İkram Kali

İstanbul Van Vakfı da kolları sıvadı

İkram Kali

Van'ın kurtuluşunun 100. yılı ve 2 Nisan Dünya Vanlılar Günü yaklaştıkça Vanlıların, Van dostlarının  heyecanı  artıyor. Van rüzgarı Van'dan Antalya'dan, İzmir'den, Bursa'dan,Yalova'dan, Ankara'dan,Mersin'den, Adana'dan Gaziantep'ten,Kocaeli'den, Aydın'dan Eskişehir'den sevgiyle, umutla esmeye başladı.

 

Van hazır.

 

Valilik, Van 100. Yıl Üniversitesi, Büyükşehir Belediye Başkanlığı, İpekyolu, Tuşba ve Edremit belediyeleri başta olmak üzere tüm kurum kuruluşlar, meslek odaları STK'lar hazırlıklarını sürdürüyor.

 

Gözler İstanbul Van Kültür ve Dayanışma Vakfı'nda.

 

Vanlılar ve Van dostları Van Vakfı'nın 100. yılda gerçekleştireceği etkinlikleri merakla bekliyor.

 

 Yeni Oluşum Grubu adıyla 18 Aralık 2016 günü İstanbul'da yapılan Van Vakfı  Genel Kurulunda  seçimi kazanarak göreve gelen Van Vakfı yönetimi 2017 yılı 2 Nisan'ında tek bir etkinlik gerçekleştirmedi. Bu  sessizlik Vanlılar arasında  büyük hayal kırıklığı yarattı. İlk sınavında  Vanlılardan  kırık not aldı .

 

2018'de Van Vakfı'nın böyle bir lüksü  olamaz.

 

Van'ın hafızasının tazeleneceği, kent kimliği ve Vanlılık ruhunun güç kazanacağı, geçmişle gelecek arasında bağların güçlendirileceği, imajının yenilenerek her yönüyle tanıtımının  yapılacağı 2018'de yeni bir hayal kırıklığı daha yaşamak istemiyor Vanlılar.

 

Van'ın kurtuluşunun 100. yılında 2018'de ve 2 Nisan Dünya Vanlılar Günü'nde Van Vakfı'nın ayağa kalkarak güven tazeleyeceğine inanıyorum.

 

 

İş adamı Nizamettin Ağar başkanlığındaki Yeni Oluşum Grubu   2016'da yapılan Van Vakfı seçimini bazı taahhütlerde bulunarak   kazanmıştı. Seçim öncesi  Nizamettin Ağar gerçekleştirecekleri çalışmalarla ilgili olarak o gün  şunları söylemişti bize:

 

1.  Van Vakfının amacına uygun hizmet verebilmesi ve kurumsal bir yapıya kavuşturulması için önce idari bina problemi çözülecek.

 

2.  Mecidiyeköy'de merkez yönetim ofisi, Anadolu yakasında Kadıköy,  Avrupa yakasında Beylikdüzü olmak üzere tüm Vanlı hemşerilerimize hizmet verecek toplamda üç ofis hizmete açılacak.

 

3.  Van Vakfına küsen, faaliyetlerine katılmayan İstanbul'da yaşayan Vanlı hemşerilerimizi Vakıfla tekrar barıştırıp, Van Vakfının sadece bir kesime değil, tüm Vanlılara hizmet veren yuva olması sağlanacak.

 

4. İstanbul'da mevcut 64 Van Derneği bulunmaktadır. Van federasyonu, Van dernekleri ile düzenli istişareler yapılarak, Van ve Vanlılar yararına ortak işbirliği ve çalışmalar gerçekleştirilecek.

 

5. İstanbul dışında başarılı faaliyetler gerçekleştiren Antalya şubesinin yanı sıra Ankara başta olmak üzere Vanlıların yoğun olarak yaşadıkları Bursa, İzmir, Aydın, Mersin, Yalova, Balıkesir, Adana gibi illerde şubeler açılacak.

 

6. Türkiye genelindeki tüm Vanlı iş adamları, bilim insanları, aydın, yazar, sanatçılarla diyalog geliştirilerek etkili ve güçlü Van Lobisi oluşturulacak.

 

7. Çalışma gurupları oluşturarak Van ve Vanlılar için yararlı, anlamlı kalıcı çalışmalar yapılması sağlanacak.

