İkram Kali

Kâbus gibi bir yıldı 2014

İkram Kali

Acısıyla tatlısıyla koca bir seneyi daha geride bırakıyoruz.  2014 yılı ilimiz açısından pek iyi geçmedi. 2014 huzurlu bir yıl olmadı. Toplumda ciddi kırılmalar,  endişeler, üzüntüler yaşandı. Kendi geleceği açısından Van’da yarınını aydınlık görmeyen, baskı hisseden bazı iş adamları ve Vanlılar memleketlerini istemeyerek de olsa terk etmek zorunda kaldı. Sermaye göçü yaşandı. Çevremizde kime sorduysam 2014 yılını berbat bir yıl olarak değerlendirdi.  Yarın hepimiz için yepyeni bir yıl başlayacak. Umarım ve dilerim ki 2015 yılının mutlulukları 2014’ün huzursuzluklarını unutturur. 2014’te yaşadıklarımız her yönüyle artık tarih oldu. Yeri geldiğinde mutlaka hatırlanacak.

          Bana göre 2014 yılının unutulmaz olayları önemine göre şunlardır:

  • 30 Mart 2014 yerle seçimlerinde Barış ve Demokrasi Partisi’nin (BDP) 14 belediye başkanlığından Büyükşehir ve 11 ilçe belediyesini kazanması, 12 yıldır iktidarda bulunan 4 Milletvekili olan AK Parti’nin elindeki mevcut ilçe belediyelerini kaybederek 2 ilçe belediye başkanlığı alarak seçimden başarısız çıkması.
  • Ekonomiyi, sosyal hayatı olumsuz etkileyen,  topumun yaşam ve moral değerlerini derinden sarsan, kenti yangın yerine çeviren 612 noktanın zarar gördüğü, devlet  tarafından  22 milyon zarar  ödemesi  yapılan  6-7 Ekim Kobani gösterileri sırasında yaşanan üzücü olaylar.
  • Gürpınar ilçesi Kırkgeçit Mahallesi’nde  4 yaşındaki Nehir Aslan’ın ardından  Başkale Anadolu İmam Hatip Lisesi’nde okuyan 10’uncu sınıf öğrencileri 16 yaşındaki Dilan B. ve Funda K. ile 9. sınıf öğrencisi 15 yaşındaki Münevver B.’ Nin ve son olarak Yüzüncü Yıl Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi 1'inci sınıf öğrencisi 19 yaşındaki Behiye Kır’ın kaybolması.  
  • Van’ın kötü organizasyon iyi sonuçla 1 Haziran 2014 pazar günü ‘Dünyanın en kalabalık kahvaltı sofrası rekorunu’ 51 bin 793 kişiyle kırarak Guinness Rekorlar Kitabı’na girmesi.
  • 6 yıl sonra 26 Haziran 2014 günü Global Yatırım Holding tarafından eski belediye garajı yerinde 100 milyon liralık yatırımla Van Alış Veriş Merkezi’nin yapım inşaatının  kararının açıklanması.
  • YYÜ Tıp Merkezi bünyesinde kurulan Organ Nakil Merkezi’nde bir ilke imza atılarak Antalya Memorial Hastanesi Genel Cerrahi Bölümü Başkanı Prof.Dr. Alihan Gürkan, Acıbadem Üniversitesi Özel İnternational İstanbul Hastanesi’nde görevli Doç. Dr. İbrahim Berber’in katılımıyla YYÜ Tıp Merkezi’nden Doç. Dr. Aziz Sümer ile Doç. Dr. Özgür Kemik tarafından gerçekleştirilen ilk böbrek nakil ameliyatı.
  • Gürpınar Yalınca Köyü’nün Çeli Mezrası’nda oturan Taş ailesinin, rahatsızlanan 3 yaşındaki çocuklarının yolların kapalı olması nedeniyle hastaneye götüremedikleri için öldüğünü öne sürdükleri minik Muharem’in ailesi tarafından çuvala konulan cenazesinin sırtta taşınarak mezradan köye indirilmesi.
  •  Basın İlan Kurumu’nun baskıcı tutumu özensiz ve yanlış kararları sonrası önce İkinisan sonrada 61 yıllık Van Postası gazetesinin kapanması.
  • 30 Mart seçimleri öncesi 5 Şubat günü gazetemizin öncülüğünde belediye başkan adaylarının Kızılay Kan Merkezi’nde kan vermesi
  • 23 Aralık 2014 günü Van’a gelen Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım’ın Van’da  Fenerbahçe  Spor ve Sosyal Tesisleri yapacağını açıklaması.
  • Van Amatör Futbol Ligi’nde Van DSİ Spor ile Erciş Gençlik Belediyespor arasında Sanayispor sahasında16 Kasım 2014 günü oynanan Amatör Ligi 1. Küme A-Grubu müsabakasında DSİ Spor futbolcusu Ömer Sürücü ikili mücadelede böbreğine aldığı ağır darbe sonrası kaldırıldığı Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Eğitim ve Araştırma Hastanesinde iç kanama   sonucu bir böbreğinin alınması.
  • Türkiye–Azerbaycan–İran Dışişleri Bakanları Üçlü Toplantısı’nın üçüncüsü, Azerbaycan Dışişleri Bakanı Elmar Mammadyarov ve İran İslam Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Cevad Zarif’in katılımıyla 14 Mart 2014 tarihinde Dışişleri Bakanı Sayın Ahmet Davutoğlu’nun daveti üzerine Van’da gerçekleştirilmesi.
  • Gevaş Selçuklu kümbetinin hemen bitişiğine beş katlı beton yığını bir yurt binasının  inşa Türkiye  gündemine  oturması ve  kamuoyundan gelen  tepkiler  üzerine tarihi  gölgeleyen binanın yıkılacağı  kararının alınması.
  • Birçok kadının özellikle bıçakla erkekler  tarfından katledilmesi.

