İkram Kali

İtalya Türkiye farkı...

İkram Kali

Dün, boğazımız düğümlenerek, gözyaşı dökerek depremin 1. yılını andık.
23 Ekim 2011'de meydana gelen ağır depremin ardından 9 Kasım 2011 tarihinde Van merkezli ikinci bir deprem yaşamıştık. Bu depremde de 40'ı aşkın insanımız hayatını yitirmiş, on binlerce bina ağır hasar görerek yıkılmıştı. 
İki depremde 644 insanımızı kaybetmiştik.
Dün,  ortak dua, "Allah bir daha yaşatmasın",  ortak mesaj, " Biz yaşadık, kimse yaşamasın"  şeklindeydi.   Van halkı 23 Ekim, 9 Kasım 2011'i unutmadı, unutturmadı.  Vanlılar dün can kayıpları, ağır hasarlar yanında, unutulmaz yardım ve destekleri de bir kez daha şükranla anımsayarak Türkiye ve 32 ülkeye kalben teşekkür etti. 
23 Ekim 2012 günü, dün sokakta, evlerde, çarşıda-pazarda gündem 23 Ekim 2011'de yaşanan depremdi. Bakışlar hüzünlü,  ifadeler duygusal yüklüydü. 
Dün ağır ve zor bir gündü. 
23 Ekim 2011 depremi valilikçe hazırlanan program çerçevesinde anıldı.
Önce her biri depremde yaşamını yitiren, aramızdan kayıp giden bir kişiyi temsilen 644 için fener balon Van Kalesi zirvesinde Van semalarına bırakıldı. Yine Van Kalesi zirvesinde bulunan 500 yıllık tarihi Süleyman Han Camiinde ise depremde hayatını kaybedenler için mevlit okutuldu.  Ayrıca hayatını kaybedenler adına 644 kişi için birer ağaç dikilerek 'Van Depremi Şehitler Ormanı'  oluşturuldu. 
AFAD, Van Valiliği ve YYÜ işbirliğince düzenlenen "Birlikte Başardık" temalı panelde ise deprem çalışmaları değerlendirildi.  
Galata Fotoğrafhanesi Fotoğraf Akademisi'nin öncülüğünde, 40 fotoğrafçının 70 fotoğrafının yer aldığı sergi, Van'da Feqiye Teyran Parkı'nda, Diyarbakır'da Sümerpark Sanat Galerisi'nde, İstanbul'da Tünel Meydanı'nda Van Depremi'nin meydana geldiği saat olan 13.41'de açıldı.
Sergi, Van'da Van Belediyesi ve Bostaniçi Belediyesi'nin, Diyarbakır'da Büyükşehir Belediyesi ve Sur Belediyesi'nin, İstanbul'da Galata Fotoğrafhanesi ve Fotoğraf Vakfı organizasyonu, Beyoğlu Belediyesi, Anadolu Kültür ve NarPhotos'un katkılarıyla gerçekleştirildi.
Depremi yaşayan Vanlıların bir kısmı ise o günlerden bugünlere kalan acı anlılarını, yaşadıklarını çektikleri fotoğrafları,  görüntüleri sosyal paylaşım sitelerinde paylaştılar,  yorumladılar. Asıl acı yakınlarını yitiren ailelerde, evlerde yaşandı. O aileler dün bir  kez daha yandı, küle dönerek depremin şiddetini hisseti.    
Van Belediyesi tarafından günler önce, Akköprü Deresi yanında bulanan 10 bin metrekarelik alanda "Van Deprem Anıt ve Parkı"  yapılacağı ve depremin yıldönümü olan 23 Ekim'de tamamlanarak açılışının gerçekleştirileceği açıklanmıştı. Ancak dün açılışta yapılmadı, açıklamada. 
Bir yıl önce "Depremin yıl dönümü olan 23 Ekim'e kadar 15 bin 200 konutu hak sahiplerine teslim etmiş olacağız."  sözü veren Başbakan Tayip Erdoğan Türkiye Devleti adına verdiği sözün gereğini yerine getirmenin onuruyla dün Van'a geldi.  Erdoğan Erciş ve Van'da yaptığı konuşmada CHP ve BDP'yi eleştirdi. Erdoğan, Marmara Depremi'nde 1 yılda çadır dağıtamayan bir Türkiye'den 1 yılda kalıcı konutları teslim eden bir Türkiye'ye geldik dedi. Devletin şimdiye kadar eski para ile 3 katrilyon 600 trilyon liralık bir harcama yaptığını, bunun 5,5 katrilyon liraya yükseleceğini, kamu görevlilerine iki  bin, kiracılara ise bin ev verileceğini söyledi.
Kiracı ve kamu görevlilerine hangi bölgede bulunan konutların satılacağı ise şimdiden merak konusu oldu. 
Depremin yıl dönümünde CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, Van'da hazırladığı raporu kamuoyu ile paylaşarak hükümeti eleştirdi. 
***
Van depreminin 1.  Yılında Van'da bunlar yaşanırken dün İtalya'da 2009'da 309 kişinin yaşamını yitirmesine neden olan 6,3 büyüklüğündeki depremi öngörememekle suçlanan 7 uzmana, 6 yıl hapis cezası verildi.
Yüksek Riskler Komisyonu üyesi uzmanların depremi önceden tahmin edemeyerek, kasıtsız adam öldürme ve ihmal gibi suçlar dolayısıyla L'Aquila kentinde 7 uzman hakkında bir seneyi aşkındır süren dava sonuçlandı. 
L'Aquila Mahkemesi'nden akşam saatlerinde açıklanan karara göre, deprem mahallindekileri depreme karşı uyarmayarak adam öldürmeye neden oldukları iddia edilen dönemin Yüksek Riskler Komisyonu üyelerine 6'şar yıl hapis cezası ve tüm kamu görevlerinden men cezası verildi.
Mahkeme boyunca savunmalarını depremin önceden bilinemeyeceği tezi üstüne kuran uzmanlar, kararın açıklanmasından sonra şaşkınlıklarını ve üzüntülerini gizleyemedi.
Hak, hukuk, insan değeri ve sorumluluk.
İtalya Türkiye farkı…
İnsanlarımızın, kaynaklarımızın ihmal ve sorumsuzluklara kurban verilmediği bir düzen ve yaşam dileğiyle, Kurban Bayramınızı  en içten dileklerimle kutlarım.

Yazarın Diğer Yazıları