 

8. Van'ın tarihi, kültürel ve sosyal değerlerine sahip çıkılarak Vanlı sanatçılarla birlikte kültürel etkinlikler düzenlenecek.

 

9. Van Valiliği,  belediyeler, meslek kuruluşları, iş adamları, bilim insanları ile   dayanışma  ve yakın işbirliği içinde ortak projeler hayata geçirilecek.

 

10.  İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa ve Antalya gibi metropollerde Van kültürünü tanıtan, Van Günleri, gece, sergi, panel, konferans gibi etkinlikler düzenlenecek.

 

 

Bunlar olmadı.

 

Van Vakfı  beklenen performansı 2017'de gösteremedi.

 

Van Vakfı'nın önünde şimdi Van'ın kurtuluşunun 100. yılı gibi anlamlı, 2018 yılının kapsayan uzun bir süreç var.  Taahhüt edilen hizmetler hatta daha fazlası 2018'de hayata geçirilebilir.

 

Van Vakfı da bunun farkında.

 

Başkan Nizamettin Ağar ile önceki gün 100. yıl ve 2 Nisan Dünya Vanlılar Günü üzerine  telefon görüşmesi gerçekleştirdik.

 

2017 yılının Van Vakfı için beklendiği gibi geçmediğini, Vanlıların biraz kırgın olduklarını kendisine ifade ettim.  

 

Vanlıların ciddiye alarak değer verdikleri Van Vakfı'ndan  2018'de  geçen yılı da telafi edecek iz bırakacak,  ses getirecek çalışmalar beklediklerini aktardım.

 

Beni sabırla dinleyerek, " Vanlı hemşehrilerimiz  haklıdırlar" dedi. Bir anlamda öz eleştiri yaptı.

 

Vanlılara güzel haberlerinin olduğunu, 2018' in Van'ın kurtuluşunun 100. yılı olmasının yanı sıra Van Vakfı için öze dönüş   yılı olacağını, Vakfın misyonuna, vizyonuna yakışan etkinliklere imza atacaklarını vurgulayan Ağar, " Ama yapacaklarımız kesinleşmeden  bir açıklama yapmak istemiyorum" dedi.

 

 

Başkan Ağar güzel şeylerden söz etti.

 

Doğrusu heyecanlandım, umutlandım, mutlu oldum.  Anlattıklarının bir kısmını özetle paylaşmak istiyorum.

 

* Van Vakfı, Van'ın kurtuluşunun 100. Yılı ve 2 Nisan Dünya Vanlılar Günü etkinlikleri için Van Valiliği, Büyükşehir Belediyesi, Antalya Van Vakfı, Ankara Vanlılar Vakfı, İzmir Van Dernekleri Federasyonu ile koordinasyon içinde çalışma yürütüyor. 

 

* 2 Nisan- 8 Nisan 2018 tarihleri arasında Yeni Kapı'da Van'ı her yönüyle tanıtmak amacıyla Van Günleri gerçekleştirilecek.

 

* 2 Nisan Dünya Vanlılar Günü'nde Taksim ve Kadıköy meydanlarında  Van'ın değerlerinin yansıtıldığı, dikkat çeken standın önünde kurulan kazanlarda  gün boyu  Ayran aşı, Van pastası ve Van tanıtım broşürleri  dağıtılacak.

 

* Van Vakfı'nın kendisine ait bir  ofisinin olması  için başlatılan çalışmalara tapu alınmasıyla nokta konulacak.

 

* 2018 yılı boyunca İstanbul'da Van'ı tanıtan farklı etkinlikler gerçekleştirilecek.

 

* 100. yıl ve Dünya Vanlılar Günü etkinlikleri için kardeş kuruluşlarla toplantılar yapılacak.

 

* Van gerçek yüzüyle  Türkiye gündemine taşınacak.

 

Başkanın aktardıklarına  göre  Van Vakfı 2018 için boş durmuyor. Bize göre de artık boş durmaması, misyonunun gereğini yerine getirmesi gerekir. Başkan Ağar ve yönetim kurulunun birlik, beraberlik, dayanışma içinde  tarihe not düşülecek, gönüllere dokunulacak  etkinlikler gerçekleştirerek 2018'de çıkış başlatacağına inanıyorum.

Yazarın Diğer Yazıları