 2015 ülkemiz açısından olduğu kadar Van açısından da önemli bir yıl olacak.

Barış çözüm süreci görüşmelerinin ülkemiz ve toplumu memnun ve mutlu edecek bir sonla nihayetlendirilmesi.

2015’te Van’ın 1915’te Ruslar tarafından işgali ve Ermeni çetelerinin isyanlarının 100.   Yıl dönümüdür. Doğuda ki Çanakkale olarak adlandırılan Zeve ‘de ve farklı alanlarda ilgili kurumlarımız, kuruluşlarımız ve üniversitemiz akıl ederse yıl dönümü etkinliklerle anılacak.

2015’te Türk, Kürt, Çerkez, Tatar, Laz nihayet bu toprakları vatan bilenlerin can verdiği destanlaşan,  Anadolu çocuklarının koyun koyuna yattığı Çanakkale Zaferi’nin 100. Yılı kutlanacak.

Yeni bir erteleme olamadığı takdirde Van tarihinin aynı dönemde içinde en kalabalık taksit ödeme dönemi başlayacak. Yaklaşık 25 bin konut sahibi depremzede 2015 Nisan ayından itibaren aylık ortalama 350 TL TOKİ konut ödemesi yapmaya başlayacak.

 Mutlu yıllar

2014 yılını geride bıraktık. 2015 yılının başta ülkemize, bölgemize, ilimize ve tüm insanlığa barış, huzur, sağlık,  mutluluk, bolluk bereket getirmesini diliyorum.

 İnsanlığımdan utanıyorum

Önceki gün Vali Mithatbey Mahallesi'nde Dilek Ö. (32), isimli kadın iddiaya göre, ayrı yaşadığı eski eşi tarafından bıçaklanarak hayatını kaybetti.  Olayın yaşandığı mahalleden gazetemizi arayan bir bayanın ölüme tepkisi isyanının dışa vurumuydu.

