İkram Kali

İskele Caddesi sakinleri ne istiyor?

İkram Kali

İskele Caddesi Van'ın efsane caddesidir. İskele Caddesi'nin ihtişamlı günlerini hatırlayan her Vanlının caddeyle ilgili unutulmaz renkli bir anısı vardır mutlaka.

 

İskele Caddesi 1930'lu yılların teknik ve maddi imkansızlıklarına  rağmen büyük emek ve fedakarlıklarla, Vanlıların katkılarıyla açılarak ağaçlandırıldı. Van'da vizyon sahibi yöneticilerin, planlı çağdaş belediyeciliğin, dürüst çalışmanın ve kente aşık olmanın eseridir İskele Caddesi. Bugünün sınırsız imkanlarına rağmen bir benzeri cadde daha açılamamıştır!

 

Cadde 1980'li yıllara kadar iki tarafından kehriz suyunun aktığı su kanalları ve caddeyi gölgelendiren  kavak ağaçlarının arasından Van Gölü'nün maviliğini kent merkezine taşırdı. Çevreyle uyumlu taş karolarla döşeli kaldırımlarında yürürken insana huzur, yaşama sevinci veren 7 kilometre uzunluğunda "düz" muhteşem bir caddeydi İskele Caddesi.

Sağında, solunda yer alan iki ve tek katlı şirin Van evleriyle bütünleşen İskele Caddesi üzerinde 1948'de eğitim öğretime açılan Atatürk Lisesi de caddeye değer katarak farklı bir kimlik kazandırmıştır.

 

1980 yılında caddenin kavak ağaçları kesilerek su kanalları dolduruldu. Cadde resmen yok edildi. Sonraki yıllarda caddenin eski görünümünü yeniden kazanabilmesi için iki tarafına çınar ağaçları dikildi. Ama o güzellik gitti. Ağaçların bir kısmı tutarken bir kısmı çürüdü.

 

Kentteki yoğun trafik akışı gerekçesiyle İl Trafik Komisyonu tarafından Ferit Melen Meydanı/ 5 Yol'dan Karayolları kavşağına kadar İskele Caddesi'nin tek yön (gidiş) olması kararlaştırıldı.

Atatürk Lisesi karşısında cadde üzerinde bulunan Van Ticaret ve Sanayi Odası, bazı esnaflar ve vatandaşlar İskele Caddesi'nin çift yönlü trafiğe açılması için yoğun bir çalışma yürüttü.

 

Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Murat Zorluoğlu'na "İskele Caddesi çift yön trafiğe açılmalı" yönündeki ısrarlı talep ve öneriler sonunda görüşüldü. Daha önce İki Nisan Caddesinde yapılan çalışmanın bir benzerinin İskele Caddesi'nde de yapılması Vali Zorluoğlu'nun talimatlarıyla başlatıldı. Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi toplantılarında proje karara bağlandı. Karar sonrası Van'ın en uzun ve en işlek ana arterlerinden biri olan İskele Caddesi'nin yıllar sonra yeniden çift yön trafiğe dönmesi için fizibilite ve proje çalışmaları sonrası ihalesi gerçekleştirildi.

Yenileme projesiyle cadde de granit döşenen kaldırımlar, akıllı duraklar, modern oturaklar ve ahşap malzemeden saçaklar, akıllı ekranlardan 24 saat otobüs geliş gidiş saatlerinin takip edilmesi, eski aydınlatma direklerinin sökülerek yerine daha şık az maliyetli ekonomik aydınlatma direkleri takılması, 3 kısımdan oluşacak aydınlatma sistemiyle ana caddenin, kaldırımların ve orta refüj aydınlatılması öngörüldü. Ayrıca İskele Caddesi'nde bisiklet kullanımını teşvik etmek amacıyla bisiklet kiralama istasyonları kurulması da planlandı.

 

Haziran ayında yüklenici firma tarafından başlatılan yapım çalışmaları kapsamında ilk olarak cadde kenarında yer alan çınar ağaçları söküldü bu ağaçlar farklı yerlere taşınarak dikildi. Sökülen ağaçların yerine de ıhlamur ve çınar ağaçlarının dikileceği açıklandı.

Caddede başlatılan yenileme çalışmalardan memnuniyet duyduklarını ifade eden vatandaşlar, Eylül ayı ile birlikte çalışma zamanını kısıtlayan yağışların başlayabileceği, çalışmaların o nedenle gecede devam ederek tamamlanması gerektiği dile getirildi.

 

İskele Caddesi'nin bir ölçüde de olsa eski görünümüne kavuşabilmesi için yeni dikilecek ağaçların mutlaka uzun ve dikey büyüyen, uzun ömürlü ağaçlardan seçilmesini isteyen vatandaşlar, İskele Caddesi; uzun kavak ağaçları ve 7 kilometre uzunluğuyla hafızalara kazındı. Büyükşehir Belediyesi yetkilileri caddede yapılan işlerin kalitesini denetlemek kadar seçilecek ağaçlara da önem ve özen göstermesini istiyoruz dediler.

 

Özetlersek…

Büyükşehir Belediyesi'ne seslenen vatandaşlar, İskele Caddesi'nin güzel bir görünüme kavuşacağına inanıyorlar. Ancak yapılan işlerin kaliteli, iş temposunun yüksek ve dikilecek ağaçların da kavak ağaçlarını aratmayacak uzun ağaç türlerinden seçilmesini istiyorlar.

 

Vatandaş istedi biz yazdık.  Karar yetkililerin.

Yazarın Diğer Yazıları