İkram Kali

İstismarcı haddini aşar!

İkram Kali

Çıkar sağlamak, sömürmek ve iyi niyeti, merhameti, insanlığı, yardımlaşmayı kötüye kullanmak, karşı tarafa beslediğimiz güzel duyguları kendi çıkarı doğrultusunda kullanmak, aç gözlülük, değer yargıları üzerinden haksız kazanç elde etmek istismar olarak tarif ediliyor.
Ne kadar izin verirseniz o kadar istismar edilir ve sömürülürsünüz...
Başından söyleyelim.
Bir defa istismar edilmeye görün,  istismarcı sizi iliğinize kadar sömürür.  Sonunda acırken istismarcı sayesinde acınacak hale gelirsiniz. İstismarcı sizi insanlığınıza pişman eder.  İstismarın arka planını öğrendiğinizde yüksek insani değerleriniz kökünden sarsılır.
İstismar çeşit çeşittir.
Duygu istismarı,  sevgi istismarı, vicdan istismarı, çocuk istismarı, din istismarı, ideoloji istismarı, kariyer istismarı,  güç istismarı, makam istismarı, cinsel istismar…
İstismar bazı kişiliklerin yaşamında karakter haline dönüşür. Hayatını mağduriyet temelinde istismar üzerine bina eder.  İleri aşamalarda ise yüzsüzlüğe bürünür. İstismar ahlak, inanç, hukuk, adalet kurallarını çiğneyen ve yok sayan kurnazca, sağlıksız davranış biçimidir.
Bizim gibi eğitimsiz,  gelişmemiş bedavacı toplumlarda da istismar çok sık görülür. İstismarcı taraftar bulduğunda haddini aşar,  yolunu şaşar.   Çünkü kökeninde kurnazlık, cinlik var.
İnsani duygularla zor gününde yardım eder, elinden tutarsınız, zaman içinde size ortak olduğunu zanneder, ileri gider saygısızlık dahi yapar.
Mesela adamın size borcu var. İyi niyetle "  elin darda sonra ödersin " dersiniz. Adam istismar eder, uğrayıp selam vermediği gibi hiç ödemez. Ya da boş olan evinizi iyilik olsun diye birine vererek "bir süre kalın durumuz düzeldiğinde yarı kira ödersiniz" dersiniz.  Bir iki söylendiğinizde   " çıkmıyorum, gücün varsa çıkar " diyerek size meydan okur. Döner kendinize kızarsınız.
Müşfik bir kadın tanıdım.  Kadıncağız depremde ağır hasarlı olduğu için yıkılacak olan evinde bulunan bir kısım eşyaları insanlık olsun diye ihtiyacı olan birine verdi.  Diğer kalan eşyalarını da başka birine vermeyi düşünüyordu ama istismarcı sıkılmadan evin tamamını, nerdeyse tapusunu istedi.
İstismarı en çok da depremde gördük, yaşadık. 15-  20 battaniye alarak yardımı, başkasının hakkını gasp eden aç gözlü istismarcıların görüntüleri hafızlardan silinmedi.
Yine deprem günlerinde   Japon, Yahudi, Ermeni Van'a yardıma koşarken 1+1 evlerini kurnazlık yaparak ihtiyacı olan depremzedelere inanılmaz fahiş kira bedeli karşılığında kiralayarak istismarın daniskasını yapanları da gördük.
İstismarcı hiç doymaz.
Bir kere paçanızdan yakalamasın.
Eline, diline geçen herşeyi  istismarı için kullanır.
Ne verirsen ver, asla memnun edemesin, hep fazlasını, daha daha fazlasını ister. İlerisini gerisini düşünmez. Benim hakkım, hukukum nedir demez. İnsaf diyerek bir yerde de asla durmaz.
Ortamını bulduysa, havasını yakaladıysa guruttan tereyağı çıkarmaya kalkar. Kar kardır,  fırsat bu fırsattır mantığı ile hareket eder.  İstismarcıları yaşamın her alanında farklı şekillerde görmek mümkündür.
Bugün de, yarın da onlar hep var olacaklar. Ama siz istismarcıların ağına, tuzağına sakın düşmeyin. Kanınızı sülük gibi emer, kene gibi yapışırlar.
İstismarcıları kullanayım, üç beş oy devşireyim, ele aleme bakın mağdurun yanındayım diye gösteri yapayım, bir kare fotoğrafta ben vereyim derken bakarsınız istismarcı siz çoktan kullanmış. Biraz safsanız o zaman yandım gülüm keten helva.
İstismarcı yüzünden vicdanınız, duygularınız sonunda kas katı kesilir, acımasız bir kişiliğe bürünürsünüz ama iş işten geçer
O nedenle.
Duygularınızı, merhametinizi mantığınızla ölçün- biçin tartın ki istismar edilmeyesiniz.

Yazarın Diğer Yazıları