanıklık yapın.

Vanspor’un 1. Lig’de top koşturduğu, destanlaştığı 1993-1994-1999-2000 futbol sezonlarında Türkiye’nin her yerinden Van’a gelen Vanlılar, Van dostları 14 yıl sonra Van kahvaltı sofrası etrafında yeniden buluşmanın, kitlesel kucaklaşmanın heyecanını yaşayacaklar.

Gelen bilgilere göre il dışından çok sayıda Vanlı ve Van dostu rekora katılmak üzere ilimize geliyor. Günler öncesinden gelmeye başlayanlar da var.  Uçaklarda yer bulunmuyor. Ek sefer düzenlenebilir.  Çevre illerden gelenlerin sayısı da çok yüksek olacak.

Dünyanın ve Türkiye’nin gözü Van’da olacak.

Kahvaltı ile birlikte Van’da konukseverliğin yaşamın, doğanın, yakınlaşmanın, paylaşmanın tadına varın. Aileniz ve yakınlarınızla eğlenceli, keyifli bir gün yaşayın. Unutmayın bu anlamlı günün tekrarı yok.

Yapacağınız çok basit.

Önce iç dünyanızda “Kahvaltı rekoru bahane, Vanlılarla buluşmak, Van’ın kültür değerine sahip çıkmak şahane”  diyerek Van’ın kahvaltı sofrası sevgi, kardeşlik, neşe, kucaklaşmalara, paylaşımlara, huzura vesile olsun diyin. Kendinizi bu duygularla kahvaltıya hazırlayın.

  “ Bu Pazar kahvaltıya misafirimsiniz”  diyerek tanıdıklarınızı da bugünden kahvaltıya davet edin. 

Pazar sabahı saat 06.00 da kalkın, bol oksijen alın.  Çevrenizdekilere sevgiyle günaydın diyin, sevdiklerinize sarılın şakalaşın.  Yüzünüz de gülcükler açsın.

Sonra pikniğe gider gibi rahat giyinin,  hazırlanın. O gün içinizden geldiği gibi davranın. Yanınıza kahvaltı da yetecek kadar bir termos dolu çay alın yeter.  Çünkü kahvaltı süresince çay almak için kuyruğa girmezsiniz.  

Van kalesine gelirken geçtiğiniz yollarda duvarlardan sokaklara sarkan eflatun renkli leylakların saldığı kokuları içinize çekin. Atatürk Kültür Parkı’nda uzun süredir görmediğiniz dostlarınızla, arkadaşlarınızla ayaküstü buluşup konuşun. Yeni insanlarla dostluklar kurun.  Eski Van şehrinin etkileyen halini yıllar sonra görün.  Tarihe kısa bir yolculuk yapın. Van’da yaşamanın, Vanlı olmanın avantajlarını kullanın. Göreceğiniz dostlarınıza “Kahvaltıyı da bedavaya getirdiniz”  diyerek takılın.   

Tarihi geçmişi, doğal zenginlikleri ve sıcakkanlı insanlarının misafirperverliği ile geçmişten bugüne ülkemizin özel şehirleri arasında yer alan Van'ın, turizm sektöründe de hak ettiği ilgiyi görebilmesi düşüncesiyle hazırlanan bu organizasyona sahip çıkın destek olun.

Gelin dünyanın en kalabalık kahvaltısının parçası olun.

 

Yazarın Diğer Yazıları