İkram Kali

İzmir'in dağlarında çiçekler açar

İkram Kali

Van’ın kent kimliği kazanmasına ihtiyacı var.

Van’ın doğru anlaşılmaya, anlatılmaya ihtiyacı var.

Van’ın tanınmaya, tanıtılmaya ihtiyacı var.

 Van’ın silkelenip, topralanıp kendine gelmeye ihtiyacı var.

Van’ın farkındalık yaratmaya ihtiyacı var.

 Van’ın marka şehir olmaya ihtiyacı var.

 Van’da yaşayanların şehirlerine, tarihlerine, kültürlerine sahip çıkma ihtiyacı var.

Vanlıların aidiyet duygularını, gönül birlikteliklerini güçlendirmeye ihtiyaç var. 

Vanlıların hedeflerini büyütme, çıtalarını yükseltmeye ihtiyaç var.

Bunun için de…

Vanlıların şikayet etmeye, alınganlık yapmaya, başkasından hareket beklemeye değil, ayağa kalkıp el birliği, gönül birliği yapmaları gerekir.

Diyerek öneride bulunduk.

Diğer illerden farklı olarak herkesi kucaklayan, ilgi görecek,  her kesimden destek bulacak sürdürülebilir sosyal, kültürel temalı ulusal düzeyde kalıcı bir etkinliğin düzenlenmesi gerektiğini gördük.

Vanlılık ruhunu diri tutmak, Van’ın tarihi, kültürel ve doğal değerlerine sahip çıkmak, 2 Nisan ruhuna yeni bir misyon kazandırmak amacıyla Van’ın kurtuluşunun 100. yılı olan 2018’den itibaren her yıl 2 Nisan’ı Vanlıların ve Van dostlarının yaşadığı her yerde Dünya Vanlılar Günü ilan ettik.

2 Nisan 2017 günü ilan ettiğimiz 2 Nisan’ı Dünya Vanlılar Günü   önerimiz heyecan yarattı. Başta vali ve büyükşehir belediye başkan vekili, rektör, meslek odaları başkanları, ilçe belediye başkanları ve başkan vekilleri,  siyasi parti temsilcileri, akademisyenleri olmak üzere her kesimden destek gördü.

Farklı şehirlerde, yurt dışında yaşayan Vanlılardan destek mesajları geldi.

İstanbul, Antalya, İzmir, Bursa, Ankara ve diğer illerde faaliyet gösteren Van Vakfı, Van federasyonları ve Van dernekleri yöneticileri harekete geçerek ‘2 Nisan Dünya Vanlılar Günü için biz de hazırız’ dediler. 2 Nisan Dünya Vanlılar Günü rüzgârı her yerde esti.

Sonuç…

Sosyal medyada güç birliği yapan yürekli Vanlılar ve Van dostları Erik Değdirenler Van’ın kurtuluşunun 100. yılı ve Van Yemekleri Dostları 2 Nisan Dünya Vanlılar Günü gurupları kurarak farkındalık yarattılar.

2 Nisan Dünya Vanlılar Günü nedir, o gün ne yapılacak diye soruldu.

Dedik ki;

Sosyal bir hareket olan, gücünü 2 Nisan’dan alan Dünya Vanlılar Günü Van’ın hafızası dayanışma, birleşme, kaynaşma günüdür. Dünya Vanlılar Günü esprisini Van’ın milli lezzeti Ayran aşı ve Van pastası oluşturacak. 2 Nisan Dünya Vanlılar Günü Vanlılar olarak evlerimizde, iş yerlerimizde, lokantalarımızda yapılacak Ayran aşı ve Van pastasını dağıtacağız.

Vanlı iş adamlarımız da iş yerlerinde personellerine, misafirlerine o gün ayran aşı ikram edecek. Okullarda, yurtlarda, misafirhanelerde özetle yemek çıkan her yerde o gün ayran aşı da bulunacak.

Kutlama ayran aşı ile sınırlı kalmayacak. Vanlılar ve Van dostları tarihe yolculuk yapacaklar. Vanlılar o gün 1915’te hayatını kaybeden 30 bin Vanlıyı dualar ve saygıyla anacak. Mağazalar alış veriş yerleri gün nedeniyle özel indirim uygulayacak.

Vanlılar ve Van dostları kutlama mesajları paylaşacak.  2 Nisan Dünya Vanlılar Günü’nün kucaklayıcı, yüreklere dokunan sıcaklığı Türkiye’nin her köşesinde hissedilecek. O gün Van’dan yükselen kardeşlik, barış çağrıları konuşulacak.

