İkram Kali

İstanbul Türkiye'dir

İkram Kali

Bu şehr-istanbûl ki bî-misl ü behâdır /Bir sengine yekpare Acem mülkü fedadır/Bir gevher-i yekpare iki bahr arasında/Hurşîd-i cihan-tâb ile tartılsa sezadır…”  

 İstanbul'u övdüğü kasidesinde Nedim bugünkü Türkçe ile şöyle diyor: “Bu İstanbul şehri eşsiz değerdedir, paha biçilmez/ Bir taşına bütün bir Acem mülkü feda olsun/ İki deniz arasında tek bir elmas parçasıdır/ Cihanı aydınlatan güneşle tartılsa (aynı kefeye konsa) lâyıktır.”

“İstanbul bir “kitap”tır; her okunuşunda büyüsü ve gizemi artan, her okunuşunda başka başka yönleri fethedilen, bir “bin bir gece masalı”dır. İstanbul’un her semti bir ayrı kitap, her semti bir ayrı roman, her semti bir ayrı şehir, her semti bir ayrı ansiklopedidir”  diyen, insan ve şehir portreleri yazarı Fahri Tuna, İstanbul'u tek başına “ülke”, tek başına “dünya”, tek başına “devlet” olarak betimliyor.

Türkiye'nin İstanbul sevdasını özetleyen “ İstanbul Türkiye’dir, Türkiye İstanbul’dur” vurgusunu sıklıkla duyarız. Gerçekten de İstanbul, ilçe ilçe, renk renk Türkiye’dir. İstanbulsuz Türkiye, Türkiyesiz İstanbul düşünülemez. Van’ı, Sivas’ı, Trabzon’u, Adana’yı,  Edirne’yi, Kars’ı nihayetinde şairin mısralarında dediği gibi eşsiz değeri olan İstanbul’da Türkiye’yi görürüz.

Vedat Türkali’nin,  “…Hey sen güzelsin kavgamızın şehri/Ve uzaklardan seni düşündüğüm bugünlerde/Bakışlarımda akşam karanlığın/ Kulaklarımda sesin İstanbul…mısralarında dile getirdiği gibi herkes bu sıralar Istanbul'u düşünür durumda. 

82 Milyon yurttaşımızın aklı, fikri, gözü Yüksek Seçim Kurulu’nun 23 Haziran 2019 günü yenilenmesine karar verdiği İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminde. Çünkü nerde yaşarsa yaşasın, herkes İstanbulludur biraz. 

Cumhur İttifakı’nı oluşturan AK Parti ve MHP "Türkiye ittifakı" vurgusunu slogan yaparken Millet İttifakı’nı oluşturan CHP ve İYİ Parti “ Herşey çok güzel olacak”  vurgusunu slogan seçti.

Partiler  seçim çalışmalarına hızlı başladı. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminin sonucu yeni tartışmaları beraberinde getireceği kesindir. Politikada yeni gelişmeler yaşanacak.

Seçimin iptal edilmesinden dolayı Ekrem İmamoğlu da, Binali Yıldırım da mağdur olduklarını belirtiyorlar. Oysa asıl mağdur olan İstanbul’dur, yani Türkiye’dir.

CHP Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Trabzonlu Ekrem İmamoğlu ve AK parti Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Erzincanlı Binali Yıldırım’ın gözü hemşehri oylarında. 

Dünyanın en güzel şehrinde 2 milyon 137 bin 116 kişi ile İstanbul doğumlular birinci, 752 bin 808 nüfusla Sivaslılar ikinci sırada yer alıyor. Türkiye’nin dört bir yanından insanın yaşadığı İstanbul’da 553 bin 898 Kastamonulu, 505 bin 608 Ordulu, 484 bin 423 Giresunlu,  468 bin 855 Tokatlı, 422 bin 629 Samsunlu,  408 bin 55 Malatyalı, 404 bin 579 Trabzonlu,  369 bin 979 Sinoplu, 304 bin 554 Erzincanlı, 299 bin 810 Rizeli, 251 bin 586 Ardahanlı, 293 bin 263 Karslı, 237 bin 371 Siirtli, 225 bin 189 Bitlisli, 222 bin 76 Vanlı, 217 bin 984 Diyarbakırlı bulunuyor. Tabi diğer illerden de  olanlar var.