Bayan hıçkıra, hıçkıra ağlayarak olayı anlatıyordu pardon isyan ediyordu:

 “İki çocuğunu okula bıraktıktan sonra bıçaklanarak yerde kanlar içinde can çekişen zavallı kadının uzaktan gördüğüm hali ürpertici ve utanç vericiydi. Bırakın korumasız, savunmasız bir kadını hiçbir canlı vahşice öldürülmeyi hak etmiyor.  Unutamadığım acı tablo sonrası psikolojim bozuldu. Öldürülen kadının ölüm halini ve çocuklarını düşündükçe kadınlığımdan da, insanlığımdan da utanıyorum. Yasaların kadın ölümlerine, erkek terörüne artık engel olmasını istiyorum.”

 Kendi iç dünyasında, aile içerisinde ve çevresinde barışı, sevgiyi gerçekleştiremeyen  iktidar, kudret, kuvvet  sahibi erk/eklerin kadınları acımasızca katletmesi şaşırtıcı değil.   

CHP’nin varsa Ak Parti’nin de var

CHP’nin ezan yasağı varsa

Ak Parti’nin Van’da mevlit yasağı var

CHP’nin Dersim’i varsa

Ak Parti’nin Uludere’si var

CHP’nin Nurettin Sözen’i varsa

Ak Parti’nin Zafer Çağlayan, Egemen Bağış, Muammer Güler’i Erdoğan Bayraktar'ı var.

CHP’nin Türkçe ezanı varsa

Ak Parti’nin Kürtçe Kuranı Kerim-i var

Gel de anla

Bazen öylesine ilginç ve şaşırtıcı olaylarla karşılaşıyoruz ki anlamak, anlatmak, çözmek imkânsızlaşıyor. Yaşananlar insanın aklı almıyor. Alın size iki örnek.

BU BİZDEN: Muradiye Saraç mezrasında 13 yaşındaki bir çocuk av tüfeğiyle kafasına ateş ederek intihar etti. Çocuk olay yerinde hayatını kaybederken, cenazesi Van Adli Tıp Kurumu’na gönderildi. Jandarma ekipleri, de olayla ilgili soruşturma başlattı. 

BU DA YURT DIŞINDAN: Avustralya medyası, Melbourne kentinde profesyonel modellik yapan 1. 80 boyundaki Sharky Jama adlı erkek mankenin " kariyerini bırakarak IŞİD'e cihada katıldığını yazıyor.

 Küçük kızın verdiği ders


Adam, 3 yaşındaki kızını, oldukça pahalı bir hediyelik kaplama kâğıdını ziyan ettiği için azarlamıştı. Küçük kız, koskoca bir paket altın yaldızlı kâğıdı, bir kutuyu eğri büğrü sarmak için kullanmıştı. Yılbaşı sabahı, küçük kız paketi getirip “Bu senin babacığım!” dediğinde babası üzüldü. Acaba gereğinden fazla mı tepki göstermişti kızına? Bir gece önce yaptığından utandı… Ne var ki paketi açınca yeniden öfkelendi. Kutunun içi boştu. Kızına yine bağırdı; “Birisine hediye verdiğinde kutunun içinde bir şeyler olması gerekiyor. Bunu da mı bilmiyorsun küçük hanım?” Küçük kız gözlerinde yaşlarla babasına baktı. “O kutu boş değil ki baba!” dedi. “İçini öpücüklerimle doldurmuştum!” Babası, öyle fena oldu ki… Kızına sarıldı; beraber ağladılar. Adam o altın kutuyu ömrünün sonuna kadar yatağının başucunda sakladı. Ne zaman keyfi kaçsa, ne zaman morali bozulsa, ne zaman kendini kötü hissetse kutuya koşar, içinde minik kızının sevgiyle doldurduğu hayali öpücüklerinden birisini çıkarırdı. 

Yazarın Diğer Yazıları