İkram Kali

İstanbul Van Vakfı'ndan bir ilk

İkram Kali

Van dışında…

Vanlılar arasında dayanışmayı sağlamak, öğrencilere, ihtiyacı olanlara destek olmak, Van'ın kültürünü, turizm değerlerini tanıtmak, kültürel  ve sosyal gelişmesine katkı sunmak, kuruluş amacı doğrultusunda etkinlikler gerçekleştirmek üzere yasal olarak kurulan sivil toplum kuruluşlar var.

İstanbul, Ankara, Antalya, İzmir gibi iller başta olmak üzere farklı şehirlerde, ilçelerde bulunan bu kuruluşlar genelde düğünlerde halay çekerek, gecelerde türkü söyleyerek, taziyelerde bulunarak, yemeklere katılarak ve ziyaretler gerçekleştirerek kuruluş amaçlarını yerine getirdiklerine inanırlar. Hedefleri küçüktür.

Vanlı STK'lar esasında güçlerinin farkında değiller. STK felsefesini yeterince  bilmiyorlar. O nedenle etkili değiller.

Mesela... Sempozyum, panel, konferans düzenlediklerini bir kitap  basarak yayınladıklarını, ulusal ve uluslararası etkinliğe imza attıklarını hiç duydunuz mu?  Duyamazsanız. Çünkü gerçek anlamada Van'ın tarihinden, kültüründen uzaktırlar. Vizyonları da yeterli değil. Bunları eleştirmek için söylemiyorum. Olanı anlatıyorum.

Ankara'da…

Vanlı iş adamları, bürokratlar, siyasetçiler bir araya gelerek 2017 yılında Vanlılar Vakfı kurdu.  Ankara'nın en gözde yerlerinden Çankaya Mebus evleri Mahallesi Ayten sokakta  şirin bir ofis kiraladılar. Biz de heyecan duyarak umutlandık. Ancak vakfın tabelası var ama kendisi yoktur. En basitinden. Vanlıların hafızalarının canlandığı, tarihlerini yeniden anladıkları ve anlattıkları gün olan 2 Nisan'ı hatırlamadılar. Van tavası ile sohbet arasına sıkışıp kaldılar. Sorarlar adama " Van'a vakıf olmayacaksa o zaman  bu vakıf niçin  kuruldu?"

Önerim...

Vakıf ya kapatılsın ya da amacına göre çalıştırılsın.

Esas konumuz...İstanbul Van Vakfı'na geldiğimizde.

İş adamları, zengin olmak isteyenler... Sanatta, siyasette, kültürde vitrine çıkmak isteyenler... Gücüne güç katmaya çabasında olanlar. Üretime, istihdama  katkıda bulunmayı hedefleyenler. Farkındalık yaratma çabası içinde olanlar... İstanbul'u mekan edinirler. Bizim hemşehrilerimiz de öyle yapıyorlar. Ama bir şeyleri eksik ve yanlış yapıyorlar.

Rahmet ve saygıyla andığım Vanlı ilk  ve tek vali, Emniyet Eski Genel Müdürü, Celalettin Tüfekçi hayatının her aşamasında Vanlı hemşehrilerine, öğrencilere ayrım yapmadan kucak açarak destek oldu. Celalettin Abi dayanışma, birlik beraberlik anlayışını Vanlılık ruhu taşıyan anlayışını  bir grup hemşehrisiyle Van Vakıf kurarak  kurumsal yapıya dönüştürdü. Zaman içinde İstanbul Van Vakfı el değiştirdi. Ancak gelen yönetimler iz bırakacak, ses getirecek, etki yaratacak Van'ın adını ön plana çıkaracak kayda değer etkinlik gerçekleştiremediler.

Örnek çok...

Van için Vanlılar için tarihi yıl olan 2018 Van'ın kurtuluşunun 100. yılı gibi önemli  dönem görmezden gelindi.

Binlerce bilim insanının, gazetecinin, sanatçının yaşadığı her türlü imkâna kolayca ulaşılabilen İstanbul'da " 100. Yılında Van" sempozyumunun yanı sıra yıl boyu Van konulu konferanslar, sergiler düzenleme zahmetine girilmedi.

Düşüp bunları yapamadınız diyelim.  2 Nisan günü Taksim ve Kadıköy iskelesinde  "2 Nisan Dünya Vanlılar Günü"  nedeniyle  gelen geçene bir kâse ayran aşı veya bir adet Van pastası yanında Van'ı tanıtan bir broşürü de mi dağıtamadınız.

Van gibi önemli bir kenti temsil eden vakıf olarak sorumluluğunuzun, seçimde verdiğiniz  sözlerinizin bilincinde olmanız gerekirdi. Ama olmadınız maalesef.

 

 

Vanlılar izleyip, gözlüyor

Bugün 26 Nisan 2019... 2 Nisan'ın üzerinden 24 gün geçti.

Vakıf bir ilke imza atacak.

İstanbul Van Vakfı ne 100. yılda ne de bu yıl 2 Nisan'da etkinlik gerçekleştiremedi ya… Az da olsa mahcubiyet var. Vakıf yönetimi toplandı… Birileri dedi ki;" Ya yeter artık ayıp oluyor. Vanlılar bizi izleyip gözlüyor. Vakıf olarak seçimde bir yığın iddialı sözler verdik. Hatta Van Vakfı Üniversitesi kuracağını söyleyen rakip ekibi eleştirdik. Biz ne yaptık?  Bir ofis aldık ve kaldık. Koca İstanbul'da yokuz. Van'ın 100. yılında, 2018'de tek bir etkinlik yapmadık. Bu yıl da 2 Nisan'ı yok sayarak görmezden geldik. Gelin 'Ayran Aşı Balık Başı ' adıyla bir etkinlik  düzenleyelim, adına da Van'ın düşman işgalinden kurtuluşunun 101 yılı etkinliği diyelim.  Bu şekilde  ecdadımızı andık,  tarihimizi anladık Van'ı tanıtarak görevimizi yaptık  sayalım…"

Sonuç… Tarihi öneri oy birliğiyle kabul edildi.

İstanbul'da yaşayan Vanlılar;

28 Nisan Pazar günü birilerine sakın randevu vermeyin… Van Vakfı tarafından Büyük Çamlıca Sefa Restoran Kısıklı Yol Sokak No 2 Sefa tepesi Büyük Çamlıca da düzenlenen etkinliğe davetlisiniz. Ayran aşı ve balık (Van balığının avlanmasının yasak olduğu dönemde nerden balık bulunacaksa!)  ücretsizdir. Haberiniz olsun…

 

 

Sitem etmeyin

Efendim... Karadenizli başkanlar... İstanbul'da 25 ilçede belediyeyi yönetiyormuş  diye sitem eden Vanlılar var.  Gıpta eden de var, kıskanan da...  Karadenizliler İstanbul'da tabi ki birçok  ilçede  belediye başkanı olur.  Çünkü memleketlerini de birbirlerini samimiyetle  seviyorlar. 'Biz' olmayı 'ben' olmaktan öne alıyorlar. Vakıflar, dernekler çatısı altında lobicilik yapıyorlar... Hem ülkelerinin hem de memleketlerinin ekonomisine, kültürüne ve tanıtımına katkıda bulunuyorlar. 

"Biz ne düşünüyoruz, ne yapmaya çalışıyoruz" diyerek kendinizi bir zahmet sorgulayın lütfen . Sonra da eksiklerinizi ve farkınızı ortaya koyun. Böyle devam ederseniz İstanbul'da  Belediye Meclis üyesi dahi olamazsanız. Dost acı söyler.

Yazarın Diğer Yazıları