İstanbul doğumluların dışında en fazla nüfusu doğum yeri Karadeniz ve Doğu ve Güneydoğu Anadolu illerine kayıtlı olanlar oluşturuyor. Partiler,  milletvekilleri, il başkanları hemşehrilerin örgütlendiği vakıfları, federasyonları, dernekleri yakın markaja almaya başladı. Lakin sandıkta herkes vicdanıyla baş başa kalacak, tercihi kendisine ait olacak. İstanbul’u Türkiye yapan hemşehrilerin hangi adaya daha fazla oy verdiğini 23 Haziran gecesi göreceğiz.

 

 

 

Hemşehricilik!

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Araştırma Müdürlüğü tarafından İstanbul’un 27 metropol ilçesinde 2300 denek üzerinde yüz yüze anket tekniği uygulanarak yapılan ‘İstanbullu Olma Bilinci Araştırması’na göre İstanbul’da yaşayan her 3 kişiden 2’si kendisini İstanbullu hmiyormuş. ‘Nerelisiniz?’ sorusuna deneklerin yüzde 33.9’u ‘İstanbulluyum’ cevabını verirken, yüzde 66.1’i ise kendilerini geldikleri yöre ile tanımlamış.

 İnsanlar İstanbul’a yerleşip yaşıyor, İstanbul’da mal mülk kazanıyor, İstanbul’da ailesini, işini, mesleğini geliştiriyor, Dünya’ya İstanbul’dan açılıyor; ama İstanbul’u sahiplenmiyor!  Bunda İstanbul’u yönetenlerin büyük sorumluluğu var.

İstanbul…

Bir anlamda Türkiye seçime gidiyor.

İstanbul’da siyaset dışı kalması gereken 6 bin 156 hemşehri derneği var.  

Dar bir anlayışa hapsedilen, aidiyet duygusuna katkı sağlamayan hemşehricilik yapılıyor. Hemşehri derneklerine, hemşehri seçmenlere Yıldırım ve İmamoğlu tarafından bunun yanlış olduğu anlatılması gerekir. Adaylar, partiler hemşerilerden oy isterken kentlilik bilincini özellikle öne çıkarmaları yararlı olur.  Çünkü Türkiye’nin kalbi İstanbul’un kentli topluma, kent bilincine ihtiyacı var. İstanbul'u sevmek yetmiyor, sahiplenmek de lazım.

 

                                                        

Bu slogan tutu

Vatandaşın hislerine tercüman olan sloganlar hedef kitleleri yönlendirmeye yarayan en etkili iletişim araçlarından biridir. Seçimlerde partilerin vaatleri, kampanyaları ve adayları kadar sloganları da seçmenleri etkiliyor.  

Demokrat Parti’nin “Yeter, söz milletin!”, CHP’nin “Su kullananın, toprak işleyenin”, Milli Selamet Partisi’nin “ Adil düzen gelecek zulüm bitecek”, AK Parti’nin “Tek Başına İş Başına”, MHP’nin “Kapılma hiç hayale ver oyunu hilale”, HDP’nin “Biz'ler Meclise!” halkta karşılık bulan sloganlardan bazılarıdır.

31 Mart seçimi öncesi Ekrem İmamoğlu'nun otobüsüne yaklaşarak "Ekrem abi her şey çok güzel olacak" diye seslenen Berkay Gezgin isimli 13 yaşındaki çocuğun sözlerini İmamoğlu 23 Haziran seçim sloganı yaptı. Zekice yapılan bir seçim.  

Hakaret, kin nefret,  aşağılama, kışkırtma içermeyen ve insanlara sempatik gelen özlü, yalın, çarpıcı, kucaklayıcı özellikleri olan bu sloganı insanlar severek benimsedi.

İmamoğlu’nu beğenirsiniz veya beğenmezsiniz; ama “Her şey çok güzel olacak”  sloganına karşı kim “Hayır, herşey güzel olmayacak” diyebilir ki?

Siyasette farklı olmak biraz da zamanın ruhunu doğru okumakla, lider vizyonuyla toplumun yansıttığı fotoğrafı görmekle alakalıdır.

Yazarın Diğer Yazıları