Dedik ki;

Bu anlamlı özel gün harika olacak.

2 Nisan Dünya Vanlılar Günü yaygınlaşarak gelecek kuşaklara miras olarak kalacak.

2 Nisan Dünya Vanlılar Günü kapsamında gelecekte spor yarışmaları, yemek yarışları, toplantılar, dinletiler, geziler, konserler, sergiler, geceler de düzenlenecek.

İl dışındaki Vanlı hemşherilerimiz ve Van dostları o gün Van’da,  bulundukları şehirlerde ve ülkelerde bir araya gelecek.  Açılışlar, temel atma törenleri için belki de 2 Nisan tercih edilecek. 

 Önerimize aylar önce İzmir’den yürekli bir destek geldi.

 2 Nisan Dünya Vanlılar Günü’nden heyecan duyan Ege Bölgesi Vanlılar Federasyonu Başkan Yardımcısı, İzmir Karabağlar Vanlılar Derneği Başkanı Ercan Turan biz Van için 2 Nisan günü ne yapabiliriz diye sordu.

Teşekkür ederek,  “ 2 Nisan Dünya Vanlılar Günü 50 bini aşkın Vanlın yaşadığı İzmir’de heyecan yaratır. O gün Konak, Karşıyaka meydanlarında Van’ın tarihi turistik değerlerini fona yansıtan çağdaş platformlar kurun.  Platformların önünde 4-5 kazan ayran aşını Van logolu hijyen kaplarda sevgili İzmir halkına gün boyu dağıtın. Ama yetmez. Şık ambalaj içinde Van pastası da dağıtın. Bunların yanı sıra ziyaretçilere Van’ı tanıtan, Dünya Vanlılar Günü’nü anlatan broşürler verin. Ama 2 Nisan günü isterseniz sergi, konferans, panel, konser düzenleyin. İsterseniz akşam balo yapın,  Van gecesi hazırlayın o da size kalmış. Başarılı bir organizasyonla İzmir’de Van adına fark yaratın” dedim.

 Ercan Turan kardeşimiz,“Göreceksiniz 2 Nisan günü İzmir’in dağlarında Van çiçekleri açacak. Altın güneş orda sırmalar saçacak..” sözleriyle heyecanını paylaştı.

İzmir’in  heyecanı, Van'ın inancına ivme kattı.

Ve dün İzmir’den beklenen güzel haber geldi.

 Dün Ercan Turan’la konuştuk.

 İki güzel haberi birden verdi;

“ 2 Nisan Dünya Vanlılar Günü için hazırlıklara başladık. 2 Nisan günü İzmir’in en seçkin meydanlarında Van’ımızın tanıtımı için bir araya geleceğiz. O gün Ayran aşı ve Van pastası dağıtacağız. Van’ın kültürel zenginliğini, Vanlıların gönül güzelliğini sevgili İzmir halkıyla paylaşacağız.  Bir başka güzel haber daha vermek istiyorum. İzmir’de Van Kültür ve Sanat Derneği de kuruyoruz. Van’ın kaybolmaya yüz tutan türkülerini, şarkılarını, halk oyunlarını, manilerini, şiirlerini koruyarak yaşatmak ve tanıtmak üzere sanatsal faaliyetler gerçekleştireceğiz.  Derneğimizde halk oyunları, bağlama, gitar, keman, kursları da açacağız. Bizi Vanlı yapan, farklı kılan öz kültürümüze sarılıp sahip çıkacağız. Tek çabamız Van içindir. Van’ı ve Vanlıları seven, kucaklayan İzmir halkına şehrimizi daha da sevdireceğiz” dedi.

Helal olsun, kutluyoruz.

İzmir’le gurur duyduk.

 Van halkı Van’ın kurtuluşunun 100. yılı ve 2 Nisan Dünya Vanlılar Günü için valilik,  üniversite, belediyeler, meslek odalarının hazırlık yapıp yapmadıklarını bilmiyor.  Doğrusu nasıl bir organizasyon yapılacağını herkes merak ediyor.  Van’a karşın İzmir’de yaşayan Vanlılar kendi çabalarıyla 2 Nisan Dünya Vanlılar Günü’ne aylara öncesinden hazır olduklarını şimdiden ilan ettiler.

Bu tür etkinlikler, hareketler inanmak ve heyecan duymakla alakalıdır.

2 Nisan Dünya Vanlılar Günü bugünden kutlu olsun.

Yazarın Diğer Yazıları